用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ---------------
樓主: BBEAMES
go

---------------

回覆:大坑真光

我想問老師比禮物時,你地小朋友有沒講多謝,同走時老師有沒要求細路推返張凳。

The teacher didn't ask her to say thank you. But i asked my girl what u should do to have something from others and she said thank you herself. After interview,the teacher asked whether my girl what i should do to the chair. so i told my daughter to put back the chairs of her and mine. She really expected the children to put back chairs

Teacher asked questions like what's ur name, who helped u pin ur hair, who brought u here, what did u eat at noon? Then do blocks stacking, ask to name what she could see in book, when receive toy what she should say, and asked her to push her chair back when leaving...

lileikam 發表於 13-12-10 06:31
我想問老師比禮物時,你地小朋友有沒講多謝,同走時老師有沒要求細路推返張凳。

...
我囡收到禮物有講多謝老師!老師沒要求推張凳,但阿囡有推凳。

KE03111 發表於 13-12-10 01:05
回覆 jenjenny 的帖子

oh no, 我女女諗都吾洗諗好快研好跟老師一樣,可惜都係諗都吾洗諗就搭埋last 個舊, ...
我囡都係一樣,睇完老師即搭晒四個上去,oh no.....但見佢完成後個樣好滿意甘,我都由佢囉!

老師有問要講咩呀 和要求推椅 囡囡有講野 不過我都唔知她講咩 她最叻推凳 仲會幫我推埋

Jomei    發表於 13-12-10 11:10

引用:我嗰囡都砌咗三次先成功,老師重好有內性地

原帖由 fanfancheung 於 13-12-10 發表
我嗰囡都砌咗三次先成功,老師重好有內性地問佢咩顏色,叫佢講個顏色先叫佢取而砌上去,最後我嗰囡講晒正確 ...
我都係9月細b, 而家真光讀k1,班中有3個都係!

今年雖然無magic題,但打開本書叫小朋友描述內容以及要照足老師砌完全一樣的積木就可充分看到小朋友能力,描述書果part有些小朋友可以講好多講到好似故日事甘,又些就只講個名,高下立見。我女就係只答個名那些,而且唔係全部答晒,所以呢間都無乜機會。第二part砌積木亦係一樣,我諗個個小朋友都識砌高積木,但就唔係個個可以顏色型狀數量次序跟足一樣。我女呢part就好快跟足老師指示砌到一樣的積木,之後老師有讚佢,不過可能第一part答得太差,所以砌完積木就立即拿禮物,無再問問題,這間我也不敢抱期望。不過我又覺得真光這2 part 問題雖淺但小朋友可答得深,其實要答得好仲難過問A~Z,1~10。

啊女都係疊4個,跟住老師問:係咪要一樣?啊女就醒過龍幫老師疊埋(其實我覺得幾得意,幾有創意)不過老師好似吾多欣賞!!面後感覺有少少失望,覺得老師有稍稍死板.....