用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太古ST Anna or 北角明慧好?
go

太古ST Anna or 北角明慧好?

兩間都係國際班,st anna 行五分鐘就到,明慧要搭車,i prefer 下午班, St Anna 是下午,明慧是上午,派位又點呢? many thanks !

Ahome9 發表於 13-12-1 13:32
兩間都係國際班,st anna 行五分鐘就到,明慧要搭車,i prefer 下午班, St Anna 是下午,明慧是上午,派位 ...
若果拍直資,應肯定明慧秤好點!我對孖兩間都有offer
由始至終明慧國際是我首選
而家好哂就是明天Anna留名費都慳了!

你諗住K1直上還是再考其他?我個人唔鍾意明慧,校長白鴿眼,這感覺不喜歡,姪仔姪女讀過,聽完comment都無報!如果無諗住再考K1,就睇你想要咩,要名氣一定係明慧;如果會再考K1就揀近啦!

LorettaLo 發表於 13-12-1 23:53
你諗住K1直上還是再考其他?我個人唔鍾意明慧,校長白鴿眼,這感覺不喜歡,姪仔姪女讀過,聽完comment都無 ...
請問你姪仔姪女有乜comments呢? 可否分享一下?

我個情況同樓主相同, 心大心細中...

St Anna對我嚟講係近同方便, 唔洗坐校車, 但校舍比較舊, 而到K1可能又要考過...

明慧係比較出名, 但學校附近環境一般, 一出去就係馬路...

LorettaLo 發表於 13-12-1 23:53
你諗住K1直上還是再考其他?我個人唔鍾意明慧,校長白鴿眼,這感覺不喜歡,姪仔姪女讀過,聽完comment都無 ...

我係現PN家長本地班, 或者可以俾d意見..
MW的課程很不錯, 小朋友之前幾乎全英文環境, 所以中文幾乎完全唔識, 8月開學, 他的中文在三個月內突飛猛進, 主動唱中文歌, 讀A-Z的phonics, 1-10已經可以用廣, 普, 英, 日語來讀.
因為龍校的想法, 我都有同佢呢兩舍月見下一,兩間龍校的k1, 面試時因為老師都係講中文, bb自動轉channel, 我都好好好意外. 因為我同老公都要番工, 得個講英文的工人對住阿b一日十幾個鍾, mw一日3個小時, 真係已經好有效.
校長係有少少有色眼鏡, 開口埋口都係佢d專業人士家長及校友.. 感覺係怪怪.
不過就小朋友學習成效而言, 我真心喜歡及推介

回覆 hhpapa 的帖子

姪女:多年前畢業,當時成日轉老師,學校好商業化!現在畢業多年,對幼稚園生活並不懷念!姨生女:上年interview時,小朋友和家長在校長面前跟她打招呼,校長完全唔理,扮見唔到,感覺好差!
朋友嘅小朋友:上年收咗讀N班,上學數天都好唔開心(可能同小朋友性格有關),後來轉校了,在新的學習環境,返得好開心(寶馬山TT)!
以上全是聽屋企人和朋友分享!

LorettaLo 發表於 13-12-2 13:43
回覆 hhpapa 的帖子

姪女:多年前畢業,當時成日轉老師,學校好商業化!現在畢業多年,對幼稚園生活並不懷 ...

冰山一角啫

或私人問題

或誤會

本人住北角35年
陪住明慧成長
亦倍住讀明慧的小孩街坊成長
多少都有23佰人
冇一說有問題
反而就..........

bolanming 發表於 13-12-2 11:27
我係現PN家長本地班, 或者可以俾d意見..
MW的課程很不錯, 小朋友之前幾乎全英文環境, 所以中文幾乎完全唔 ...

Strongly Strongly Agree with You

回覆 bolanming 的帖子

pls continue..
is that mean St. Anna is not good?

argump 發表於 13-12-2 17:47
回覆 bolanming 的帖子

pls continue..

St. Anna isn't bad
but it's not good in compare with Ming Wai

回覆:bolanming 的帖子

Bolanming, 響第二個post見到你,你唔係明天先去明慧註冊咩?點會係現pn家長呀?你還是係明慧打手呀?抑或你係明慧fans?

Mimimuel  yes lor, it is very interesting
Ammeyogi    發表於 13-12-3 17:47

校長俾我感覺以西太后...

Wau 發表於 13-12-3 17:01
Bolanming, 響第二個post見到你,你唔係明天先去明慧註冊咩?點會係現pn家長呀?你還是係明慧打手呀?抑或你 ...

It is very interesting and you are so smart for finding it. hahaha

引用:Bolanming,+響第二個post見到你,你唔係明

回覆 Wau 的帖子

Both I got inter offers
2/12 Mon is Anna registration day
4/12 Wed is Ming Wai registration day

Ming Wai is my first choice
I really Ming Wai Fans because our family have lived in North Point for 35 years
I really like Ming Wai because I saw so many many Kids from this school is very smart
Many kids promoted to the primary school have good result in academic

Pls don't think I'm not honest....

回覆:Ballack2012 的帖子

有留意到這打手一段時間,逢親有提及到明慧既post都會出手hard sell. 本來都覺得有人咁support間學校都應該唔錯,但發現係打手就開始質疑間學校其實有幾好,好學校洗乜用打手去宣傳?

引用:Bolanming,+響第二個post見到你,你唔係明

原帖由 Wau 於 13-12-03 發表
Bolanming, 響第二個post見到你,你唔係明天先去明慧註冊咩?點會係現pn家長呀?你還是係明慧打手呀?抑或你 ...
Bolingming應該只係copy另一個現有明慧PN 學生家長嘅說話〜

Mimimuel 發表於 13-12-3 18:03
It is very interesting and you are so smart for finding it. hahaha

明慧咁多人想入
唔通你地唔喜歡就收生不足?
唔通我做打手就叫到你地去讀?
就算打到你地去報
都要人地收先得架
你地可能想多了吧

回覆 小貓1124 的帖子

Take it easy!!!
Anyone can say anything in internet.....
No problem to me because I really like Ming Wai

引用:有留意到這打手一段時間,逢親有提及到明慧

原帖由 siushuk 於 13-12-03 發表
有留意到這打手一段時間,逢親有提及到明慧既post都會出手hard sell. 本來都覺得有人咁support間學校都應該 ...
人哋只係明慧fans, 唔覺係打手〜
每一個人都有自己鍾意嘅幼兒園,我自己都好鍾意明慧,你唔鍾意咪唔好報〜大把人爭住讀