用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
樓主: nasu
go

維記有咩好? [複製鏈接]

你"朋友圈"定你"朋友"咋? 咁少位都識成個"圈"咁多人入到維記, 又咁岩一齊升小, 又咁岩一齊中文香? 佢地3年都咁岩諗唔起出去補下中文或者自己可以係屋企寫下copy book, 上到小一先黎香晒咁慘? 應該早小小介紹佢地互相認識, 可以互相提點下嘛..

況且, 香唔香都好睇小朋友自己資質同埋睇得多唔多書, 讀KV中數好強, 如果唔理英文都可能會香英文, 有邊間學校係包唔香呢?

引用:你"朋友圈"定你"朋友"咋?+咁少位都識成個"

原帖由 mamaishere 於 13-12-08 發表
你"朋友圈"定你"朋友"咋? 咁少位都識成個"圈"咁多人入到維記, 又咁岩一齊升小, 又咁岩一齊中文香? 佢地3年 ...
唉,講咗又唔啱聽。Period。

維記行IB,除非抄寫功課外,小朋友確係好難講學左D乜。但如果係家長自己湊,知自己教過小朋友D乜嘅話,就喺生活上留意到小朋友識左D乜但其實自己冇教過。不過要有心理準備,佢比未必係講「課本」嘅嘢你知,佢地可能會從生活或世界層面去講,但小朋友咁細,可能講得一忽忽,家長唔細心,可能覺得佢冇野學!

K2k3有抄寫功課,呢D可能一般家長最鍾意見到,因為夠「實在」!

一間幼稚園返學三個鐘,話你聽周身刀把把利都唔信啦!以一D較重學術嘅學校為例,佢每日教一個中一個英字,由老師講解、示範點寫、到小朋友試寫,想像下對一個幾歲大嘅小朋友嚟講要用幾多時間?

香港大把名校(幼小中),自己大可以揀心頭好,唔係自己杯茶嘅就無需回應甚至攻擊!

回覆 irene_the_pooh 的帖子

都係,所以我再看一次個標題後決定都是沉黙是金為佳

回覆:維記有咩好?

其實應該問返樓主对於你自己來说,好的定義係乜?然後维記有無你心中所謂好的因素。如果唔係只有对好呢個話題不斷的爭論。

講到中文香,吾知係幾耐之前的歷史。如果你跟足學校的要求,去看書、寫字和做每日一篇,中文係好ok的,點會跟吾到呢。

But again,有家長吾鍾意維記,就無謂拗。係度都係分享吓意見,我係家長,吾係校長,其他人點睇學校,其實我吾care的。

回覆 kittyland06 的帖子

我唔係踏間學校,希望你唔好誤會!個學生係我女表哥,我奶奶係幼稚園教師,亦係佢呀婆。所以見到個孫入左維記退步左又頑皮左擔心同我呻,只係分享下個case,你囡囡讀得好你都可以一齊分享!!

引用:想讚讚上面picture家長的分析,幾全面!我

原帖由 joywng 於 13-12-03 發表
想讚讚上面picture家長的分析,幾全面!我反而覺得維記是進可攻退可守,我認識有維記家長出外補學術,仔女 ...
我識好多人中途跳蚤吾讀,因課程淺好難考直資同私小,除非補習。現在間間稍有名氣都難入啦,維記屬local international school ,收費平過純正international school ,如英基,英基遞了申請表,交$300申請費都無得 int

引用:Quote:原帖由+joywng+於+13-12-03+發表想讚

原帖由 artinie 於 13-12-09 發表
我識好多人中途跳蚤吾讀,因課程淺好難考直資同私小,除非補習。現在間間稍有名氣都難入啦,維記屬local int ...
好淺!?!?

我覺得一D都唔淺。不如你問你奶奶借表哥學校D教材望下先。

引用:Quote:原帖由+artinie+於+13-12-09+發表我

原帖由 picture 於 13-12-10 發表
好淺!?!?
我無提及過表哥wor

引用:Quote:原帖由+picture+於+13-12-10+發表好

原帖由 artinie 於 13-12-10 發表
我無提及過表哥wor
不過維記校長都自認淺,所以佢講明由今年會深番d等佢地考直資同私小,的確佢比好多無學券幼稚園淺!

引用:Quote:原帖由+joywng+於+13-12-03+發表想讚

原帖由 artinie 於 13-12-09 發表
我識好多人中途跳蚤吾讀,因課程淺好難考直資同私小,除非補習。現在間間稍有名氣都難入啦,維記屬local int ...
搞錯了,奶奶話小表哥退步了的是另一位。

想知你認識的家長點解覺得淺。

是否學字唔夠多?唔識乘數表?唔識串英文字,定D功課淺!

According to my friend, there isn't too much, if any, homework in PN (which is great).  I would have applied if we can rollback the time for one year.

引用:Quote:原帖由+artinie+於+13-12-10+發表我

原帖由 artinie 於 13-12-10 發表
不過維記校長都自認淺,所以佢講明由今年會深番d等佢地考直資同私小,的確佢比好多無學券幼稚園淺!

...
你也是Victoria現家長嗎?  那一個campus的?

你滿意現在加深了的課程嗎?

i think the lanuage environment and presentation confidence is what Vic Kee can proivde and it is hard to cultiviate in tradition school too.

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+13-12-05+發表收

原帖由 mamaishere 於 13-12-05 發表
可能因為學額很少所以有「很難入」或「睇家底」等感覺。但事實上就自己所見,身邊家長包括我自己也不一定是 ...
其實維記學額一d都唔少,上網睇甘多間分校加埋一年有675個學生畢業,kv都係得500個,其實一般學校大部分都係得百幾個,難入就其實而家大部分薄有名氣的學校都超難入。不過維記收番很多(不是全收)pg學生又係真的。

我囡K3, 其實維記一向都係英強中弱, 唔係咩秘密.  今年我囡去in小一, 見家長時同老師傾開, 佢話喺佢地小學眼中, 維記學生都係有樣睇的, 英文強, 多野講, outgoing, 坐唔定, 中文偏弱.  跟住仲話佢地過去幾年都有收維記學生, 不過佢地要好耐先適應到小一要坐定定上堂的模式, 同埋好辛苦先pickup到中文.  結果...我囡係收reject, waiting都無.  講真果下我真係好唔開心, 原來維記真係唔受小學歡迎.  我係第一身聽到老師同我講的, 唔係道聽途說.  當然我囡同學當中都有好定好乖的, 我諗本身性格都有關係.

維記英文真係無得彈, K3前我無比佢出去補任何英文, phonics學校教, 我囡K3可自己睇chapter book.  串字係教得慢d, 今個月先開始有串字功課, 但考小一都完左啦.  不過phonics好的小朋友串字易上手, 可以自己教.  英文pn到K3無抄寫功課(無寫過a-z), 只係得閱讀報告(K3前係畫圖only, K3開始要寫), 就係因為無功課, 家長唔知佢學左咩, 所以就覺得佢無野學.  但係唔洗做功課都學識phonics, 睇chapter book, 仲想點?   多功課唔代表英文會學得好.  我囡K2有次去ABC paxxway做評估, result 係聽講full marks, 老師仲"嘩...真係好叻喎".  

至於中文, 個人覺得真係要補, 如果唔係上小一真係會辛苦, 今年K3係深左, 要作句要默書, 不過仍然唔多.  抄寫詞語同少量句子, 不過同其他幼稚園比, 我相信人地k2已經做緊了.   佢派d中文書要睇完做工作紙, 無錯內容同d字唔淺, 但係就同學校教緊的程度脫節, 本書入面唔識嘅字多過識嘅字, 有時我都唔知點教佢好.  不過我囡一向鍾意英文多d, 日日自己睇一打英文書, 有同學鍾意中文多d, 睇得多中文書中文又會好d.  

維記係無書簿費的, 因為係無課本, 只係每年要買一set佢地自己印嘅普通話書+練習, 一年幾百蚊only, 有點讀筆的.  

紀律方面, 學校係有要求的, 排隊舉手唔好傾計呢d一定有, 只係佢地上堂模式係activity time會有幾樣activities, 學生可以揀做邊樣先, 不過一定要做晒噤多樣的.  呢個做法有好有唔好, 因為上左小一係無得揀的, 所以維記學生會比人"無紀律"嘅錯覺.  又好難怪, 由有得揀(其實係假民主, 因為無論做邊樣先最终都要做晒), 變做唯命是從, 的確難適應.

自信同presentation skill我諗唔洗質疑, 維記學生你驚佢多野講好過唔講野.  

我係用家, 由pn到而家K3, 我覺得維記有好有唔好.  我只係講出我囡的情況, 唔係代表所有維幼學生, 好似我上面講, 有d都好定好斯文, 中文唔弱的.  都係果句, 睇下家長要咩, 無一間學校係樣樣都叻, 維記係果種......如果唔係你杯茶, 你會覺得佢名過其實.  所以我明白點解今年要比$9000 levy, 因為真係要認同佢理念先好去讀, 家長要諗清楚自己想要咩, 唔好只係因為名氣 .

chiyin8  Thank you for sharing!  發表於 13-12-15 22:52

Jupiter 發表於 13-12-11 18:29
我囡K3, 其實維記一向都係英強中弱, 唔係咩秘密.  今年我囡去in小一, 見家長時同老師傾開, 佢話喺佢地小學 ...
If this is the case, then perhaps it is more suitable for the students to target international primary school instead?

引用:我囡K3,+其實維記一向都係英強中弱,+唔係咩

原帖由 Jupiter 於 13-12-11 發表
我囡K3, 其實維記一向都係英強中弱, 唔係咩秘密.  今年我囡去in小一, 見家長時同老師傾開, 佢話喺佢地小學 ...
冇錯,有個鬼婆(真正白種人)英文老師都話Victoria English program好。學生會apply 到。

我小朋友只係k1, 我估同jupiter當年嘅k1已經好唔同。

如果同學術型kg比,佢係淺;但亦唔係冇抄寫功課,據我所知, k2中英都開始有抄寫,k3亦有默書。

但Jupiter或者其他媽媽都分享過,維幼嘅功課可以算淺亦可算深,睇你家長肯放幾多時間落去同個小朋友硏究。

舉一個例子,功課教個「女」字,要搵女孩子嘅圖片。你要簡單嘅,搵D女仔相已ok,但如果你想小朋友學濶D,「女」可以搵孕婦、唔同膚色嘅女士、要包頭巾嘅女士、唔同年齡嘅女士.....當中同小朋友討論嘅問題可以好濶,可以好多「點解」。

而IB亦著重擴濶小朋友嘅世界視野,所以個小朋友喺呢類學校學到D乜,好在乎家長。當然,如果家長係目標為本為小一或識幾多字嘅,維幼暫時唔啱你!
‹ 上一主題|下一主題