用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最 ...
樓主: JoeyCalbert
go

如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企.. [複製鏈接]

引用:SC+學費也較貴,大家都是粤英班,貴五百多

原帖由 heihei1228 於 13-12-04 發表
SC 學費也較貴,大家都是粤英班,貴五百多元一個月。
不要計錢,如果計kv 三年課程平st cat $45000 , 就算讀st cat 都有人補習。應該睇小朋友性格st cat: 活動型、有創意、有自己思想的小朋友。kv: 文靜聽教,無咩主見,鍾意聽指令的小朋友。

tkwc9 發表於 13-12-4 13:11
回覆 JoeyCalbert 的帖子

SC係大校, 照顧一定無LH咁細心, 大女當年讀樂基pn,
Can LH do that "訓練到學生有自信和獨立"? Thanks.

引用:Quote:原帖由+heihei1228+於+13-12-04+發表

原帖由 h2013 於 13-12-04 發表
不要計錢,如果計kv 三年課程平st cat $45000 , 就算讀st cat 都有人補習。應該睇小朋友性格st cat: 活動型 ...
冇咩主見就讀KV?笑了。

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-12-04+發表上

原帖由 bbalau 於 13-12-04 發表
學之園收12期,SC收11期學費。羊毛出自羊身上不只,LH家長還再在外邊補面試班。

...
以我所知, sc 無茶點提供,學之園已包曬,pn 書簿費 $1200  一年(唔係好記得,有錯請更正),無其他雜費。不過樓主唔係想睇價錢喎 佢應該想係教學,培育,考小方面比較喎。至於面試班,以我認識今年考小 LH 家長, 佢地都話因為學校有,唔會出面報,但興趣班都有,不外乎跳舞,彈琴等

傻太 發表於 13-12-4 11:56
中文算深(一定比SC深)

數學深深地,K2上學期會學「組合」:4嘅組合係0&4, 1&3, 3&2。。。又有教 ...

Need parents to get involved/ follow the homework closely in LH?

引用:回覆+JoeyCalbert+的帖子 SC係大校,+照顧

原帖由 tkwc9 於 13-12-04 發表

好少 St cat 家長比咁詳細意見,比個讚你 LH 係 pn - K3 都有 net 做班主任,先前有個 post 講過, st cat 好似 K2 起,net 教英文每日 25 分鐘。

引用:回覆+JoeyCalbert+的帖子 SC係大校,+照顧

原帖由 tkwc9 於 13-12-04 發表

回覆 tkwc9 的帖子

very details, thank you very much  

回覆 h2013 的帖子

我仔就係文靜聽教果類,所以我都煩緊係train佢弱點定還是就佢性格...
現今社會就一定係presentable 既人在職場佔優...ar...

回覆 cchowls 的帖子

yes , quite a lot ...

回覆:JoeyCalbert 的帖子

所以係咪文靜的小朋友反而選SC train presentation skill?

引用:所以係咪文靜的小朋友反而選SC+train+prese

原帖由 gs2012 於 13-12-04 發表
所以係咪文靜的小朋友反而選SC train presentation skill?
Agree.

論校舍,我覺KV好
論中數課程,都係KV好
論做卷訓練,都係KV好
論語境,SC 同LH差不多(NET做班主任只係一個稱謂)
論升小,SC好過LH(LH train完入二線直資,SC 唔駛train都易過人入名校如GH,CCKG)
論學費,KV  較吸引
論帶回家的學習道具,似乎LH較多
論操練interview時間,LH 較長
論校舍覆蓋地點,LH 較廣,香港九龍新界都有

引用:Quote:tkwc9+發表於+13-12-4+13:11+回覆+Jo

原帖由 cchowls 於 13-12-04 發表
Can LH do that "訓練到學生有自信和獨立"? Thanks.
LH — K1開始show & tell,K2開始新聞分享&天氣報告

PN開始,每天會選學生交點名簿去書記姐姐度

引用:Quote:原帖由+bbalau+於+13-12-04+發表學之

原帖由 DevilPig 於 13-12-04 發表
以我所知, sc 無茶點提供,學之園已包曬,pn 書簿費 $1200  一年(唔係好記得,有錯請更正),無其他雜費。 ...
書簿費今年好似$1500/學期,下年$1700/學期。。。無其他雜費

茶點唔洗錢,不過講真,4年都係食果幾款係唔洗煩預備

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

咁又要睇樓主你注唔注重家校合作,親子活動, KV 無乜活動比家長參予,我本身係鍾意家校活動,KV 唔岩我,你呢?

引用:論校舍,我覺KV好論中數課程,都係KV好論做

原帖由 teambuilder 於 13-12-04 發表
論校舍,我覺KV好
論中數課程,都係KV好
論做卷訓練,都係KV好
你話論升小,SC 唔駛train都易過人入名校,咁神奇?sc 有法術?朋友囡今年 sc , 都係得3個 offer, 培橋,德雅,仲有一間唔記得,都唔係你口中名校,另有 post 講過,sc 考 10 間,零 offer! 一間學校有 top 同無咁 top既小朋友,如無數據支持,好難相信!

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+13-12-04+發

原帖由 DevilPig 於 13-12-04 發表
你話論升小,SC 唔駛train都易過人入名校,咁神奇?sc 有法術?朋友囡今年 sc , 都係得3個 offer, 培橋,德 ...
我覺得唔要過分神化任何學校的作用,記住,教育成功與否,學校教育永遠只是一部分,而「化腐朽爲神奇」哩件事反而應該由家庭完成,幫助我地bb去抵擋外界的負面,幫助他們度過難關,讓他們相信我們永遠都會站在他們這裡,讓他們有安全感,去一戰再戰。咁多野,都係我們父母先做到的!!

回覆:如果LH(am) , SC(am) 同KV (pm) 大家會如何取捨?LH 就最近屋企..

我揀左sc 唔知有無揀錯 不過我要求好簡單 我想佢開心!雖然我係last min都好爭扎好無去LH !但最後多係去左sc!

‹ 上一主題|下一主題