用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解香港小學要轉哂全日制!!
go

點解香港小學要轉哂全日制!! [複製鏈接]

眠不足:六年級變四年級       
       今天全球家長千方百計催谷子女,驚死「輸在起跑綫上」,不但催谷子女學前教育,更催谷學前前教育、學前前前教育……你又可知道,孩子的睡眠非常重要呢?你會說「睡眠重要,但總不及成績重要」。你錯了。  孩子的睡眠非常非常重要,因為,睡眠不足會直接影響孩子成績、學習以至多方面的表現。這影響可以量度、可以計算!一小時睡眠的差別,其影響約等同六年級生跟四年級生水平的差距!換句話說,一名打瞌睡的六年級生,表現與反應跟一名四年級生無異!各位父母,問你怕未?深入點的說法是「損失一小時睡眠等同損失兩年認知發展與成熟度」。  
         不是我嚇你,這是台拉維夫大學
  Avi Sadeh教授給我們的忠告,他對青少年睡眠影響力的研究,直達「可量度」的水平,這類「量化」式研究,現代人特別受落,因為「有數得計」也。各位父母,你也可以計計,如果你的孩子一天睡眠欠兩小時,如果他唸四年級,那麼他的表現只等同一年級生!這樣他不但「輸在起跑綫上」,簡直是輸到無影無蹤啦!所以,你寧願讓他補習補少一點,也一定要給他足夠睡眠啊。  
   你又會給自己藉口:「短時間內欠點睡眠,不礙事,待他長大後就可睡個足夠啦。」這更錯!簡直超錯。如果在孩提時代長期睡眠不足,長大後腦部會有永久性發展不足或缺陷!問你怕未?做做好心,讓孩子多睡。
馮禮慈轉蛓自星島日報

brrbaby2007  support half day  發表於 13-12-10 12:18
jdhwangmom  支持半日上堂  發表於 13-12-9 18:09
   1    0    0    0

回覆:點解香港小學要轉哂全日制!!

Agree

絕對同意!明明屋企有人湊,仲要一定返全日!返完全日,回家後仲要做一大輪功課!大人都唔會返完八小時工作,再回家ot !高官們,isn't this too much for our kids?

其實有些學校轉全日後是多咗些課外專題活動,例如生命教育,話劇,電腦等,這些並不是傳統科目,如果學校可以善用全日的時間,其實對小朋友是好事,但有些變態學校就會認為時間長了,教的東西會多,功課也應該多⋯唉

chunheimama  x 2  課外專題活動; 真是幾好.  發表於 13-12-7 10:10
:-) waiwai

我個小朋友返全日, 大约三点半前返到屋企, 吃下午茶, 休息, 開始做功課, 初小大約 30- 45分鍾內完成, 跟住是他自己自由時間, 他可以看放學ICU, 玩UNO, 大富翁, 捉棋, 自己畫畫, 看書, 踏單車.   晚上飯後8点開工, check 手冊, 快完成的話, 還有時間看 "世界那麼大" 及不同的旅遊節目, 大约9点半床.
現在開始高小, 功課多了, 但毎天他還是有他自由時間, 晚上9点半至10前上床.
假期家庭日, 考試週除外.
學校最後一堂係class teacher堂, 功課初小時, 大多數已完成, 高小就一定回家繼續, 逢星期五下午全校課外活動, 星期六. 日全是家庭日.  
我鐘意返全日.

引用:我個小朋友返全日,+大约三点半前返到屋企,+

原帖由 chunheimama 於 13-12-07 發表
我個小朋友返全日, 大约三点半前返到屋企, 吃下午茶, 休息, 開始做功課, 初小大約 30- 45分鍾內完成, 跟住 ...
聽落你果間似sfa

放心 ! 香港小學好快會轉番半日制,2011年+12年雙非高峰期,超過9萬個BB
出世,比6-70年代既出生率仲要高,當時70-80年代就係因為唔夠學位所以政府
先整個折衷方法,推行半日制,學額增加一倍,2017-18學年又會有另一波小學
入學潮,根本肯定到時唔夠學位,政府而家都仲唔做定功夫準備,到時只有臨時
改為小學半日制應付。
我細個番小學都係半日,都唔知幾開心。

我個人係非常反對小學要番全日既。

我個小朋友返全日, 大约三点半前返到屋企, 吃下午茶, 休息, 開始做功課, 初小大約 30- 45分鍾內完成, 跟住 ...
那麼你真好彩!你個小朋友間學校就在屋企附近!

引用:8點反學,3點放學。中間有休息食飯時間我覺

原帖由 mrkokubo 於 13-12-07 發表
8點反學,3點放學。中間有休息食飯時間我覺得好合理。小朋友訓得少好在乎家長點管點教!

...
講真小朋友有得玩就唔知累!佢地小息就一定玩啦!你估佢地真的會學大人閉目養神嗎?你想想係學校已經花哂大部份精力!返到屋企仲有精力去做功課同温書嗎?仲有佢地第二日要晨咁早起身!仲慘過大人返工!我地放工都有happy  hour 啦!依代小學生真係好慘!我明白點香港會出咗啲小學雞!小學生走跳樓自殺!讀書讀到傻咗!又去食毒品囉!因為佢地真的俾班大人同教育制度迫出來!

引用:+本帖最後由+se6b03+於+13-12-7+12:27+編輯

原帖由 se6b03 於 13-12-07 發表

放心 ! 香港小學好快會轉番半日制,2011年+12年雙非高峰期, ...
非常同意,我到宜家都唔明點解小學生要返全日.....

bettywtleung

执子之手414 發表於 13-12-7 10:53
聽落你果間似sfa

不是 sfa.

普通小學一間, 不過小朋友暫時冇補習, 冇催谷; 放學即回家. 所以比較多時間.

samima 發表於 13-12-7 13:08
那麼你真好彩!你個小朋友間學校就在屋企附近!

跨區上學。

引用:Quote:原帖由+se6b03+於+13-12-07+發表本帖

原帖由 bettywtleung 於 13-12-07 發表
非常同意,我到宜家都唔明點解小學生要返全日.....
X2

引用:Quote:执子之手414+發表於+13-12-7+10:53+

不是 sfa.

普通小學一間, 不過小朋友暫時冇補習, 冇催谷; 放學即回家. 所以比較多時間.
我都好希望第時返的學校可以多啲自己時間。

引用:Quote:原帖由+chunheimama+於+13-12-07+發

好吸引!請問一體一藝你點搞掂?中有每州默書?中有ongoing project?
指教下大家?

引用:Quote:原帖由+mrkokubo+於+13-12-07+發表8

原帖由 samima 於 13-12-07 發表
講真小朋友有得玩就唔知累!佢地小息就一定玩啦!你估佢地真的會學大人閉目養神嗎?你想想係學校已經花哂大 ...
絕對同意!但太多家長盲目追隨高分!無付!唔補習唔夠勁!

而家讀小學嘅時間,真係同我地以前讀中學一樣咁長,唉

引用:而家讀小學嘅時間,真係同我地以前讀中學一

原帖由 爸爸愛您 於 13-12-08 發表
而家讀小學嘅時間,真係同我地以前讀中學一樣咁長,唉
其實大6學制似美加,小學係全日制,中學6年大學4年,香港要跟返啫,回歸咗,重跟UK?要放大6人黎同化香港,每個層面都要,bb, 學生,有錢人,成年人,2月後連超齡子女60歳都有。學制基本一樣的話先接到嘛。

‹ 上一主題|下一主題