用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 逃離港教育 讀出一片天
樓主: 小彬彬
go

逃離港教育 讀出一片天 [複製鏈接]

回覆 090211bb 的帖子

我知道,我覺得政府可以強硬些。
其他專業團體可以互認,為甚麼醫生不可以。

ppchan168  因為有人要保護自己友的利益囖。如果唔系點樣做“星球人”,一個星期賺一球(百萬)呀。大陸d醫院收香港十分一的價,都已經賺到笑啦。  發表於 13-12-12 13:54
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 skkeung 的帖子

當然知.只係想帶出,喺HK連舊制會考都唔掂嘅學生,點解去到外國幾年,就可以讀到HK嘅神科,是外國或是HK學制有問題。

ppchan168  嚴格來說,這不是醒,是讀書勤力遮。中國人幾千年來都系甘勤力葛啦。  發表於 13-12-12 13:48
judy  簡箄,香港學生醒。  發表於 13-12-4 17:25

引用:回覆+skkeung+的帖子 當然知.只係想帶出,

原帖由 judywan 於 13-12-04 發表
回覆 skkeung 的帖子

當然知.只係想帶出,喺HK連舊制會考都唔掂嘅學生,點解去到外國幾年,就可以讀到HK嘅 ...
都同意!每年醫科位有限,只收狀元!政府應加學位!

有錢使得鬼推磨,無錢只有好歲月蹉跎

同意

ngwong2 發表於 13-12-11 12:43
有錢使得鬼推磨,無錢只有好歲月蹉跎
有錢當然有多些選擇,但讀到好過冇讀,不是一定搵到食,我跟大家分享一個真實例子,有朋友仔仔,考舊制會考,頭一次考到7分,repeat重考13分,到英國讀藥劑,當然不是知名大學,大學畢業加一年碩士課程,但回港後找不到實習,只能在一些醫療集團做配藥工作,沒有專業資格,看不到前景,現在回歸到父母經營的小生意,多讀幾年書,學識視野當然有進步,但未必能找到理想工作。

回覆 item 的帖子

所以而家去外國讀藥劑, 都係去澳洲好D.

Oh!!!.repeat重考13分坦白講係勉強讀大學.讀完又如何?

ngwong2 發表於 13-12-12 11:39
Oh!!!.repeat重考13分坦白講係勉強讀大學.讀完又如何?
認同,不過作為父母,能力做得到,都希望子女有競爭力,如果冇去英國讀書,可能已變成宅男。

item 發表於 13-12-12 11:04
有錢當然有多些選擇,但讀到好過冇讀,不是一定搵到食,我跟大家分享一個真實例子,有朋友仔仔,考舊制會考 ...

LLB 係重災區,好多英國讀完返黎,都入唔到 PCLL,只可以做 PARALEGAL,甚至普通文職。
有親戚個女係英國讀,當年高中成績係唔錯個隻,而家畢業返黎,PCLL 固然冇得讀,連工都唔易搵到合心水,最後去了做報章記者,佢話 PARALEGAL 都搵唔到,人地多數請有經驗。
就如你話,讀大學都係擴闊視野,但個女仔就好失望 (佢太自信,以為自己好掂),三姑六婆又問長問短,好大壓力。
而家睇緊下年有冇機會,有 D 細路等一兩年,都搏到個 PCLL 位。

nintendo 發表於 13-12-12 13:56
LLB 係重災區,好多英國讀完返黎,都入唔到 PCLL,只可以做 PARALEGAL,甚至普通文職。
有親戚個女係英國 ...
認同,而家真係世界變,以前的年代,係英國讀野雞大學謮完翻來,做不到大狀都做到個事務律師仔,現在要調整心態,唔好理啲3姑6婆講乜,希望你親戚個女下年博到PCLL位

cow 發表於 13-12-12 11:22
回覆 item 的帖子

所以而家去外國讀藥劑, 都係去澳洲好D.
請問向澳洲讀完藥劑,返到香港重要唔要考牌嫁?

回覆 9498mami 的帖子

澳洲讀完藥劑, 加實習, 再考香港藥劑師註冊考試.

回覆 cow 的帖子

你話去澳洲好過,係唔係因為程序簡單 d,還是甚麼原因?

回覆 nintendo 的帖子

實習易D.

回覆 cow 的帖子

是否只有澳洲讀藥劑, 在香港才承認, 其他國家呢?
實習易d係指咩?
‹ 上一主題|下一主題