用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好?

引用:我小朋友只係k1,+我估同jupiter當年嘅k1已

原帖由 irene_the_pooh 於 13-12-11 發表
我小朋友只係k1, 我估同jupiter當年嘅k1已經好唔同。

如果同學術型kg比,佢係淺;但亦唔係冇抄寫功課,據 ...
絶對眀解

我自己的目標是愉快學習頭腦靈活

所以如果抄寫功課少或者中文淺的話我自己加比小孩子就好了

Thank you for Jupiter's input

我小朋友都係維記K3,吾係想曬命,但重視學術的小學,我小朋友全部都有2nd in或offer,真心吾覺d學校吾鍾意維記學生。

其實同學中真係乖的偏多,我小朋友屬於吾算乖型,我有時都好感慨。如果連維記這類Happy school的學校都鍾意收乖巧的小朋友,咁比較有自己個性但都叻的小朋友點算!?

Thx all the mommies for your fair comments! As pn mum I m also worried if Vic kids are being labelled badly by primary school
As "too outgoing" or bad in chinese. Of coz we can add some Chinese courses if needed but if other schools just form an image then it is unfair. But so far I m very pleased with the arrangement n care they give for pn students. The teacher still what's apps me at night n post a lot of pix on the web. I m not sure if other traditional schools will be so open... But for me I care ... Academically I can help but I need to be rest assured that the overall envt is good n teachers are willing to communicate with parents.

引用:Thx+all+the+mommies+for+your+fair+commen

原帖由 ritachan2012 於 13-12-12 發表
Thx all the mommies for your fair comments! As pn mum I m also worried if Vic kids are being labelle ...
Yes  i share your worries too that Victoria kids' true ability will be undermined by mere misconception of being uncontrollable ...

And the principal s of all campuses should start doing more PR work with local primaries since VSA is now so sought after that filling up P1 seats is no more a concern....

三個老師(粵、普、英)長駐在課室,學生面對不同老師懂用不同語言,我覺得有此語境,真係無得彈。我小朋友是K3,唔覺得中文淺,已教動詞、形容詞、量詞、反義詞。睇中文書時,仔仔仲會研究呢個係咩詞性。講真,如果跟足學校指引睇學校中文圖書,已學懂好多中文字,足夠出面小一面試應用。

Jane1983  原來你小朋友都係維記生!  發表於 13-12-14 00:18

引用:三個老師(粵、普、英)長駐在課室,學生面

原帖由 甘恩 於 13-12-13 發表
三個老師(粵、普、英)長駐在課室,學生面對不同老師懂用不同語言,我覺得有此語境,真係無得彈。我小朋友 ...
甘恩,多謝你的分享!想問一下維記K3學生中文字在「寫」方面去到什麼程度? 抄寫練習相對少,他們作句時會有寫不出中文字的情況嗎?我自己認為中文跟英文同樣重要,希望小朋友維記畢業後不是只懂寫英文。

再多口問句,數學方面,K3大概到什麼程度呢?你小朋友有出去補數嗎?非常感謝你的input :)

mamaishere 發表於 13-12-13 22:48
甘恩,多謝你的分享!想問一下維記K3學生中文字在「寫」方面去到什麼程度? 抄寫練習相對少,他們作句時會有 ...
老實講,中文抄寫一定不及KV,一星期只抄4版中文字,IB課程真的不太重視抄寫功課。但每星期都有一份週記,但一一定要家長從旁協助。仔仔好鍾意做,我覺得可以訓練小朋友敘事能力。數學我反而覺得比較弱,而家仲教緊個位加減數,真係要出外補習,因為小一面試會問雙數位加減數。

有多d今年K3的家長講吓updated的情況是好事,比多d資訊讀緊或者有興趣入讀的家長。

引用:+本帖最後由+Jane1983+於+13-12-14+00:32+

原帖由 Jane1983 於 13-12-14 發表

有多d今年K3的家長講吓updated的情況是好事,比多d資訊讀 ...
好多資訊一年傳一年可能已經outdated咗好耐。這幾年競爭大了,學校應該收集咗好多外界意見更改了一些課程內容,希望現K3或小一家長可以將外界對維幼學生和課程stereotype嘅觀念更正(或update),這對未來他們考小一時外界給的第一印象會比較公平。自問亦聽朋友維幼子女升傳統名小一在下學期已經適應得很好,成績中上,但仍保持維幼小朋友開心活潑好發問的特性!

Jane1983  課程確是改進很多!  發表於 13-12-14 11:56

mamaishere 發表於 13-12-14 07:53
好多資訊一年傳一年可能已經outdated咗好耐。這幾年競爭大了,學校應該收集咗好多外界意見更改了一些課程內 ...
認同!所以好多有兩個小朋友讀嘅家長講,以同一年級計,兄姊讀時同而家弟妹讀已很大分別。
不過我得一個所以只可以「聽講」,所以現任不同年級家長嘅第一手資料真係好好!

引用:Quote:mamaishere+發表於+13-12-13+22:48+

原帖由 甘恩 於 13-12-13 發表
老實講,中文抄寫一定不及KV,一星期只抄4版中文字,IB課程真的不太重視抄寫功課。但每星期都有一份週記, ...
多謝分享。知道你小朋友考入很好的小學,你一定放了很多心機去栽培。我想問,維幼教k3數學是否仍然不用課本(或是用學校自己編的書?)會有練習做嗎?你小朋友是否上kumon?因維幼老師不贊成kumon式訓練,所以想請教一下!

或者我講多啲K3家課,等有興趣入讀的家長參考。英文家課方面,每星期一份抄寫五至六個英文字一版,需要背默的、平均一星期一份Phonics家課、兩星期一份的英文閱讀報告、一星期一份的簡短閱讀報告、還有兩份同學輪住做指定家課(我的仔仔做了兩次)、兩星期一本額外英文書閱讀。大概英文家課就是以上所述。抄寫雖然不多,但我欣賞老師設計家課的心思,小朋友做得開心,好多時是要小朋友自己尋找答案。老實講,要老師俾功課有幾難?但俾啲有質素,有心思的家課才難,我十分欣賞維記英文課程的編排。
中文方面,一星期抄寫四版生字或句子,需要小朋友仿作句子,如我們一起吃(火鍋),小朋友可以改寫其他食物。會默詞語,下學期會開始讀默句子,循驟漸進。一星期一份有趣文字家課,讓小朋友認識中文部首。一星期一份周記,訓練學生敍事能力。普通話則自設教材,這是我極欣賞的,每一本課本都有一個主題,上學期已學了四個主題,動詞、形容詞、量詞、反義詞,若家長能跟指引配合,小朋友得著不少,至少我睇到仔仔進步好大,學校要求小朋友完成課本內的所有練習,上學期已完成四本。
數學方面,一星期兩版練習、一個數學遊戲套,要求家長定時與小朋友玩,約兩星期交一次小朋友玩遊戲進度。我認為數學真的偏淺,小朋友真的需要往外補習。
小朋友由PN開始讀起,讀得好開心,見佢不斷進步,老師充滿愛心,不時回報小朋友進度,班主任經常致電家長傾小朋友學習情況。我有另一個細仔讀PN,那位老師更是超有愛心,主動同家長WhatsApp,他們花在小朋友身上實在用了很多時間。

chiyin8  Thank you for sharing!  發表於 13-12-15 22:56

mamaishere 發表於 13-12-14 08:49
多謝分享。知道你小朋友考入很好的小學,你一定放了很多心機去栽培。我想問,維幼教k3數學是否仍然不用課本 ...

謝謝!家校合作真的很重要,只有這樣,小朋友才有明顯進步。維記除了普通話有課本外,一律用圖書教學,數學都沒有課本,只有兩本練習簿。公文式的理念與IB課程理念完全不同,老師不認同公文式是可以理解。公文式要求學生不停做數來鞏固知識,我的仔仔可以安靜下來自己計數,所以我俾佢學公文數,進步神速,令我好驚訝。但呢種學習方式一定不是所有小朋友都可以接受,最重要小朋友鍾意做就OK,如果小朋友坐唔定,就千萬唔好學公文數,坊間有很多其他數學課程補習,應該啱不同類型的小朋友。維記數學偏淺,小朋友真的需要出外補習。

回覆:甘恩 的帖子

很多謝你的詳細解釋,現在我對維記的課程了解多了,好讓我為我現就讀維記PN的囡囡安排一下未來的進補課程。

回覆:甘恩 的帖子

請問你個小朋友係K2先出去外補?另,維記英文和中文curriculum已足夠應付考小一直資私小嗎?
因小女有K1 offer, 想多了解,thx!

其實好視乎家長要咩,如你要k1開始不停刻板式抄寫,維記真係唔啱。

維記係要活學,啲學生好類似,多野講,湧於表達,富想象力。

當然,7個campus, 幾百個學生,當然有強有弱,細仔同大仔既進度都唔同。

但如果家長有時間跟住配合,維記既小朋友一定唔弱!

回覆 Muimuichu123 的帖子

IB課程重視小朋友探索精神,呢個學期教能源,仔仔學完返屋企會研究不同電器用了什麼類型的能源,佢哋識分電池、電芯、電的分別。我記得上學年,有一單元學動物,仔仔會不斷去書店揾動物、昆蟲的科學書籍睇。老師知道我仔仔好迷恐龍,就送了一隻恐龍俾仔仔,要佢搵呢隻恐龍的特點,生活習慣等,要佢介紹俾其他小朋友認識。阿仔一返屋企,好認真揾資料及記資料。我覺得學習正是如此,十分欣賞老師的用心。

引用:回覆+Muimuichu123+的帖子 IB課程重視小朋

原帖由 甘恩 於 13-12-14 發表
回覆 Muimuichu123 的帖子

IB課程重視小朋友探索精神,呢個學期教能源,仔仔學完返屋企會研究不同電器用了 ...
謝分享,我都好認為维記的功課可以無限伸延……所以有心機做功课非常重要。

另外,我女被英文老師發現完識個位加減數,鬼仔老師會比小女和另一個女同學一D深D的math games.  

有Dtailor made 的讓能力好D的小朋友有進一步的空間。

valk 發表於 13-12-14 11:32
請問你個小朋友係K2先出去外補?另,維記英文和中文curriculum已足夠應付考小一直資私小嗎?
因小女有K1 of ...
我的仔仔在K1下學期出外補數及學Phonics,雖然學校有Phonics學,但我想小朋友在小一面試前學曬Phonics,所以俾佢出外再學。而家K3已學曬,對佢閱讀及串字好有幫助。老實講,如果跟足學校指引及安排,中英程度足夠應付小一面試。但家長一定要每日同小朋友一齊閱讀學校派的圖書,仲要重複閱讀先得。

值得一讚係佢的 "I can spell" 尊重番小朋友的水平去串字,我小朋友最近串countries, celebrate,different等,幾有心思!