用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教,現在K1細仔使唔使留班做大仔? ...
go

真心請教,現在K1細仔使唔使留班做大仔?

本人有兩個小朋友,家姐今年考小一,爭到頭崩額裂,細仔(亦是11月細仔)今年K1。見家姐考得咁辛苦,諗緊細仔係咪要讀多年K1做大仔,第日考小一會好d (自行頂盡15分,住址唔係靚區)。

問題一:各位今年考小一又係細仔家長比d意見,我個仔有無需要重讀?

問題二:如果重讀,邊年重讀比較好?個人傾向重讀K1,趁佢未係太知道發生咩事。

老師話佢學術無乜問題,只係行為及言語表達方面仲係好bb。

原校對佢repeat無異議,好快就要交留位費,所以想請教一下。

回覆:tallmama 的帖子

其實如果要repeat, K1 係好d, 但如佢學術冇問題, 但出年repeat又學返一樣的嘢, 佢會否覺得悶, 會否找其他學校或學術深d或英普班試下

回覆:Jessica_chung 的帖子

多謝回應!

矛盾亦在於如果repeat,遲一年又會多啲人爭 另外,究竟學校係咪真係鍾意超大仔呢?

我覺得學校多喜歡表達力强, 反應快, 唔怕羞的小朋友, 在定方面細B多比較蝕底, 當然有學校比較看重學術

做大仔,孩子自信心都大啲。

當年都都好多人勸我REPEAT一年做大B,但我無咁做,反而努力提升他不比同齡差,我最近去自行註冊,百人中只有3個07年(我地係08年),所以更加覺得無選擇錯

真的要看孩子能力,也有小B被家长training后也可以表现好。interview最重礼貌,合群,懂得与人合作。

學術ok-要看看現時課程怎麼樣,大多k1都是玩多。

反而較bb 就可能自理,理解和社交方面要留意一下, 這都會對考和上小一有影響。樓主個case 不是咁clear cut,通常都係k1 is the best time to repeat 但如果真決定唔到,k2/k3 也不是一個大問題。

可能你問遲咗啦。
考到一間程度高(深)過現校,再由K1開始最好,唔悶,多d時等待成熟,尤其男孩。
但如現在只有在原校升K2或重讀K1之選擇,會否考慮先升K2再考插另校K2?

一年比一年多人考,一年比一年難有offer,呢個都係你考慮因素

姐姐考到那一間?跟姐姐成不成?

tallmama 發表於 13-12-1 22:45
多謝回應!

矛盾亦在於如果repeat,遲一年又會多啲人爭 另外,究竟學校係咪真係鍾意超大仔呢?
這個問題我都想知, 究竟直資/私校多唔多收上年的超大仔?  我有朋友的囡囡, 11月b, 生得高頭大馬, 一切都跟到沒有發展問題, 但N班已經想repeat.

回覆 jaycee_mami 的帖子

c校直G,面試都係表現為主,我不信老師會睇幾時出世,反而如果K3repeat, 佢可能直覺上覺得有問題叩分都未定,所以如sure想做大,最好都係K1時repeat.

我個仔都係細B,11月出生,由K1到K3,學習上沒有大問題,我覺得最重要係家長怎樣培育小朋友,如果家長沒有跟進小孩的學業,任意使小朋友三年開心渡過,我相信每論大B小B 將來亦難於應付未來小一的面試!

回覆:真心請教,現在K1細仔使唔使留班做大仔?

多謝咁多位意見。

而家讀緊間學校都幾深,暫時都跟到,不過情緒行為同講嘢上都仲差d。

如果K2、K3先repeat,小朋友都大個知性,會唔會唔開心要重讀,但係其他朋友仔就個個升哂班?

tallmama 發表於 13-12-2 09:39
多謝咁多位意見。

而家讀緊間學校都幾深,暫時都跟到,不過情緒行為同講嘢上都仲差d。

會架,睇你點spin 個story law 和最好轉校,不過你e加間都深就難搞少少。
Anyway, 如有情緒問題,有冇可能係其實佢上課覺得難但又唔識表達呢? Something to think abt.  

和你差不多,但大女讀小2,直資。
細仔08年12月添,今年考小學。 除姐姐間學校外,都有offer 和 2nd in. 當然不是神級。
真的好睇小朋友。 原本想做大仔。一路讀PN、K1、K2阿仔都跟到,就冇repeat,今年考小學,預食白果,又有學校收。
如果你一路覺得佢係細仔,你就會不自覺覺得佢細,冇都唔教。但細仔可能要教多幾次囉或又可能今個月唔明,下個月就識。我仔d數就係啦。+ -數2月仲係唔識,到4月就突飛猛進。其實去到K3我覺得學術分別不大,是身高的差距。
Train佢朗誦或參加合唱團提升自信都好好。

其實同級的學習差距,越細年齡分別越明顯。小女都係細B(11月中),口齒伶俐(其實係一個口水妹)但手肌肉就不及其他人。係K1時跟大3-4個月的小朋友比,分別很大,執筆力度有問題,空間感和手腳協調度致佢寫字永遠都東歪西倒(又冇耐性,坐敗感嚟得特別快),第一年係辛苦,但老師講過越少年紀,佢哋年齡差別影響佢哋既發展越大,但老師仍然覺得不用留班,只需多加緞練。到現在為止(K3),佢跟其他同學雖然仍有差距(我覺得部份係佢唔夠專心和認真),但跟之前比較已經近很多。所以可以多觀察一點才決定。

如考慮重讀, 個人覺得應該repeat k2, 因為k1 啲野較為簡單, 寫字又未正式開始!  k2 學啲野較為深, 寫字基本功好緊要, 尤其寫中文筆順, 開始時寫錯就好容易跟你一世, 考小一啲準備功夫都係黎自k2個一年!  而repeat k3 就一定唔好, 小朋友見到其它同學都畢業升小一了, 為何自己還要留在幼稚園?  到時佢地會唔喜歡返學