用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘幼兒學校
樓主: ntlovebb
go

觀塘幼兒學校   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+kccp+於+13-12-15+12:52+編輯+

原帖由 kccp 於 13-12-15 發表
因為我寄出回條比學校之後,再打電話問大概會幾時收到消息,同埋以咩方式收到,咁老師覆我嘅。

kccp    發表於 13-12-15 20:04
[size=medium]HiHi咁多位! 入o黎睇o下BB朗D相啦!! :-D Parco 仔(朗朗) :-D[size=x-small]朗B話: 亞媽真係好鬼懶ga, 人地就泥4歲la..有無新相牙 :lol:

引用:+本帖最後由+kccp+於+13-12-15+12:52+編輯+

同埋電話通知咗後,會有信件通知。

[size=medium]HiHi咁多位! 入o黎睇o下BB朗D相啦!! :-D Parco 仔(朗朗) :-D[size=x-small]朗B話: 亞媽真係好鬼懶ga, 人地就泥4歲la..有無新相牙 :lol:

引用:星期一~二就應該會收到電話通知有位比waiti

原帖由 bunbuntai12 於 13-12-15 發表
星期一~二就應該會收到電話通知有位比waiting嘅家長。
好緊張吖😔

...
In 完等了成個月先有通知,估唔到咁快一至兩日內waiting就知結果喎!

回覆:bunbuntai12 的帖子

我都好想入。。。希望有電話啦

bunbuntai12 發表於 13-12-15 13:26
同埋電話通知咗後,會有信件通知。
咁如果聽唔到電話, 都仲有信?

引用:Quote:原帖由+bunbuntai12+於+13-12-15+發

原帖由 Evachau 於 13-12-15 發表
In 完等了成個月先有通知,估唔到咁快一至兩日內waiting就知結果喎!
唔係喎,11月23 同30號interview.
12月3號就收到waiting letter.
我覺得好快啦。

今日個心好忐忑

引用:Quote:bunbuntai12+發表於+13-12-15+13:26+

咁如果聽唔到電話, 都仲有信?
E…咁我又無問得咁詳細,如果聽唔到電話會唔會即刻比下一位喎。

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+13-12-15+發表In+

原帖由 bunbuntai12 於 13-12-16 發表
唔係喎,11月23 同30號interview.
12月3號就收到waiting letter.
我覺得好快啦。
唔意思!我誤會以為你指的是聯合幼兒㖭!

我女女都收左。我全家都唔係教徒,女女做大肌肉時表現一般,但全都能走,行樓梯就好慢,都肯行,小組就係數一數二快完成果個,然後家長interview我都係話小朋友搶玩具好正常,我會觀察下,睇下佢地自己解唔解決到先,唔得才介入。其他就係話好想入呢間,同屋企比較近呀,小朋友唔會太累,然後就係鍾意啟發性教學咁。我都答得好真心既。我一直都無收到信,到註冊果日有個老師打黎問我會唔會黎註冊,我先知原來收左。好彩個老師打黎,否則就無左個學位。

想回應返各位之前講既野,只是個人感受。我女IN左3間觀塘區幼稚園,只有觀幼係IN得咁嚴謹。我去IN之前就已經心儀呢間,IN完更覺得呢間真係唔錯。其餘兩間所謂IN只係搵一個老師,問下家長小朋友既問題同習慣,然後俾D玩具佢玩,問小朋友一兩句野就算,IN完都唔覺IN左D咩。而觀幼好有系統分組分房,分幾部分,大肌肉,小肌肉同少少理解題目,既符合小朋友發展 (因問問題唔係個個都已經識講野),又真係好全面,最後見家長。我唔Comment見家長既目的,但就好有條理囉!所以我in完覺得雖然校舍唔太靚同新,但相信課程、師資有返咁上下~

引用:想回應返各位之前講既野,只是個人感受。我

原帖由 ayamama 於 13-12-16 發表
想回應返各位之前講既野,只是個人感受。我女IN左3間觀塘區幼稚園,只有觀幼係IN得咁嚴謹。我去IN之前就已 ...
恭喜!你囡囡係幾月出世?

回覆 Elenalan 的帖子

謝謝啊!我女女是4月出生的,算是大B吧!

回覆:觀塘幼兒學校

你好。我有一個觀幼的書包可以免費送出。有意請pm。

回覆:觀塘幼兒學校

申利:雙職父母,囝囝今年讀緊n班
我自己就覺得學校好,校長老師姨姨都好好,至少囝囝放學返屋企都開心透露學校情況。初時開學觀察囝囝班內廿幾個小朋友唔個個都係自理好叻,識好多野。因為有大細b,有坐唔定有坐定,有好主動有好文靜。所以我相信基準都係睇家長較多。
我相信今年真係多人報讀,上年4個小朋友group in,之後上天台玩 (整本是覺得係觀察家長與小朋友互動),之後見校長一樣問你地家長group in問題,所以我相信今年會家長group in係迫不得。當然每個家長都有唔同基準,去評定好唔好,學校係唔係show-off 做勢,我只想用家身份分享間學校既情況。
p.s.如上面有家長講學校日日有日誌,可以了解小朋友每日食左咩,學過咩,分享咩,有時自己小朋友會被點名有咩學習上面有特別的表現 (如:唱歌時投入參與…等)。另外ftm親身自己接放學,有時間同班主任溝通。
以上純屬個人意,不喜勿插。

ayamama 發表於 13-12-16 17:35
想回應返各位之前講既野,只是個人感受。我女IN左3間觀塘區幼稚園,只有觀幼係IN得咁嚴謹。我去IN之前就已 ...

同學仔您好!
恭喜!恭喜!

回覆 woodstock4 的帖子

註冊時已購買了…

回覆 ntlovebb 的帖子

謝謝啊!也恭喜你呢!希望大家的小朋友都可愉快學習,健康成長~

回覆 airisu 的帖子

想了解下,讀了N班,可否原校直上K1?還是要與外校生一樣重新申請和面試?又會否先收原校?謝謝!

回覆:ayamama 的帖子

係直升既3月左右,班主全會派意向書決定“去留“問題,唔洗再面試架。

回覆 airisu 的帖子

噢~謝謝啊!我還在緊張要再報K1呢~剛剛也打了學校問,老師也是說直升的,不用再報~簡直太好了,IN一次就免卻了兩年的煩惱,放下心頭大石喇!
‹ 上一主題|下一主題