用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,現在K1細仔使唔使留班做大仔? ...
樓主: tallmama
go

真心請教,現在K1細仔使唔使留班做大仔? [複製鏈接]

回覆:真心請教,現在K1細仔使唔使留班做大仔?

我只有一個女兒是12月細B,我冇資格分享將來的事,但想分享一點:

究竟讀書是為滿足父母而舖路?還是為子女找到一間適合他們程度,開心找到讀書樂趣而舖路?

兩者好唔同。

因為工作關係,我見不少名校學生的高分但唔開心,對讀書缺乏興趣,自信心不足,到青春期高峰,自覺有能力控制自由空間時,那種反抗反彈程度,是難以形容的……

我想,除非父母有心/有信心想制造一個讀書機器,並有能力做得到,否則,請三思。

盡可能避免日後自圓其說:我所做的都是為你好罷了……

我覺得做大仔好好多!我個仔係大仔會受教

同意做大B當然好,但重點是要不要留班,則是要看小朋友的能力及是否合適的學校了

引用:我只有一個女兒是12月細B,我冇資格分享將

原帖由 huenfromgod 於 13-12-02 發表
我只有一個女兒是12月細B,我冇資格分享將來的事,但想分享一點:

究竟讀書是為滿足父母而舖路?還是為子 ...
為何要個小朋友無端端留班呢?小朋友就此會失去兒時成長嘅玩伴,亦會得到一啲唔開心嘅回憶,為何呢?唔好以為佢細,好易忘記一啲事,但其實佢地好好記性!所以家長三思!

我亦聽過有家長為咗細佬/妹入同一小學,而要家姐/哥喺六年級留一年。咁做對個大嘅公平嗎?

俾小朋友有個開心環境下讀書同成長,唔係更重要咩?

我情況同你並不多"家姐今年爭小一"爭得好辛苦!細仔12月出世我會俾佢做大仔"我發覺小朋友年頭年尾差好遠"學術同自理能力都係"雖然各人有不同!但我唔再搏"所以如果要重讀就選K1"K1重讀對小朋友心景影響唔太大"

‹ 上一主題|下一主題