用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ---------------
樓主: BBEAMES
go

bbmpt11 發表於 13-12-9 11:41
即小學及中學母須剪短頭髮?
那麼幼稚園學生呢?

幼稚園係要剪短頭髮..短髮齊耳

引用:Quote:bbmpt11+發表於+13-12-9+11:41+即小

原帖由 hugub 於 13-12-09 發表
幼稚園係要剪短頭髮..短髮齊耳
我個囡不嬲都係咁嘅頭

HAPPIMAMA 發表於 13-12-8 07:27
回覆 yybee 的帖子

今朝 4點幾起咗身, 上BB KINGDOM 睇到各家長D 話, 心中都好難過. 因為我好似中晒.

唔好唔開心啦... 我囡果時都係好快in完第1 part而第2 part老師完全冇望囡囡, 我都打定輸數.. 但收信時竟然係正取生, 所以希望在人間

引用:老實講,如果唔係為左真光小學,我都唔會考

原帖由 teambuilder 於 13-12-08 發表
老實講,如果唔係為左真光小學,我都唔會考慮真幼。去完interview之後,更加肯定真光唔適合我和女兒。昨天i ...
當日我個囡俾爸爸抱完塊面有條新傷痕見老師時仲係紅紅的,老師不斷問佢痛唔痛&叫我in完搵其他老師俾野佢查傷口,之後先開始interview,拎完條魚個老師又再提我記得搵老師幫個囡查面

雖然預左唔收我個傻妹,但我都多謝果位老師嘅關心

D Blocks亞仔都做到,圖書嗰part, 全版最主要有一隻大白兔同大carrot, 老師問佢看見什麼,我仔講晒d配角,係都唔講有rabbit and carrot
其他問題都答咗9成9
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

回覆:大坑真光

你地砌積木係咪砌剩一粒唔洗砌?即係個兜有4粒,但老師個題目得3粒。。。我個傻妹砌完,老師問佢砌完未、要唔要砌埋果粒

yubaba  yes.  發表於 13-12-9 17:50

引用:Quote:HAPPIMAMA+發表於+13-12-8+07:27+回

原帖由 hugub 於 13-12-09 發表
唔好唔開心啦... 我囡果時都係好快in完第1 part而第2 part老師完全冇望囡囡, 我都打定輸數.. 但收信時竟 ...
有兩part ?

hugub  我囡早幾年有2part  發表於 13-12-9 18:18

Cool-G 發表於 13-12-9 11:12
1.態度表現, 2. 語言表達能力, 3. 情緒表現, 4. 清潔整齊。 在申請表下方有一欄係比老師寫。

...
Thanks
小女未有offer,in 得最好係呢間,肯講名推chair,做到8,9成指令,之前 in 既係唔開金口,唔啋老師,希望有幸收到offer,不過老師都係無咩笑容,無表情。

引用:Quote:Cool-G+發表於+13-12-9+11:12+1.態度

原帖由 fatrabbit 於 13-12-09 發表
Thanks
小女未有offer,in 得最好係呢間,肯講名推chair,做到8,9成指令,之前 in 既係唔開金口,唔啋老師 ...
In 用女果個幾嚴肅, 同埋對我個東張西望的囡囡冇乜耐性

mspaint 發表於 13-12-9 19:49
In 用女果個幾嚴肅, 同埋對我個東張西望的囡囡冇乜耐性
我個囡都東張西望,不過係緊張怕陌生的反應。
我之前in一間老師係皺眉,因為個囡唔開金口。我都無奈地離開,雖然未收到結果,但有時見到老師的反應都略知一二

No expectation

引用:你地砌積木係咪砌剩一粒唔洗砌?即係個兜有

原帖由 傻太 於 13-12-09 發表
你地砌積木係咪砌剩一粒唔洗砌?即係個兜有4粒,但老師個題目得3粒。。。我個傻妹砌完,老師問佢砌完未、要 ...
聽老公講,老師係有咁問我囝,我囝就搖頭示意唔洗,之後老師再考其他嘢

傻太 發表於 13-12-9 16:43
你地砌積木係咪砌剩一粒唔洗砌?即係個兜有4粒,但老師個題目得3粒。。。我個傻妹砌完,老師問佢砌完未、要 ...
唔需要砌,因為問題係要小朋友跟住老師砌的來砌,即係顏色,位置,數量都要一樣,個籃有4粒同老師甘問我覺得係想睇下小朋友是不是真的識砌同老師一樣的。

我個女砌哂4粒,不過唔講嘢

引用:我個女砌哂4粒,不過唔講嘢 +

原帖由 kittyland06 於 13-12-10 發表
我個女砌哂4粒,不過唔講嘢
我囝識跟老師指示跟次序疊那3粒積木,但之前俾課室內的佈置吸引住,不停地介紹有咩車俾老師知,我諗都係凍過水。

雖然收到offer既機會好微,不过都想問下大家意見,因為家住新界,萬一有幸收小女便會搬屋配合,想知多點是否值得去做。本人很喜歡真光純樸校風,亦一直偏向想找基督教學校,知道是必上小學的真正一條龍更歡喜,但可惜小學是中文教學,上英文中學會否很難追上? 而向朋友取經時很多也認為真光名氣大不如前?他們大多建議spk因有英小back up... 當然到真正有offer先有資格選擇不过想聽多些大家意見。

回覆 jenjenny 的帖子

oh no, 我女女諗都吾洗諗好快研好跟老師一樣,可惜都係諗都吾洗諗就搭埋last 個舊,即係錯了haha

KE03111 發表於 13-12-10 00:56
雖然收到offer既機會好微,不过都想問下大家意見,因為家住新界,萬一有幸收小女便會搬屋配合,想知多點是 ...
我覺得值唔值得睇你自己,搬家真係好麻煩,但真光無論點唔夠以前好都係非常有名的一條龍學校,如果小朋友可以直升讀十幾年,我覺得唔影響本身的生活質素,我覺得值得由新界搬出黎讀,不過我見荃灣同將軍澳咁遠都有校車,其實都收左都唔需要咁快諗住搬,無校車都可能有保姆車。

回覆:Minnaau 的帖子

我女砌好多次,miss好有耐性

我嗰囡都砌咗三次先成功,老師重好有內性地問佢咩顏色,叫佢講個顏色先叫佢取而砌上去,最後我嗰囡講晒正確嘅顏色先至成功。而我地就最後先in完。I am so proud of her as she can do all except 最後動物唔識得講rabbit and fish. 不過我地又冇宗教信仰同九月小B,唔知有冇機呢?

‹ 上一主題|下一主題