用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好? [複製鏈接]

angelaywtang 發表於 13-12-15 16:46
識得個台灣媽媽,仔仔victoria幼稚園畢業,考吾到維記自己小學,依家派到一個完全吾出名既本地小學,呢間學 ...
唉,用一兩個例子代表幾百個畢業生,無話可說

引用:Quote:原帖由+nasu+於+13-12-02+發表只知維

原帖由 angelaywtang 於 13-12-15 發表
識得個台灣媽媽,仔仔victoria幼稚園畢業,考吾到維記自己小學,依家派到一個完全吾出名既本地小學,呢間學 ...
我都識一個媽媽,佢小朋友是細B,讀九龍塘最有名的大校幼稚園(St X),父母倆神校背景,但連續2年考直資私小都未有好消息。

但我不會只因一個case, 就武斷踩人地學校。  因為的而且確,有其他 St X 學生考得好好!

i also live above one of the victoria, what i observe is that the students are v cheerful and polite, smart looking.

agree 100%

每間學校也有不完善的地方,若覺得它中文程度不夠,早點落功夫,出面學中文地方多的是。大家記著孩子上學不單求學術,他們在學校還會學懂社交技巧等,畢竟K1、K2每天返學三小時,若孩子在外甚麼也不學,父母又不教,只靠幼稚園去應付小一入學靣試,任何一間幼稚園都死得。維記升小數據很透明,你可見每年也不乏人入神校,我仔現在也等緊男拔結果中,他還有其他熱門私、直offer 和2nd and 3rd in 機會,當然我們夫婦在過去日子裏也有付出。孩子的成功不會單靠學校。

每間學校也有不完善的地方,若覺得它中文程度不夠,早點落功夫,出面學中文地方多的是。大家記著孩子上學不單求學術,他們在學校還會學懂社交技巧等,畢竟K1、K2每天返學三小時,若孩子在外甚麼也不學,父母又不教,只靠幼稚園去應付小一入學靣試,任何一間幼稚園都死得。維記升小數據很透明,你可見每年也不乏人入神校,我仔現在也等緊男拔結果中,他還有其他熱門私、直offer 和2nd and 3rd in 機會,當然我們夫婦在過去日子裏也有付出。孩子的成功不會單靠學校。

回覆 angelaywtang 的帖子

要求每年幾百個學生,個個都好多一線直資、私小offers,點可能?
邊有幼稚園 deliver到!?

我有親戚哈佛理科畢業,在美國做research都生活得幾清苦吓,吾通佢亞媽唱衰哈記,話無令佢個大富大貴!?

引用:Quote:原帖由+nasu+於+13-12-02+發表只知維

原帖由 angelaywtang 於 13-12-15 發表
你嘅comment對成個thread不但無增值,但卻人身攻擊小朋友,你都幾有品㗎喎!成年人可以嘗試修飾下自己用詞,不要一句說話得罪咁多其他家長小朋友。

I like Victoria as well.  We kind of regret that we didn't apply last year.

每間幼稚園都有人鍾意及唔鍾意,只要唔係有意攻擊及攞一個個別例子批評便可。十隻手指有長短,更何況是幾百個學生呢?加上除了看學校教育,更重要的是家庭教育,如果家長認為每日放小朋友在幼稚園三小時,不用家長教導,小朋友便精通中英數,實在是天方夜譚。看不見小朋友進步,便頼學校唔知教啲乜。一句這樣的說話,多麼傷害盡心為小朋友的幼稚園老師。批評容易,讚賞難,為何家長如此吝嗇讚美?

回覆 bbalau 的帖子

贊同!

回覆 tinyan1977 的帖子

維記中文喺要補吓!上年小一作句都未攪掂好快就作文!仲有閱讀理解............

而家功課有作句,每日一篇包括了閱讀理解和筆順,我小朋友系學校拿一本吾算浅的中文書回家,8成字自己識讀,又會自己拿點讀筆看書,我覺得好難得。
不過看龍虎榜,都有同學系一篇都無做,甘如果家長系完全吾配合,真系吾適合維記的模式。

回覆 Jane1983 的帖子

嗰枝點讀筆讀得超快…………好難跟!

Jane1983  係幾快的,  發表於 13-12-16 18:07

同埋而家維記大部份功課都喺親子嘅!家長要預留時間做功課!

引用:回覆+tinyan1977+的帖子 同埋而家維記大部

原帖由 tinyan1977 於 13-12-16 發表

同埋而家維記大部份功課都喺親子嘅!家長要預留時間做功課! ...
係呀!真係要enjoy親子功課(尤其係勞作和閲讀報告)嘅家長先好報維記,如果唔係就一係自己做到𤷪,一係就直情唔做然後小朋友好多嘢都學唔到!

好似「童心集」(類似週記),每星期同小朋友傾吓佢想寫什麼,有時影吓相,有時畫吓畫,又和佢一起造句寫字。老師又會寫小comment回應,小朋友好喜歡的。

做這種功課,係絕對吾hea的。比幾篇字叫小朋友抄寫,絕對輕鬆好多。

但話說回頭,又真係有家長忙爆吾得閒理小朋友,所有事由賓賓主理的。

引用:回覆+tinyan1977+的帖子 同埋而家維記大部

原帖由 tinyan1977 於 13-12-16 發表

同埋而家維記大部份功課都喺親子嘅!家長要預留時間做功課! ...
冇錯,要預留心機時間來做功課。而這一點對有些家長來說可能是缺點。

有好多英文功課我可誇口說家長冇一定英文水平根本陪唔到個細路做,在這裏孩子會遇強越強。老師唔會比壓力家長,交唔足功課孩子只會學到基本步。家長做足嘢,孩子在校發揮機會一定多D,得著一定比人多。這就是點解你會話大家同班人地叻咁多的原因。

引用:有好多英文功課我可誇口說家長冇一定英文水

原帖由 ajfamily 於 13-12-16 發表
有好多英文功課我可誇口說家長冇一定英文水平根本陪唔到個細路做,在這裏孩子會遇強越強。老師唔會比壓力家 ...
贊同

‹ 上一主題|下一主題