用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好? [複製鏈接]

回覆:維記有咩好?

見到咁多家長用心分享,對於我地有offer既家長好有用,又可以了解學校多d, 對維記curriculum同教學方法好有信心!

回覆:維記有咩好?

多謝所有真正用家以第一身來分享!對維多利亞有了更多信心。活動教學並不代表學得俾別人少或慢。放長雙眼,受益良多!起跑線輸贏不重要,重要是在跑人生馬拉松時它會一直陪伴我們的小孩跑到終點!

回覆 mamaishere 的帖子

放心!讀維記絕對唔會輸在起跑線,只要家長能跟學校指引與小朋友一起閱讀,現在所學的字庫已足夠佢哋應付小一面試。

回覆:甘恩 的帖子

維記是教Jolly Phonics 的,請問你囝囝在外補phonics都是補Jolly Phonics 嗎?

甘恩  係呀!  發表於 13-12-14 17:11

甘恩 發表於 13-12-14 15:43
回覆 mamaishere 的帖子

放心!讀維記絕對唔會輸在起跑線,只要家長能跟學校指引與小朋友一起閱讀,現在所 ...
除左數同phonics, 你仲有冇比小朋友學其他嘢呀?

回覆 irene_the_pooh 的帖子

另外學三種運動,囝囝超鐘意,男仔始終鍾意跑跑跳跳。這些都係囝囝話要學,只要佢喜歡,一定會學得好。

甘恩 發表於 13-12-14 19:22

另外學三種運動,囝囝超鐘意,男仔始終鍾意跑跑跳跳。這些都係囝囝話要學,只 ...
即係你冇比佢學藝術嗰D?我聽好似好多學校要求一體一藝!
但我其實唔想花太多時間喺為面試上,所以都煩學乜好!

我的囝囝藝術上真係無咩天份,所以一星期只學半小時鋼琴,另一星期練習半小時,因此進度好慢。佢興趣亦不大,所以都唔迫佢。

甘恩 發表於 13-12-14 20:06

我的囝囝藝術上真係無咩天份,所以一星期只學半小時鋼琴,另一星期練習半小時 ...
真心多謝你嘅分享!
其實我仲未睇到我囝有冇天份/興趣,但似乎現今唔理你得唔得,谷左先算,變左大人細路都辛苦!

irene_the_pooh 發表於 13-12-14 22:04
真心多謝你嘅分享!
其實我仲未睇到我囝有冇天份/興趣,但似乎現今唔理你得唔得,谷左先算,變左大人細路都 ...
唔使客氣,大家互相交流分享。最重要佢學得開心,如果佢表示唔想學,唔好迫,咁就唔算谷。好似我囝囝,佢之前自己話想學跳舞,學咗3個月話唔鍾意,咁咪唔學。一年前,佢見跆拳道廣告,話好想學,我又俾佢試,結果佢好投入,在好鍾意下學得超快。我相信佢鍾意下一定學得好快。

甘恩 發表於 13-12-14 22:28
唔使客氣,大家互相交流分享。最重要佢學得開心,如果佢表示唔想學,唔好迫,咁就唔算谷。好似我囝囝,佢之 ...
通常幾大識表達自己喜好㗎?我囝仲懵盛盛,佢乜班都話好玩嘅!

你的囝囝幾大?三歲幾應該可以表達鍾唔鍾意。如果小朋友鍾意學,真係俾佢學多啲,佢上完堂真係會好開心同你分享,唔一定係為小一面試,始終小朋友係有得著,當有興趣同埋學得好,佢哋會好有成功感。之後面對任何事情都會有信心面對。

回覆 甘恩 的帖子

佢K1,我比佢試過音樂班(唔係指定樂器)、運動、cooking、做小實驗等嘅興趣班,佢全部都好鍾意,嗰堂完左就問幾時再去,但我因為想佢放學後可以跑下跳下去公園玩多D,所以我只係keep左運動同音樂比佢。呢D班我都係想佢乜都試,純粹知下呢個世界有好多野玩。我都估其實對小一面試冇乜用!>.<

但佢咁,我都唔知點揀好!

Any parents could share their miscellaneous fees. How much does it cost per month or per semester?  Thanks a lot!

學校英文老師會assess 小朋友,比唔同level英文reader 佢地,我家孩子K3在家我們一起看fiction book, 學校老師給他帶回家做功課的都是ORT9 和fiction book了。我肯定好多local P1甚至P2也未必看懂。

引用:Any+parents+could+share+their+miscellane

原帖由 cecilia_wingsze 於 13-12-15 發表
Any parents could share their miscellaneous fees. How much does it cost per month or per semester?   ...
No miscellaneous fee

其實我真係好like Victoria, but waiting only...我有2nd in ga

引用:學校英文老師會assess+小朋友,比唔同level

原帖由 ajfamily 於 13-12-15 發表
學校英文老師會assess 小朋友,比唔同level英文reader 佢地,我家孩子K3在家我們一起看fiction book, 學校 ...
Yes  i love the flexibility of their curriculum .

引用:Quote:原帖由+ajfamily+於+13-12-15+發表學

原帖由 picture 於 13-12-15 發表
Yes  i love the flexibility of their curriculum .
But again, parents must treat the homework and reading assignments seriously.

引用:只知維記超級難入,出名好。+可以分享一下

原帖由 nasu 於 13-12-02 發表
只知維記超級難入,出名好。 可以分享一下維記在升學、教育理念、課程有咩好?

...
識得個台灣媽媽,仔仔victoria幼稚園畢業,考吾到維記自己小學,依家派到一個完全吾出名既本地小學,呢間學校除左貴真係吾知邊度好,我屋企住其中一間維記上面,見到D小朋友都好懵

‹ 上一主題|下一主題