用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唉,全軍覆沒!
樓主: 米仔媽咪
go

唉,全軍覆沒! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+finayeung+於+13-12-02+發表

jessieleung0213 發表於 13-12-2 10:34
我仔都係細B。得一間收,我都唸住俾佢讀大B了。之前我in崇真,隔離坐左個大B,發覺真係好大分別,人地對答 ...
差幾個月都差好遠禾有同樣經驗, 有幾間禾地同朋友BB一起IN, 佢係4月B, 幾乎間間收, 禾地9月B, 有一半直頭REJECT, 細B一般比較蝕抵,目前有1間滿意OFFER, 又係禾地要求的PM班, 所以會讀K1做細B囉.

Luluyen906 發表於 13-12-2 11:39
我女九月細B,暫時in左三間,一間九龍靈糧pm offer(放棄左),仲有五間未in,上星期收到迦南pn可直上K1留位 ...
我同你情況差不多, 手上有鑽石山靈糧同 金巴倫迦南直升.
暫時等緊最終培正結果

回覆 Luluyen906 的帖子

你噤好記性既~~勁~~學校有問我留唔留位. 不過因為唔近屋企又要係下午班, 就算佢留位俾我都係下午班, 所以我放棄左原校上K1啦...

引用:同意....細B真係好難同大B爭.....你諗下...

原帖由 Minnaau 於 13-12-02 發表
同意....細B真係好難同大B爭.....你諗下....老師梗係收大B, 佢地易HANDLE D.....我個女, 9月B...唔會俾佢做 ...
同你做法一樣。。。。。

9月b真係最蝕底,又冇得話做超大b再黎過

我仔上年pn都係 in 親間間都喊, 之後就去報課程準備K1面試, 唔知今年係咪已經大個仔左, 定係心理作用,今次真係 BINGO 左, 其實如果真係未入到心儀 K1, 可以讀住而家有 OFFER 嘅先, 我識個同學仔媽媽上個月去名幼考插班, 見完就收左, 雖然有 D 急, 今日就返學, 但起碼都可以入返心儀嗰間幼稚園  

樓主放心啦, 實有書讀. 其實出名果D KG, 起碼4-5成B 係同其他學校overlap, 有D人有成4-5個offer, 但B就得1個, 所以等過左cutoff, 會call waiting架啦.

祝你好運, 明天會更好.

引用:回覆+Luluyen906+的帖子 你噤好記性既~~勁

原帖由 allisonwong525 於 13-12-02 發表
回覆 Luluyen906 的帖子

你噤好記性既~~勁~~學校有問我留唔留位. 不過因為唔近屋企又要係下午班, 就算佢留 ...
已有offer?

回覆:Luluyen906 的帖子

真係想知靈糧係咪真係好happy, 學術係咪好弱,因為我住荃灣,靈糧都幾遠,唔知直唔直得讀,屋企附近有間都收,仲要上午班,不過好似好多大陸人,我唔係好鐘意,正在矛盾中

引用:Quote:原帖由+finayeung+於+13-12-02+發表

原帖由 Luluyen906 於 13-12-02 發表
個人認為,其實我報有學卷d學校做backup, 我自己想我女讀無學卷同谷少少學校或者龍校,無學卷日日有net tea ...
真係想知靈糧係咪真係好happy, 學術係咪好弱,因為我住荃灣,靈糧都幾遠,唔知直唔直得讀,屋企附近有間都收,仲要上午班,不過好似好多大陸人,我唔係好鐘意,正在矛盾中

回覆:explorerhk 的帖子

多謝鼓勵,我仔係九月 B,  喺正尷尬位,唔想做超大B,唯有等waiting...

回覆:唉,全軍覆沒!

我屋企兩個九月B!有一個今年搵K,都真係做足功課先報學校!又唔敢報曬一缐學校、龍校,所以報下d二線,總之大大話話報左十間。
起初都驚九月B,實唔夠人地'勁'!但而家見左幾間,幸運地都有offer(崇真 pm,SC am)!同老公都難以置信.....
我地諗過可能係學校點都要收d九月B,就算面試表現唔夠大B,老師見到e個九月架喎,都做到基本要求喇!所以會考慮收埋我個B!
題外話:見崇真係PK賽形式的,隔離個超勁,簡直係我心目中"超班"!諗住實係陪跑多!點知都有offer!e間冇in父母架!
所以各位九月B家長唔好灰心!一定揾到適合自己小朋友讀嘅學校,加油!

回覆:文文豬豬 的帖子

support

米仔媽咪 發表於 13-12-2 22:11
多謝鼓勵,我仔係九月 B,  喺正尷尬位,唔想做超大B,唯有等waiting...

9月未必俾做超大B....

我以前都有你的想法, 但而家經過2年interview 有另外睇法. 做超大B無錯係"side"左1年, 但去interview 時真係著數D, 好似我小朋友11月出世, 同9月B比大10個月, 唔好睇少呢10月, 差10個月就係10個月, 我舊年interview 時個女好多野都未識又怕羞, 但而家返緊K1, NET班主任, 今年interview K1 問乜都識答又唔怕羞, 佢仲可以指証返個interview 老師錯處 (話說個老師由A講起到F, 跟住問我小朋友之後係乜, 但佢skill 左個E, 講D跟住就F, 我小朋友答跟住係個G, 佢再同老師講, 話佢講少左個E字, 跟住個老師就好似好滿意咁望住佢, 咁當然最後呢間就有offer). 仲有佢上K1, 要搵代表果D都係搵大B多. 仲有超大B唔係個個可以做到, 你睇7, 8, 9月出世果D, 想做大B都唔得, 永遠做班最細果群, 其實好"sit"下. 聽完我咁講, 你個心會唔會好過D? :)

引用:我屋企兩個九月B!有一個今年搵K,都真係做

原帖由 文文豬豬 於 13-12-02 發表
我屋企兩個九月B!有一個今年搵K,都真係做足功課先報學校!又唔敢報曬一缐學校、龍校,所以報下d二線,總 ...
其實大家都是想BB入心儀學校,但是有否忽略這些都是家長心儀的學校,而並非BB喜歡的,換句話說,心 儀學校並不保證合適BB,而只是家長為BB鋪路,而自己又喜歡的學校,甘樣是否正確的入學目標及態度?

heidya 發表於 13-12-2 22:33
其實大家都是想BB入心儀學校,但是有否忽略這些都是家長心儀的學校,而並非BB喜歡的,換句話說,心 儀學校 ...

其實個B咁細個, 你又可以100%知佢想讀邊類型學校? BB好動唔代表一定唔適合傳統學校, 就係太好動, 要train up下坐定定. 所以BB好靜怕羞又未必唔合活動教學, 就係靜同怕羞先要train up 佢大膽D, 咁細個性格係可以慢慢倍樣, 其實大家報學校都係估估下的, 無話錯與對.

explorerhk 發表於 13-12-2 22:40
其實個B咁細個, 你又可以100%知佢想讀邊類型學校? BB好動唔代表一定唔適合傳統學校, 就係太好動, 要train  ...
謝謝! 您睇法岩既,目前階段甘細果, 報學校無話絕對錯與對. 其實2歲B已經對外界環境有認知, 有本身情緒同喜好, 尤其開始有佢地基本性格的雛型, 家長同佢地相處甘耐應該留意到, 因此揀學校可以參考下BB尼D特徵. 特別係參觀或IN完目標或心儀學校之後, 家長/BB或者有不同反應, 甘就不用為"名"而"學". 性格同學術都係由細開始培養最好, 如果合適BB, 不論排名, 名氣, 貴族, 平民, 間間學校都做得到, 另外都要配合家庭及BB天資, 幼兒教育中, 學校是互相幫助的其中一環, 並非全部.

December_baby  好同意!  發表於 13-12-4 16:08

我女係7月B,6間幼稚園6間都唔收,

引用:Quote:explorerhk+發表於+13-12-2+22:40+其

原帖由 heidya 於 13-12-03 發表
謝謝! 您睇法岩既,目前階段甘細果, 報學校無話絕對錯與對. 其實2歲B已經對外界環境有認知, 有本身情緒同喜 ...
講得太好了

heidya  thanks  發表於 13-12-4 15:37
‹ 上一主題|下一主題