用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最 ...
樓主: JoeyCalbert
go

如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企.. [複製鏈接]

我既要求應該同大部份家長一樣,希望小朋友愉快學習,打好兩文三語基礎,自信自理等...我不是要小朋友入至top名校既MM,入到d1線尾中小學,正正路路入大學就得...(係咪好冇大志呢)

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

梗就LH啦!又近,又唔使煩日日帶咩小吃返學校,不過如果你放個位出來,應該好多人多謝你

回覆 Viannema 的帖子

我知道呢3個都係好學校,我會盡快決定..most likely 應該會放KV 先..

我覺得近屋企是主要原因,而且小班又全校少d 學生,LH 都好aggressive 而且我喜歡他們的教材,真的好用心做。所以我會揀LH啦

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-12-5+09:20+編輯

原帖由 小曳人 於 13-12-05 發表
所以我熟嘅蒙校好多去LH

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

LH既英文真係好好,亞囡K1,佢d triangle, jewelry, jar , jug 發音好靚,d "R","L","G"音齊晒架。

lh am vs sc am 的話, 我會選 lh

論語境, lh 同 sc 一樣都係好的
論地點, lh 勝
論考直資成績, sc 唔係一定入到名校的, 因為佢學生人數多, 我真係識朋友讀sc的子女是考不到直資, 最後派位, 而 lh 近來考直資成績好, 如果你目標唔係一定要神校, 其實 lh 已夠用... (純屬個人意見)

還有, 唔知你邊間 lh 分校, 但我估 lh 的環境都好似比 sc 好d, interview時見 sc 真係好舊呀!

咁 lh 和 sc 兩間都是英粵嗎?   

回覆 MSKAKACHAN 的帖子

兩間都是英粵呀...st cat 係舊不過大...LH 校舍好細ga...
其實LH真係各方面都係平均既,即係大定家都似乎buy LH 多過St.cat ??

I will choose LH ,but I got waiting ja.....
而家係 kv 同 st cat 嘅掙扎中

JoeyCalbert 發表於 13-12-5 14:24
回覆 MSKAKACHAN 的帖子

兩間都是英粵呀...st cat 係舊不過大...LH 校舍好細ga...

其實你係邊間LH呀?我之前係奧運囉...好新架..不過INDOOR囉~~
SC就有好大個PLAYGROUND..以前我仔唔爬攀架..好驚青果D小朋友...返左學而家好勇敢~

what about the class size? or teacher student ratio? which one is better?

回覆 naomiyyma 的帖子

我小朋友好好彩~果班得18人..有一個local teacher & 1 net

breadbb 發表於 13-12-5 15:25
回覆 naomiyyma 的帖子

我小朋友好好彩~果班得18人..有一個local teacher & 1 net

請問SC K2同K3係咪冇NET班主任?

回覆 JoeyCalbert 的帖子

應該係2班share一個班主任..我唔肯定..因為都係朋友講~朋友小朋友讀sc

tkwc9 發表於 13-12-5 17:50
回覆 breadbb 的帖子

yes, 2班share1個英文老師
2班share1個英文老師,並且不是班主任,對嗎?

樓主,因為手機 version, 我未能夠 copy and paste 以前D人討論 sc & LH 既 comments 比你,我推左D post 上黎,你再參考喇

回覆:tkwc9 的帖子

請問是NET 班主任跟不是NET班主任,在小孩的英語學習上有何大差別?因為如選SC就期望他的英語學得好,請指教。謝!

‹ 上一主題|下一主題