用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 學費同家庭收入D比例??
go

學費同家庭收入D比例??   [複製鏈接]

deleted

HaYi  官津是抽的, 同幼稚園冇關架.  發表於 13-12-5 14:11
   5    0    0    0

回覆:學費同家庭收入D比例??

兩樣都試,收咗再想,你們要供樓嗎?其實同考慮供樓能力差不多。另外直資學校很多時有學費減免計畫,所以不用擔心

回覆 valerielee 的帖子

已有offer在手,需要選擇

要供樓,通常人地話供樓唔好超過入息1/3,係咪小朋友教育費用都係差唔多咁上下, 唔超過入息1/3?

其實如果2個小朋友同時讀直資/私小,需要幾多錢呢?

因我們係N無人士,如果計分,最多得15分,未來靠大抽獎的話可能會好慘?

仔讀直資, 學費 4k, 補習 3k (英/數), 樂器 1.6k (每月)

我仲有個女, o黎緊都係讀私小, 唔敢諗 (抱住, 橫掂都冇錢, 唔掙在啦)

其實可以唔補, 但係我仔要比人教下, 自己可以鬆下, 我其餘時間都係單對單咁陪佢讀書.

一般直資學费3千,車飯千五二千,课外活動三千,2个小朋友萬五

回覆 moonychan 的帖子

即係你個細既唔畀佢繼續讀直資了??

引用:回覆+valerielee+的帖子 已有offer在手,

原帖由 fixedstar99 於 13-12-04 發表

已有offer在手,需要選擇
不妨詳列平均開支和老公計下可以負擔多少,因為每個家庭的1/3很不同,另外醫療及其他生活費都要考慮下,還有旅遊、小朋友娛樂等,加油!

chunyatmama  Very true.  Just for this month, all the medical charges to my two kids and myself are almost $8K  發表於 13-12-4 11:22

回覆 HaYi 的帖子

Thanks!睇來要預到15k-20k!即係家庭入息60k左右先好考慮?

HaYi  我想都起碼有哩個數, 仲要是穩定的., 起碼六年不會大趺, 有buffer  發表於 13-12-5 14:13

所以咩唔敢生多個喽!其實我好鍾意小朋友架,見到人哋有兩個,好羡慕啊!

多謝!會仔細考慮下!

另外想問,如果15分參加同區大抽獎,抽到機會大嗎?雖然其中一個offer的幼稚園有好多升讀同區數一數二的官津,但唔知是否同分數有關?定系只要小朋友係幼稚園表現好,成績好就有機會抽到?

HaYi  15是最基本的分, 只是比第2名的10分好少少, 如是靠抽, 我唔覺得好安全.  發表於 13-12-5 14:15

引用:所以咩唔敢生多個喽!其實我好鍾意小朋友架

原帖由 执子之手414 於 13-12-04 發表
所以咩唔敢生多個喽!其實我好鍾意小朋友架,見到人哋有兩個,好羡慕啊!

...
我都想生2個,生唔出

直資/私小+車費平極都要約$2500, 2個最低消費約$5000

我大仔放棄直資省回約$3000, 細女放棄銅鑼灣私小省回約$5000另每日來回時間1.X小時, 每年可去日本滑雪或澳洲避暑

引用:回覆+valerielee+的帖子 多謝!會仔細考慮

原帖由 fixedstar99 於 13-12-04 發表

多謝!會仔細考慮下!
幼稚園升小學派位唔關幼稚園本身事,只是計分吧,我港島東,唔熟你果區,sorry 😣,可以直接click去「全港小學」問番你❤️果間今期收多少分

fixedstar99 發表於 13-12-4 10:55

即係你個細既唔畀佢繼續讀直資了??

不是呀, 細女都係要讀私, 因為直資 for 女仔我冇報,大部份都係私校, 支出我估大約差不多.

Thank you so much!

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

咁你放棄是否因為有好D官津小學?

因青衣區幾乎冇名小……

fixedstar99 發表於 13-12-4 10:58
回覆 HaYi 的帖子

Thanks!睇來要預到15k-20k!即係家庭入息60k左右先好考慮?

可以咁講, 但如果係想取資助, 就家庭總收入搵得越小越好. 直資學校有 remission 申請的, 但搵得小, 生活都有問題, 所以取到資助都唔係易. 以我仔學校計, 4人家庭平均全年收入不可以多過25萬, 咁就全免學費, 但搵得25萬/年, 都唔知點生活, 我指4人家庭. 除非食亞公, 又考到. 咁就所有都全免!! 車, 船, 書薄都免, 所以響hk地, 越搵得小就越易生存 v_v

仲未計年年加價.......

一般加5% - 8%

qyeternity  agree  發表於 13-12-8 02:32

不同直資學校學費都有平貴,平嘅萬幾蚊一年(平均每月千多D),貴嘅幾萬蚊一年(平均每月成五、六千或以上),睇吓你揀边間

年收入25w...我又唔夠資格申請……

其實我同我先生都有高學歷(碩士以上),只不過為佐個小朋友,我一路都冇揾full time job,變成家庭收入如果全靠先生支撐的話,兩個小朋友都入直資/私小就會好大壓力,但我知道小朋友升讀小學之後父母有更多野要跟,所以更加唔sure我第日會唔會有時間返出來做野,所以好矛盾……

‹ 上一主題|下一主題