用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請就讀或曾讀過士德荊冕堂的家長比D意見...唔該晒!! ...
go

請就讀或曾讀過士德荊冕堂的家長比D意見...唔該晒!!

學校收仔仔讀2014年K1下午班,校長跟我面試時得知學校沒有功課,考試,默書,想問妳地D小朋友考上小學時會不會有跟唔上的情況? 平時無功課,咁上到小學基礎會唔會唔好, 寫字有無問題呢 ??

另外聽聞士德荊冕堂的學生有很大機會派入仁立或仁立紀念是嗎?

令到十五,十六....好擔心....
請就讀或曾讀過的家長比D意見...唔該晒!!

回覆:frankycmh 的帖子

我大囝幾年前讀過,沒有課本,少功課,但有親子功課,如閱讀記錄,週記。上仁立或仁紀冇咩優勢,因為都係派位。可能扣門有少少幫助,但咁多人派唔到,都不太幫助。利申:今年細囝考k1我都冇報士德。

:wave:

回覆:happyapple 的帖子

咁請問小朋友最終派佐邊間小學? 上小學後吃力嗎?

回覆:Mrs_Mo 的帖子

大囝有幸考入受歡迎的直資男校,功課成績中上,但我會認為在他幼稚園階段我確實放了不少時間。

引用:大囝有幸考入受歡迎的直資男校,功課成績中

原帖由 happyapple 於 13-12-07 發表
大囝有幸考入受歡迎的直資男校,功課成績中上,但我會認為在他幼稚園階段我確實放了不少時間。

...
請問讀士德的小朋友是否都要出去補習,例如學英文加强能力?

回覆:rabbitzai 的帖子

我覺得極有需要補,雖然我自己都有中英言言語文能力,但當年士德課程鬆散,欠系統(不知道近兩年換了校長有否改變)。

引用:我覺得極有需要補,雖然我自己都有中英言言

我覺得極有需要補,雖然我自己都有中英言言語文能力,但當年士德課程鬆散,欠系統(不知道近兩年換了校長有 ...
Thanks for your sharing, 所以讀士德的小朋友如果想考直資和私小,或叩門去好的津校的話都係要靠出去補習同埋家長要額外再教?入到仁立的都只係靠自行或大抽獎入,同讀士德無關……

是的,額外要付出,其實讀邊間幼稚園都一樣,分別在於付出更多。當然幼稚園教得好,更事倍工半啦

引用:是的,額外要付出,其實讀邊間幼稚園都一樣

是的,額外要付出,其實讀邊間幼稚園都一樣,分別在於付出更多。當然幼稚園教得好,更事倍工半啦

...
其實無教科書只係得工作紙,返屋企想幫佢温都無從入手

說得對,係真係冇從入手,所以嗰時問人俾左成套幼稚園書,自己教

引用:說得對,係真係冇從入手,所以嗰時問人俾左

說得對,係真係冇從入手,所以嗰時問人俾左成套幼稚園書,自己教

...
Oh no, 唔怪得你話用左好多時間教,自己教成套幼稚園教材,好勁

引用:學校收仔仔讀2014年K1下午班,校長跟我面試

原帖由 frankycmh 於 13-12-06 發表
學校收仔仔讀2014年K1下午班,校長跟我面試時得知學校沒有功課,考試,默書,想問妳地D小朋友考上小學時會不會 ...
我响呢度畢業架! 想當年(廿幾年前)… 真係好多入仁立,再上林護架! 不過,而家小一玩計分,仁立d位都被世襲啦!仲要而家林護勁左咁多…… 仁立的競爭應該好激烈

回覆 happyapple 的帖子

請問當年取得那一間幼稚園的教書去敎小朋友? 而你又會給小朋友在外面學什麼或補習什麼?
另外當年你的小朋友在士德荊冕堂返學開心嗎?老師有愛心嗎?而且你覺得程度又怎樣?

回覆:frankycmh 的帖子

當年朋友個囡讀培正,所以俾左成套書我,大部分係中文書,我唔知係培正少英文書定我朋友冇俾我。另我囝當時有學英文、普通話、珠心算。返學囝囝是很開心的,老師也有愛心,但那時行政有段時間好亂,一個校長睇兩間,之後有新校長但做了很短時間,又同時好多好老師走左。現在有全職校長應該好d。當年學生升小派得也不錯,考私小直資都有,但那年是出生最少的一兩年。

另程度我覺得中文ok, 英文一段,雖然一星期都有一兩節net堂。

回覆 happyapple 的帖子

唔該晒,多謝你的資料!

而家好似日日都有net上堂, 吾知對英文程度有無幫助。