用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 2014-15 La Salle P.1 揮手區
樓主: law_panda
go

2014-15 La Salle P.1 揮手區

回覆:2014-15 La Salle P.1 揮手區

自行分配的小一生,請問再有没有再收到信或通知叫回校買書?

回覆:Lilna 的帖子

大家有冇興趣开個whatsapp,如有pm我
入到喇沙真係开心到暈

Hello! 歡迎各位師弟!想幫朋友問呀,佢唔見左張備忘呀,請問註冊日期及時間係……?thanks!

Hello, my son is Warren. Really lucky to meet u all in the future.

六年级前要游五十米

聽朋友說欺凌行為在LS是存在的,尤其是高年級(P5-6)在小息時和在校車裡欺負低年級(P1-2)同學。本人聽後感到不安。所以想問問LS家長欺凌行為是否真的?謝謝!

引用:聽朋友說欺凌行為在LS是存在的,尤其是高年

原帖由 munce 於 14-06-09 發表
聽朋友說欺凌行為在LS是存在的,尤其是高年級(P5-6)在小息時和在校車裡欺負低年級(P1-2)同學。本人聽後感到 ...
我不覺有特別欺凌情況。 其實即使同级也會有某些同学比較頑皮或自我,有问題时可向班主任或训導主任反映,但建議家長不用太担心紧張,讓孩子有多些空間自己處理及解決问題

貢獻勳章

真係幾矛盾, 有家長怕小朋友比欺凌, 但亦有家長嫌訓導主任惡!

放心啦, 幾百個男仔就埋一齊緊有問題會發生, 而學校老師都處理得唔錯, 加上家教會有 uncle 係警察叔叔, 呢方面我唔擔心. 反而我見過學生唔聽話被罰, 但就掉轉頭 complaint 老師/同學的怪獸家長.

一發現有問題, 即刻要同班主任傾下, 嚴重咪搵訓導主任或副校長, 佢地都好樂意同家長交談.

引用:真係幾矛盾,+有家長怕小朋友比欺凌,+但亦有

原帖由 joemyt 於 14-06-09 發表
真係幾矛盾, 有家長怕小朋友比欺凌, 但亦有家長嫌訓導主任惡!

放心啦, 幾百個男仔就埋一齊緊有問題會發生, ...
同意!何况D仔好鬼醒,有物事會立即出聲。 我老公重話 以前普通身體 "碰撞"brother 都吾會罰。男仔嘛……好動D都ok wor, 最緊要讀得又玩得

貢獻勳章

回覆 2bbmom 的帖子

全對. 而家佢地係返學, 又唔係去 "哥連臣角". 掂下就當打交, 鬥兩句咀又話想郁手, 咁咪好唔得閒, 要唔要罰跑圈呀!
曾經見過有家長話, 小朋友打完交會 friend D, 反而一日未分勝負都唔會妥協. 老實講, 其實我 buy. 但今時今日社會唔認同, 認為 "萬大事都要傾掂佢, 點都唔可以郁手", 又有其道理. 所以我教仔有幾樣事情係絕對唔可以做, 就係:

1) 打交
2) 偷嘢
3) 掂毒品

仲有一樣, 家長要留意, 就係如果工人接送, 就一定要叫佢地唔好掛住傾計/煲電話粥. 多年來見唔少, 個細路已經出左學校門口, 工人亦已接過書包, 但姐姐就繼續傾, 小朋友就周圍走, 好危險, 因為人多車多, 唔好到左有意外先至怪罪別人.

家長自己駕車接送的, 唔該小朋落友落車就即刻走, 佢地唔係去死, 唔駛吩咐咁耐, 攪到界限街同喇沙利道交通癱瘓, 附近居民或其他駕駛人士就會話我地. 呢樣要家長自己做好本份 (不過都係多餘, D垃圾家長話知你, 連校長出嚟趕車都無人理!)

回覆:joemyt 的帖子

咪係lor, 我有時都會駕車送仔返學,書包放後座,到左學校叫佢立即囉書包落車,少講廢話!有D家長好無功德心,同呀仔"卿卿我我"一輪,再聽麻早會, 佢又唔記得 自己泊左車係人地出入口, 成條路阻住曬!

我朋友個囝囝跟幾個LS仔同一個池學游泳,而受到言語欺凌!例如說他廢柴之類,又說粗口(你冇X用)!

朋友說他們喜歡選擇那些怕事和不出聲的小朋友做欺凌對象!我個仔都幾內向,所以擔心成為襲擊對象!

引用:我朋友個囝囝跟幾個LS仔同一個池學游泳,而

原帖由 munce 於 14-06-09 發表
我朋友個囝囝跟幾個LS仔同一個池學游泳,而受到言語欺凌!例如說他廢柴之類,又說粗口(你冇X用)! ...
老實说任何学校也会有这些情況,特別是男校。家長要教孩子面对,首先自己不要将事情放大,其實好多时小男孩未必知自己说的粗言是什麼意思,只以為自己好有型,根本不知所云。

家長可先教導自己孩子若被同學不礼貌对待时该如何處理,不過,最重要是家長自己先要保持冷靜。

貢獻勳章

做家長, 擔心呢D問題係正常, 但唔駛著晒燈, easy!

教下個仔, 點樣保護自己, 唔好比人蝦; 在適當的時候地方要搵人幫手; 每日都同個仔傾下學校發生的事, 可以親子之餘, 亦可同個仔收下風. 最好就係自己班開個 whatsapp, 每日互相交流一下, 互相提點, 互相幫助.  學校有好多 prefect, 有事可以搵佢地幫手, 再唔係就搵訓導主任余 sir .

如果你明知某人係百厭攪事, 同其他家長傾下. 日後亞仔參加課外活動時, 你會認識其他班的家長, 當中亦有不少係家教會成員, 網絡龐大, 有起事來就多個人問下.

給小一的通告昨天已收到了。想問關於在11/7買課本時,可用Visa付款嗎?

還有買校服。我記得之前有LS家長提議一部份校服可在金X買因物料比較好一點。但已忘記那些了。LS家長可否再說一次那些需在學校買,那些在金X買。謝謝!

引用:給小一的通告昨天已收到了。想問關於在11/7

原帖由 munce 於 14-06-11 發表
給小一的通告昨天已收到了。想問關於在11/7買課本時,可用Visa付款嗎?
好似唔收visa要收現金,支票就唔肯定收唔收。家長最好預備現金吧,因買簿及其他雜物也是收現金的

Thanks!  Then will bring more cash!