用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 interview
go

interview

回覆 小米之品 的帖子

面試大慨10分鐘, 內容全面.

只有一位家長入內, 兩至三位小朋友一組, 跟老師一起一張桌子, 家長坐在小朋友後面. 跟老師做5-6個TASK.

注意
1. 家長唔好做怪獸, 在後面提水, 保持笑容....
2. 小朋友唔好爭住答問題及爭圖書/玩具, 老師會輪流問
3. 跟老師指令
4. 問叫咩名, 看圖找東西/說出名稱; 每人放幾件物件, 然後聽老師指令, 交給老師;一本故事書, 一起看, 小朋友自由說出書中的內容圖片, 例如消防車, 唔好只說車, 更唔好說車車
5. 答案唔好答英文, 同一個課室可能有3組同時進行, 要說大聲點......
6. 最緊要說早晨, 謝謝及再見/BYE BYE, 拉椅子, 有禮貌
7. 答全句句字就最叻
8. 望住老師答問題
9. 最後老師會送糖果, 記住說謝謝

過往, 大仔或超大仔有優勢, 亞囝個班, 佢已是年紀排尾4或5左右.....

面試內容可能每年不同, 祝你及小朋友好運

引用:回覆+小米之品+的帖子 面試大慨10分鐘,+內

原帖由 小燕子媽媽 於 13-12-02 發表
回覆 小米之品 的帖子

請問會唔會問家長問題?

引用:請問k1interview問咩??

原帖由 小米之品 於 13-12-01 發表
請問k1interview問咩??
面試當天係星期五,唔知請唔請到假,如果唔問家長,咁我就搵屋企人有小朋友去面試

回覆:小燕子媽媽 的帖子

咁樣我都唔知帶唔帶呀囝in 好, d task 有好多都做唔到, in 都晒時間

回覆:gogogozi 的帖子

如果可以,尽量是父母,小朋友情緖話唔到。。。。。。

回覆:cyberz 的帖子

唔好看軽小朋友的能力,我3年前都没有想过小朋友的表现可以考入宣幼。今年考小一,都同亜囝説擁抱挑戰,永不放棄,未完成所有面試,就算有0ffer都好,都唔好鬆解,希望佢自己由能力自己选学校

小燕子媽媽 發表於 13-12-2 00:48
回覆 小米之品 的帖子

請問如果答案講左英文係咪一定唔得?
因為仔仔讀緊國際班pn, 接觸英文多, 所以問佢日常問題, 如物件, 圖形, 生果, 佢雖然知道中文係咩, 但多數都係講英文, interview前已經有train佢講多d中文, 但可能習慣左, 好難改....
如果一講英文就唔得, 咁可能考慮唔去interview, 因為衰硬....

thanks!!

回覆:mepig 的帖子

放心,我孩子上年用英文答都可以,我想學校會更看重孩子的反應及是否有禮。最重要係放鬆。

引用:回覆+小米之品+的帖子 面試大慨10分鐘,+內

原帖由 小燕子媽媽 於 13-12-02 發表
回覆 小米之品 的帖子

請問十月細B係咪無機會有offer啦?

睇完真係猶豫仲好唔好去... 12月超細B.. 安排了第一日IN... 感覺是不會收.  

回覆:Evachau 的帖子

上年有12月細B收到offer。

引用:上年有12月細B收到offer。 +

原帖由 linwoochung 於 13-12-12 發表
上年有12月細B收到offer。
Thx

linwoochung 發表於 13-12-11 12:31
放心,我孩子上年用英文答都可以,我想學校會更看重孩子的反應及是否有禮。最重要係放鬆。

...

thank you so much for your advice!! i shall go ahead!!

回覆:Evachau 的帖子

有,不過比例不多,輕鬆面对,可能有意外收穫

回覆:mepig 的帖子

學校本身以中文為主,你要看是否適合你小朋友,如果長遠計想考主流小學,要糾正他多認讀中文,好多小學面試考中文,中英夾雜不利。

小燕子媽媽 發表於 13-12-2 00:48
回覆 小米之品 的帖子

唉, 10月尾細b, 仲未好識講野, 真係只識車車, 真係唔知去唔去in 好!