用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小女在瑪利曼小學,成績是2A
go

小女在瑪利曼小學,成績是2A [複製鏈接]

2    0    0    0

引用:想試一試去其他中學, 聖士提反女中,英華

原帖由 rubbyducky 於 13-12-07 發表
想試一試去其他中學,
聖士提反女中,英華女中,聖保祿(私校),瑪利曼,聖保䘵(跑馬地)
有冇什麼意見? ...
自行或試 1.瑪利曼 2.聖保䘵(跑馬地)

王國會長

rubbyducky 發表於 13-12-7 15:08
想試一試去其他中學,
聖士提反女中,英華女中,聖保祿(私校),瑪利曼,聖保䘵(跑馬地)
有冇什麼意見? ...

瑪利曼小學唔係直屬瑪利曼中學咩? 為何要試其他中學包括瑪利曼 ?

瑩瑩老豆 發表於 13-12-7 22:51
瑪利曼小學唔係直屬瑪利曼中學咩? 為何要試其他中學包括瑪利曼 ?
瑪利曼中學很好,為甚麼要試考其他的中學?

回覆:rubbyducky 的帖子

2a 入番直屬中學機會很大,如果要試,應該楝比較好,為何要楝st. Paul catholic 呢?

灣仔區BAND1生多數抽什麼學校?THX!

都係一流女校呀
瑪利曼小學質素高, 有咁既成績真係幾出色

綜合番幾間女校, paul con成績應該係最好, 各方面黎睇跑馬地paul sec相比之下就有d失色...但注意paul con係直資, 學費都唔少野架

聖士提反同英華各有優點, 經常被比較。前者較all-rounded, 成績體育同音樂都好好, 學生自由度大d又活潑d; 後者較著重學術, 舊年仲出左狀元! 傳統低調, 學生較書同文靜
咁當然marymount中學部都好唔錯啦:)

因為我個女讀聖士提反, 我又係舊生, 所以私心投ssgc一票啦

2A 一定上到MSS, 不用考其他學校了, 但要加上今次剛考完試的grading 作準

校內2A應該是band1尾, 英華, 聖保祿(私校),聖保䘵(跑馬地)應該唔收. 聖保䘵(跑馬地)不比瑪利曼好. 都係讀MSS好啦!

回覆:Fishmama 的帖子

回覆:rubbyducky 的帖子

引用:想試一試去其他中學, 聖士提反女中,英華

簽名被屏蔽

沒有最好,只有最適合。我囡囡都係MPS group1,但我都冇打算考其他學校,只會一心一意升上MSS,原因好簡單,因為囡囡好鍾意間學校,我覺得讀書最緊要係開心,輕輕鬆鬆學習多好啊!而且MSS都唔差吖!
‹ 上一主題|下一主題