用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 呢間小學好不好架!多人選擇嗎?
go

呢間小學好不好架!多人選擇嗎?

呢間小學好不好架!多人選擇嗎?

回覆:呢間小學好不好架!多人選擇嗎?

馮晴小學?好吾好架?

何謂好呢? 多人選? 課程夠深? 定係老師有愛心呢?

我見呢區大部份都是選擇將循居多!
是否呢間学校唔多人報?

馮晴都OK多人報的.

將循校舍靚,但前身是天水圍循道,朋友以前係入面教,朋友個朋友識將循高層,兩者都說將循不好,教學輕鬆,但小朋友學唔到嘢!

請問馮晴是不是一間較吃力的小學?
咁呢間學校是否受歡迎?

小一功課量ok.學習不算太吃力, 中文深D.
坑口區人一般以馮晴做首選.

多謝心,你的意見!

請問有冇分精英班,會否跟成績分班?

回覆 bb20040225 的帖子

三年級開始有精英班, 其實二年級開始在班中都有跟能力而分3個小組, 最醒的一組的功課是深小小的,

回覆 happyAJma 的帖子

二年級已有分組 我仔讀緊P.2但我唔清楚有分組別

回覆:bb20040225 的帖子

有精英班

小一已經分組啦,按能力分組練習,其實都好呀,顧及不同能力.成績差暑假有免費補課,大部分老師都唔錯.
林校長鼓勵多閱讀,所以中文會較深,如果你小朋友係學習上冇咩困難,而父母又著重成績及會跟進督促子女功課,呢間唔錯.
我小朋友今年升三,我同識得一齊讀的家長都覺唔錯.

可以講下馮中英數係咩出版社嗎?同每日幾多功課啊?

雨露 發表於 14-6-27 17:08
可以講下馮中英數係咩出版社嗎?同每日幾多功課啊?

我呀女是扣門小一入的, 今年是小六明年升中一.
我女三年級至六年汲都在資優班(精英班)

女兒在資優班成績大多敷是3A1B.

佢地禁多年的功課唔算多, 通常1個小時至1個半小時可以做晒.

六年級有時功課會多D, 有時會做多個2個小時特別是假期前. 伹整體來說小朋友可以接受到.

佢地最難的籽科目當然係中文, 因中文唔似數學及英文有規格跟, 係比較難明特別係重組句子, 有時同個女溫都唔知點同佢溫.

每間學校都有佢的優點缺點, 馮晴亦一樣以我女禁Hea佢都能夠教到我女成績唔差(可能係教學方法夾我個女). 我覺得佢地係唔錯的小學無後悔當初扣門入.

引用:將循校舍靚,但前身是天水圍循道,朋友以前

原帖由 cleokiko 於 13-12-10 發表
將循校舍靚,但前身是天水圍循道,朋友以前係入面教,朋友個朋友識將循高層,兩者都說將循不好,教學輕鬆, ...
真係?呢間返屋企,諗住方第一添…而家有点動搖添

引用:+本帖最後由+豬豬MCK+於+14-6-27+13:35+編

原帖由 豬豬MCK 於 14-06-27 發表

小一已經分組啦,按能力分組練習,其實都好呀,顧及不同能力.成 ...
係網上聽到,好多人話尼個學校好嚴,其實都想知多D,我心中 target 將天同馮晴。我欣賞馮晴重視中文,重視學術品行,同樣,我亦欣賞將天的重視科學,有種植地方,聽聞將天英文程度較深。小二開始普教中。

唯獨,聽了好多馮晴老師冇愛心的資料,有少少擔心。請各位將軍澳媽媽多D分享下。

回覆 Angelafyfy 的帖子

不如去聽下簡介會先啦, 在問答環節時問下校長, 不要老是"聽人講......點點點" 不用怕的, 我當年都係咁問馮晴校長D老師惡唔惡.

http://www.plkfcmps.edu.hk/new_fcs/news_view.php?id=1424