用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 呢間小學好不好架!多人選擇嗎?
樓主: heinaman
go

呢間小學好不好架!多人選擇嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+豬豬MCK+於+14-06-27+發表本

小兒就讀於此校,分別小四及小六,他倆都喜欢上学及老師们。無可否認,此校中文较深,但与国內比較,仍有一段距離。功課方面,个人觉得合理,孩子專心的話1-2小時可完成。

个人觉得,此校適合服從性强,容易受教的小朋友。老師们都很盡心盡力,但要求是一定有的,亦有集體承擔责任制,即少數破壞者,须全体受罰,合理与否,还看老師家長们怎樣令孩子们明白此概念。現实社会中以近日佔中為例,不談支持与否,全港市民無一可做局外人,大家也要互相体諒、尊重和承擔。

若希望愉快学習,功課輕鬆無压力的,此校並非理想選擇。若想孩子將來升中有理想競爭力,此校会是其中一个不错的選擇!

豬豬MCK 發表於 14-6-27 13:28
小一已經分組啦,按能力分組練習,其實都好呀,顧及不同能力.成績差暑假有免費補課,大部分老師都唔錯.
林校長 ...

你好, 我想了解多一點有關班上分組的事, 如果分組練習, 最叻果組, 大約有幾多人架? 係唔係來來去去都係果幾個人? 定會不定期轉下人入去架?

回覆 喬娘 的帖子

Hi,好少上來,所以今日先睇到!

我仔果班最叻果組好似都係得幾個,係唔係次次都係果幾個,就視乎次次成綪最好係咪佢地,換言之,成績優秀便可入最叻組!

‹ 上一主題|下一主題