用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀學券幼稚園,如何預備小一面試?
go

讀學券幼稚園,如何預備小一面試?

小兒升K1,讀普通學券幼稚園,應報讀哪些英語、數學或其他課程? 面對來自名幼的對手,如何準備小一面試?

回覆:讀學券幼稚園,如何預備小一面試?

現在首要開始訓練禮貌和閱讀的興趣, 學術的可以稍後一點才開始。 事實上一些神級學校並不考學術, 反而看重禮貌修養。

住邊區?

回覆:讀學券幼稚園,如何預備小一面試

喜愛閱讀、有耐性。

砌下拼圖Lego,男拔second in考智慧、專注力及記性

唔係名幼,會唔會扣印象分?

rainbowcov  唔會.  發表於 13-12-4 17:11

學券幼稚園同非學券幼稚園都係一様咁準備啦,對嗎?

回覆:locust 的帖子

閱讀一定要中英並行,數學我個小朋友上Enopi,普通話有native speaker 從K1教,主要為將來普教中作準備,家長多搜集目標學校面試模式及內容,由K1開始留意,應該足夠!

學券非學卷預備無分別架, 最重要家庭教育, 小朋友有禮貌, 聽指令, 不害羞, 由小培養閱讀習慣, 如非target 神級學校, 基本中英數學術水平就得. 獎項也不是好必須, 除非是有認受性獎項, 否則三兩張豬肉獎放 portfolio 比學校知家長重視小孩全人發展就得了.

阿女讀學卷幼稚園, friend 的那一谷全部小朋友都有直私 offer, 我女都有四個私小 offer.  

上唔上面試班就睇家長心態及資源, 我女就沒上, 個人覺得不是必須. 反而將時間金錢用於提升英普水平更好.

回覆 悠揚 的帖子

請問如何培養小盆友閱讀習慣?
我個女讀緊PN,我已買左的phoncis教材同Oxford Reading Tree教材,全部都配有點讀筆,小朋友可以自行點讀發聲。但眼見小女唔係太中意睇書,淨係中意玩puzzle (屋企幾套50 pieces的puzzle佢已能在2-3分鐘內完成)。請問應該如何引導佢閱讀呢?咁細個小朋友,應該畀佢睇咩類型既書本呢??係有文字定系冇文字果D呢?

回覆 fixedstar99 的帖子

其實只要你每晚抽時間同佢睇書, 中文加英文, 成為習慣就得. 依家未識睇字, 由你讀比佢聽, 老實說, 大部份小朋友都喜歡聽故事. 另外, 在小朋友活動範圍內, 隨手可以取書來看/玩, 就更加好.

回覆 悠揚 的帖子

因小朋友在中文環境裏面長大,讀中文故事書佢有時都中意聽,但英文,唔知係咪聽唔明,所以冇咩興趣。請問讀英文書時,是否要每一句都翻譯成中文畀佢明白係講D咩呢?

咁可能你要開始比多些英語環境佢, 我女由小到大, 睇卡通片, 主要是英文, 細路鐘意睇卡通片, 咩語言佢地都會坐定定睇, 聽得多, 學左語音, 學英文會較易. 初期睇英文書, 最好都有翻譯, 只要故事內容有趣, 小朋友都肯聽的.

回覆 悠揚 的帖子

咁2-3歲既小朋友,你通常比你個小朋友睇咩卡通片?
因為有專家建議小朋友每日睇電視唔好超過30分鐘
所以我每人最多比佢睇30分鐘嘎咋,咁短時間好似訓練唔到咩野

我女最鐘意睇 dora, 每節約20分鐘. 其實最緊要係佢鐘意睇就得.

回覆 悠揚 的帖子

我屋企都有Dora喔!但佢似乎嫲嫲!你個女係2歲半就已經中意睇啦?

悠揚 發表於 13-12-4 09:32
學券非學卷預備無分別架, 最重要家庭教育, 小朋友有禮貌, 聽指令, 不害羞, 由小培養閱讀習慣, 如非target  ...
Agreed. I understand that many parents living in public houses put their children to study two kindergartens (one in the morning and one in the afternoon) to broaden their exposures, one of the kindergartens attended is a 學券school.

回覆:讀學券幼稚園,如何預備小一面試

不要依賴點讀筆。小時一定由父母親自伴讀,說故事。小朋友慢慢可以自己看書。

甘恩  同意  發表於 13-12-4 17:09