用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學費同家庭收入D比例??
樓主: fixedstar99
go

學費同家庭收入D比例??  

柔情爸爸 發表於 13-12-9 17:33
In my good old days, my English dictionary and the radio (listening to RTHK) are my English teachers ...

先幾日 9:30 做 Harry Potter and the Philospher's Stone, 試比小朋友睇, 但發覺佢部份情節係吾明架, 咁係米聴 radio 好D呢?

HaYi  HP 好多字同平時用開的不同, 我個仔幼稚園已看DVD, 之後再睇書, 而家P2都係成日重睇,  因為佢喜歡怪野, 所有好有興趣知說咩, 但同"學英文"不是太有關係   發表於 13-12-10 08:23

回覆:chunheimama 的帖子

幼稚園睇唔明好正常呀化?

chunheimama  係高小呀  發表於 13-12-10 00:04

hkparent 發表於 13-12-9 23:27
So, it's not necessary to hire an expensive NET. It's much cheaper to hire a local English teacher a ...
我覺得local teacher 會幾盡力教學術方面的, 但 net (包括不同種族) 的大都很活潑, 好多小朋友幾喜歡同佢地"玩住學", 我自己prefer 有NET在playgroup / kinder / school, 不過未需要專家或單對單, 同埋真是貴, 付擔不起..

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-12-09+發表識人

原帖由 sbux 於 13-12-09 發表
IT...我唸外國水平又真係高過本地嘅,情況就如建築等,本土課程水平唔及外國,所以請ABC較多。我身邊D ABC  ...
建築業唔覺ABC吃香,反而因為唔識中文做唔到大陸job所以唔請。當然要睇下邊間U grad, 始終做野係用腦唔係淨吹水。香港則樓大多依賴大陸job賺錢,請個fresh grad ABC返黎,咪又係要教仲要唔識local regulation要做佢翻譯,玩咩!
當然本地科程唔能夠同長春藤比,但都依然吃得開。
下一代中英文平衡發展好重要。

建築(construction)大致係分兩個介別(building work )& 基建(Civil work)

(Building work) -general係唔須要oral english, 因為好多時呢個介別甚至唔歡迎老外,但english reading 同 writing好重要, 下下都成十億八億英文tender document 喎, 點可以睇同寫錯呢。

(Civil Work) - 即係起橋起鉄路起tunnel, 呢一行技術係外國,管理係本地, 開㑹聯合國英文,有美式英式澳式.....你係中國人,講流利既Hong Kong international  English 就夠

P.S - for  大家參考only,呢行收入係平平淡淡發達無份, 但行內人都很純品,不建議高回報家長考慮呢行。

stepyau  architectural design 還是外國人/ABC較多及吃香 - 不是設計香港住宅樓,而是bid regional的大project,其實香港有不少這類的公司。  發表於 13-12-10 15:59
kitmantsoi  平平淡淡發達無份 ~~ 完全正確  發表於 13-12-10 13:50

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+13-12-05+發表本帖

原帖由 hadwinboy 於 13-12-05 發表
哈,我更平,因為我學費1500, 車費600, 上個月cut 了 Enopi, 慳多700,依家每月只需5000!已經 plan 緊 Eas ...

引用:我是Tsl,+學費是全港最平個幾間,學校又多

原帖由 HaYi 於 13-12-05 發表
我是Tsl, 學費是全港最平個幾間,學校又多免費活動,冇補習,但車慳不到,貴過學費,又另外学閞出面音樂體 ...
認同!

引用:+本帖最後由+wendysuperbaby+於+13-12-9+22

原帖由 wendysuperbaby 於 13-12-09 發表

我反而覺得中文都好緊要,單靠英文唔得架啦。英文講 ...
Yes!

回覆 tungsfamily 的帖子

Thanks, it reflects reality.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+moonychan+於+13-12-07+發表Y

原帖由 hkparent 於 13-12-08 發表
If you want very good oral English, you should hire the NET every day, not once a week. That means $ ...
我仔係學樂器咋!不是大家咁勁日日train 英文

樓主就黎比我地攪到儍左啦

Anyway,樓主, 上補習班好似攪結婚咁,攪得豪又唔保證天長地久, 量力以為啦!

學英語呢家野,個時世一變就唔同曬,學得好,多一技邊身梗好啦!

但好多好似健康,品德,待人接物,受得刻苦,面對困難, 呢啲先最終身受用。

可惜,我只識講,現努力實行中

回覆 tungsfamily 的帖子

請問l哪一間?

回覆 Ming11 的帖子

巳回復你信箱

thanks!