用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 觀塘幼兒學校
樓主: ntlovebb
go

觀塘幼兒學校   [複製鏈接]

I_O_U_baby 發表於 13-12-10 16:41
好多時N 班係揀家長唔係揀小朋友,
小朋友個個都差唔多,有D快講野唔代表日後講野唔叻,
反而就係要靠個幾分鐘 ...
你bb.讀那分校? 可以分享多些嗎?

happybbpig 發表於 13-12-11 04:15
你bb.讀那分校? 可以分享多些嗎?

我囝讀聯合醫院個間, 機構的幼兒學校應該課程教材全部都一樣,
觀幼宜家既校長就係聯幼調過黎,我地都好唔捨得佢,
佢搞到間學校有聲有色, 又引入左好多新既教材,
montessori 同網上學習教材都有.

學校既日程我諗兩間差唔多,全日都好豐富,
早餐/新聞分享/玩具分享/水果餐/大肌肉運動/
語文學習/音樂/圖工/玩具分享/睡前故事/午餐/茶點,
每節15-20分鐘, 好充實!
最開心既,係學校會日都有日誌,可以睇返小朋友每日做左/學左D乜.
每月又有小朋友既照片上載比家長DOWNLOAD,
可以睇返小朋友返學既情況, 好窩心

但聯幼比觀幼優勝之處係聯幼學生比較少,全校只有60人,
但學費就相對較貴,學校環境好好,
有大肌肉場/小花園同戶外種植場,
小朋友每日都要幫手澆水,學會珍惜,
我都係參觀完就好想阿囝可以係度讀.

I_O_U_baby 發表於 13-12-11 10:47
我囝讀聯合醫院個間, 機構的幼兒學校應該課程教材全部都一樣,
觀幼宜家既校長就係聯幼調過黎,我地都好唔 ...
多謝分享, 佢地著重全人發展係好些啊, 佢共60人, n班咪收好少人, 10-15? 你仔都入到, 真係好啊

Blue^^oon 發表於 13-12-10 23:55
真係唔明白乜,又要報名又要不滿呢樣不滿個樣,唔鐘意、唔相信間學校咪㨂第二間報囉,留咁多言想點呢?

...

就係報左名,IN完至發覺唔妥,所以咪討論下囉,EK唔留言咁可以做咩?摺埋佢啦!唔想睇咁多留言咪唔好上EK

dollylash  唔好咁激動啦~   發表於 13-12-11 17:24

I_O_U_baby 發表於 13-12-11 10:47
觀幼宜家既校長就係聯幼調過黎,我地都好唔 ...

唔知係咪真,聽講聯幼大部份都收返聯合D醫生/護士的小朋友,我地D平民好難入到去

引用:Quote:I_O_U_baby+發表於+13-12-11+10:47+

原帖由 theclacheng 於 13-12-11 發表
唔知係咪真,聽講聯幼大部份都收返聯合D醫生/護士的小朋友,我地D平民好難入到去 ...
舊年都有收非員工嘅學生,今年咁多人報就唔知收幾多個了!不過網站有寫明員工學費係平啲㗎!

Blue^^oon 發表於 13-12-10 23:55
真係唔明白乜,又要報名又要不滿呢樣不滿個樣,唔鐘意、唔相信間學校咪㨂第二間報囉,留咁多言想點呢?

...

咁報名嗰時唔知佢咁in咖嘛,喺bk傾計就係發言,點可以話人多言咖
咁好定唔好,啱定唔啱,好睇個人嘅

我都係waiting list

happybbpig 發表於 13-12-11 11:32
多謝分享, 佢地著重全人發展係好些啊, 佢共60人, n班咪收好少人, 10-15? 你仔都入到, 真係好啊 ...

係呀, 所以比起觀幼,可能呢間仲難入,
我囝真係好彩呀, 其實自從入讀以黎,
我都好喜歡呢間學校,
佢地由未入學已安排新生家長會,
先講清楚要準備D乜,學校一日既流程係點,
家長要點配合,仲有張紙仔教定我地要做D乜,
點面對幼兒適應期同比定心理準備我地小朋友初時既情緒變化,
所以我囝都適應得好好,半個月後已經可以返全日.

入學第一星期就家長陪返學,每日2個鐘,
第二星期就3個鐘,小朋友自己返,家長隨時STANDBY,
READY好第三個星期先正式返全日,
小朋友慢慢適應好過個D 一返就掉佢喊足幾日囉.

跟住就係排山倒海既活動,又有觀課日,
呢幾日佢地仲扮小天使去聯合醫院(放心,去行政部唔會去病房)報佳音添,
有相睇: https://www.facebook.com/media/s ... 67322790&type=1

theclacheng 發表於 13-12-11 12:13
唔知係咪真,聽講聯幼大部份都收返聯合D醫生/護士的小朋友,我地D平民好難入到去 ...

員工係優先報名架,
不過都有非員工架,我咪係其中之一囉:D
同埋呢間學校越辦越好,
好多家長都會比細佬妹入埋黎讀,
通常細佬妹學校都會優先取錄.
七除八扣之下真係所剩無幾LU.

I_O_U_baby 發表於 13-12-11 17:40
員工係優先報名架,
不過都有非員工架,我咪係其中之一囉
同埋呢間學校越辦越好,
你之前在那裡知有呢間學校呢? 咁好有open day可讓家長了解多處

happybbpig 發表於 13-12-11 21:31
你之前在那裡知有呢間學校呢? 咁好有open day可讓家長了解多處

我都係係呢度先知有呢間學校,
佢地無OPEN DAY, 係面試時學校帶我地參觀的.
上佢WEBSITE 就睇相.

I_O_U_baby 發表於 13-12-12 09:51
上佢WEBSITE 就睇相. ...
oic

I_O_U_baby 發表於 13-12-12 09:51
上佢WEBSITE 就睇相. ...
佢課程深淺怎樣? net teacher一星期多少堂? pth有沒有?

引用:Quote:I_O_U_baby+發表於+13-12-12+09:51+

原帖由 happybbpig 於 13-12-12 發表
佢課程深淺怎樣? net teacher一星期多少堂? pth有沒有?
那天面試見到有張表有介紹任教老師,如沒記錯,只有本地老師!英文科之前有JM話係由校長自己教!

happybbpig 發表於 13-12-12 16:46

好似間間唔同, 聯幼NET 只會一個月黎一次,
同小朋友玩下唱下歌仔,
平時就係本地駐校老師教英文及普通話.
程度中等,唔會太淺又唔會太深,
K1下學期先會寫字,上學期就每日做線條練習.

Evachau 發表於 13-12-12 17:29
那天面試見到有張表有介紹任教老師,如沒記錯,只有本地老師!英文科之前有JM話係由校長自己教!

...

新校長唔會教英文, 以前個校長就有教英文,
但宜家調左去觀幼,唔知仲有無時間教.

I_O_U_baby 發表於 13-12-12 17:31
新校長唔會教英文, 以前個校長就有教英文,
但宜家調左去觀幼,唔知仲有無時間教. ...

Thx for sharing!

回覆:觀塘幼兒學校

星期一~二就應該會收到電話通知有位比waiting嘅家長。
好緊張吖😔

[size=medium]HiHi咁多位! 入o黎睇o下BB朗D相啦!! :-D Parco 仔(朗朗) :-D[size=x-small]朗B話: 亞媽真係好鬼懶ga, 人地就泥4歲la..有無新相牙 :lol:

bunbuntai12 發表於 13-12-15 12:41
星期一~二就應該會收到電話通知有位比waiting嘅家長。
好緊張吖😔

...

吓?!?!? 用電話通知?你點知佢哋會星期一/二用電話通知 WAITING 嘅? 

我會離港喎~~~會唔會聽唔到就NEXT 。。。。架???
‹ 上一主題|下一主題