用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM vs. KV
樓主: m306
go

KM vs. KV [複製鏈接]

KV, KM 也是好學校啦!!

回覆:KM vs. KV

放棄KM,大把人爭住入,等緊你個位

我想信息無論KV 或KV,都很多人希望就讀,現在有的,是一個幸運的煩惱,但對小弟來說仍是一個不少的煩惱...

其實 KV & KM 真是很相若,只要清楚本身想要乜真的不難選擇喎! 難選擇也只不過是讀緊 KM, 覺得 KM 都幾好,但又不捨得 KV 的名氣吧!!

當年,因本人已習慣細校 (現在很喜愛),加上小朋友讀得開心,只考慮了1 個鐘已選擇了 KM, 放棄 KV 了。。。。

要重新適應新校,一動不如一靜

引用:我小朋友係由KM轉去KV,+我可以講一句完全無

原帖由 LWTbb 於 13-12-06 發表
我小朋友係由KM轉去KV, 我可以講一句完全無悔,KV 遇到的老師係professional好多

...
請問KV的教學方法是否如外界所言咁傳統?e.g.全堂坐定定,老師係黑板寫字教書?

引用:我想信息無論KV+或KV,都很多人希望就讀,

原帖由 m306 於 13-12-06 發表
我想信息無論KV 或KV,都很多人希望就讀,現在有的,是一個幸運的煩惱,但對小弟來說仍是一個不少的煩惱... ...
其實我覺得你個心已經去咗KV.
唔試過, 唔甘心。
去試啦, 不過去咗第二個"女人"道就唔好回頭望嘞! 唔好用KM N同KV K1比呀。
最緊要你一家都覺得最後決定是舒服的。

引用:我小朋友係由KM轉去KV,+我可以講一句完全無

原帖由 LWTbb 於 13-12-06 發表
我小朋友係由KM轉去KV, 我可以講一句完全無悔,KV 遇到的老師係professional好多

...
這只可証明kv是好學校,並不表示kv好過km.

引用:Quote:原帖由+LWTbb+於+13-12-06+發表我小

原帖由 lovebb2 於 13-12-07 發表
agree! 因為唔係親身去比較KV K1 vs KM K1,對其中一方都唔公平。

究竟揀轉體翻騰2週半好, 定係向內翻騰3週半總分會高d呢? 家長支持, 肯苦練加好教練都係決定性因素, 不是單靠本身的"難度分"!

引用:Quote:原帖由+LWTbb+於+13-12-06+發表我小

You never can compare directly, unless you study two schools at the same time. But you will also face different teachers. No need to compare la

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+13-12-07+發表這

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+13-12-07+發表這

原帖由 Cowbit 於 13-12-07 發表
agree! 因為唔係親身去比較KV K1 vs KM K1,對其中一方都唔公平。

究竟揀轉體翻騰2週半好, 定係 ...
yes, agree.

last year, I give up st cat, hkps etc to choose km, now I only know km is very good (my kid loves the school and the teaching there is systematic) but I cannot conclude I am selecting the most right one for my child.  maybe if my another kid has chance to studying st cat/kv/hkps/LH, I can make a fair comparison on them.

KV 有大缺點,課外活動不佳,田鴨式教學

KM is better

遊走ek 三年,比較少見讀完km話不是嘅

小曳人  我都好少聽人話KV唔好喎!=)  發表於 14-4-10 22:27

KM形象好,少是。務實。不過KV学費平,屋村私校仲貴。

yokeeland  物超所值  發表於 14-4-11 09:55

我沒有說KM不好,個人觀感+親身經歷,如講師資KV係比較好,事實上KM老師流失率較大

引用:Quote:原帖由+m306+於+13-12-06+發表我想信

其實我覺得你個心已經去咗KV.
唔試過, 唔甘心。
去試啦, 不過去咗第二個"女人"道就唔好回頭望嘞! 唔好用KM  ...
Agree with what you said

引用:KM形象好,少是。務實。不過KV学費平,屋

原帖由 dv2bb 於 13-12-07 發表
KM形象好,少是。務實。不過KV学費平,屋村私校仲貴。
最唔好咪就係K1小位過N班, 所以N班頭三個月家長日日要食驚風散囉

引用:Quote:原帖由+dv2bb+於+13-12-07+發表KM形

最唔好咪就係K1小位過N班, 所以N班頭三個月家長日日要食驚風散囉

...
無錯。不過今年收返咁多,好意外。

EK扒文見到有一班下午班有五位不能直升

‹ 上一主題|下一主題