用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph or SPCCPS
樓主: superben2648
go

St Joseph or SPCCPS   [複製鏈接]

樓主註冊定放棄?應該過咗註冊時限啦喎!可否交代一下  x 2

Baby Kingdom 個創辦人及老細係st joe 仔添, heard it from the headmistress at open day

jdhwangmom  係呀! 你啲資料好正確  發表於 13-12-2 17:45

回覆 Nbranson 的帖子

Can't deny that some St Jo boys are quite creative.

引用:Quote:原帖由+lugano+於+13-12-02+發表本帖

原帖由 siden 於 13-12-02 發表
同意。

感覺同係培正道附近看見培正中學生的好品行及修養相類似。只是神校的學生整體更有氣質,impressive ...
小學生已經睇得出有氣質?! 我淨係知道學生被工人家裡照顧得200%, 回到學校沒什自理能力,除下的外套Pak 到課室一地都係任踩,男女生都係,做老師要幫埋佢地執起,學生穿校服又 lei lei fai fai

引用:除非你認為SPCCPS比St.+Joseph有不可抗拒的

原帖由 Avanti 於 13-11-30 發表
除非你認為SPCCPS比St. Joseph有不可抗拒的極強優勢,在有弟弟的前提下,應該選擇後者。今年SPCCPS的兄姊就 ...
我表弟便是脫腳成員之一,個大女小三,細女唔收,問梁校長,她說有関係的人實太多了,收唔哂,冇辦法!

hadwinboy 發表於 13-12-2 23:43
小學生已經睇得出有氣質?! 我淨係知道學生被工人家裡照顧得200%, 回到學校沒什自理能力,除下的外套Pak 到 ...

需然你講得太誇!(尤其校服le fei,一地都是外套我未見過,自問都做義工很多次)

但某程度上我同意SPCC,因為學校樣樣為學生著想,感覺比較溫室!

都有聽其他人放棄而選男校也是想男子有些氣概

引用:Quote:原帖由+siden+於+13-12-02+發表同意

原帖由 hadwinboy 於 13-12-02 發表
小學生已經睇得出有氣質?! 我淨係知道學生被工人家裡照顧得200%, 回到學校沒什自理能力,除下的外套Pak 到 ...
我講緊高中生呀。

但依家果批小學生上到中學會否像現在那些中學生一樣則不得而知了。

回覆 lugano 的帖子

我想兩者分別係男校同男女校。st joe 運動係top tier,游水年年都係DBS 鬥st joe 好悶.男生都係牛黃d 活潑d. St. Paul 運動係零. 睇下你鐘意 Bach 定 Beckham.
反過來我識得頗多St. Paul co ed 女生 ( bright 大部分都係lawyer). 她們告訴我游泳堂時唔舒服唔落水的男生比女生多: )  她們反而覺得st joe 男生吸引d.

Give a different perspective.

講開男生 (hope not that 離題),如果你想你個仔 有個好(勁)老婆, pick st joe la. 香港最醒的女仕都嫁st joe 仔. 范太, 陳方安生,周梁 的老公及仔都係st joe 仔。

jdhwangmom    發表於 13-12-3 10:50

回覆 Nbranson 的帖子

haha...that's interesting....i never know that

Nbranson 發表於 13-12-3 02:13

我想兩者分別係男校同男女校。st joe 運動係top tier, 游水年年都係DBS 鬥st joe,  好悶.   男生都係牛黃d 活潑d. St. Paul 運動係零     睇下你鐘意 Bach 定 Beckham.
反過來我識得頗多St. Paul co ed 女生 ( bright 大部分都係lawyer). 她們告訴我游泳堂時唔舒服唔落水的男生比女生多: )  她們反而覺得st joe 男生吸引d.

Give a different perspective.. ...

I will definitely give a different perspective.......

你說聖保羅男女的運動成績是 ""未免失實,亦不夠認識聖保羅男女吧 !! 我無意 challenge 發言,只想公平公正客觀地分析兩間我心儀的 Dream school

分享剛於 2013年6月公布的 2012-2013 學界體育總成績表 Bauhinia Bowl Award ,聖約瑟今年在男校組別運動成績排第 5,由於前 3 名均是來自九龍區,所以香港華仁今年做左港島一哥,聖約瑟都只能屈居做港島二哥。

無疑聖約瑟在是水上強者,但論男校陸上強者兵家必爭之地 "田徑" 項目 ,聖約瑟都只能Division 2 比賽,未能如喇沙,華仁,男拔般身處最高水平的 Division 1內一較高下所以對閣下吹捧聖約瑟為 "運動 Top-Tier" 學校,真的不太認同

(註: Bauhinia Bowl Award 是跟據港九每間學校,當中分 (1)男校組,(2) 女校組和 (3)男女校組各種運動的表現來個總計分成績來排位,而學界運動大致包括田徑, 越野賽, 曲棍球, 游泳, 羽毛球, 劍擊, 投球, 乒乓球, 籃球, 足球, 欖球, 網球, 沙灘排球, 手球, 壁球, 排球)

請參考男校組別的總成績

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1213_BauhiniaBowl%20boys.pdf

1. 男拔
2.
喇沙
3.
英華
4.
香港華仁
5. 聖約瑟
6.
皇仁
7.
官塘聖約瑟
8.
聖保羅男校
9.
陳瑞祺喇沙
10.
長天

==========================

另外,看看聖保羅男女在男女校的運動成績其實聖保羅男女都不錯,但當然男女校組別跟男校組別,水準有點距離。

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1213_BauhiniaBowl%20coed.pdf

1. West Island (ESF)

2. 官塘福建

3. 培正

4. 聖保羅男女

5. King George V (ESF)

6. South Island (ESF)

7. 何文田華英

8. 赤柱聖士提反

9. 鄧肇堅

10 . 旅港開平

特別一讚聖保羅男女的男子籃球隊, 2012- 2013 港島區 Division 1 "力量型比併" 男子籃球比賽各男校作賽,能夠取得 Division 1 overall 排第 2,僅排在港島男籃皇者桂華山之後,真的很出色。聖約瑟的男籃在港島區 Division 1 overall 只能排第 9。 (請參閱以下資料)

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/events/basketball/bk_overallresultsHK_1213.htm

所以聖保羅男女的運動成績一定不會是 "零"

小弟客觀地分析,覺得真正的 "運動 Top-Tier" 只有男拔和喇沙兩間,因這兩校能在各項運動中都能 All Round 地取得好成績,聖約瑟單靠一項游泳運動成績,似乎真的未能列 "運動 Top-Tier" 之列

Jackieson    發表於 13-12-4 14:36
YuYuMother    發表於 13-12-3 11:42

回覆 tinyan1977 的帖子

我哋傾咗咁耐!樓主仲未表態SPCCPS定喺St. Joe!!

AL1987  Maybe it's not a real case   發表於 13-12-3 14:16
lugano  同意…我每日都追呢個貼,等樓主開結果  發表於 13-12-3 12:08

回覆:lugano 的帖子

我孤陋寡聞唔知道要分男及男女校來比較 sorry. 之前 St. Paul 在校內只可以踢西瓜波,所以有這個感覺。sorry to say 係零.

Nbranson 發表於 13-12-3 12:22
我孤陋寡聞唔知道要分男及男女校來比較 sorry. 之前 St. Paul 在校內只可以踢西瓜波,所以有這個感覺。sorry ...
No worries, 大家都係交流分享心得, {:1_1:}

引用:講開男生+(hope+not+that+離題),如果你想

原帖由 Nbranson 於 13-12-03 發表
講開男生 (hope not that 離題),如果你想你個仔 有個好(勁)老婆, pick st joe la. 香港最醒的女仕都嫁st ...
St joe仔都幾叻喎,食得住班女強人

回覆:St Joseph or SPCCPS

Spcc d家長個個非富則貴,有$得好緊要嘅好多,你會唔會想有呢d connection?
如果家境只係中產,會唔會好有壓力?學樂器都要用名牌子。

引用:Spcc+d家長個個非富則貴,有$得好緊要嘅好

原帖由 phoebewong123 於 13-12-03 發表
Spcc d家長個個非富則貴,有$得好緊要嘅好多,你會唔會想有呢d connection?
如果家境只係中產,會唔會好有 ...
不是事實,我都是普通中產。同學類同十分多,不過當然好有錢亦有。

回覆:St Joseph or SPCCPS

但肯定係好多好有錢的家庭是不爭的事實。有錢冇罪的,只係小朋友仲細,唔知道會唔會有壓力就真。

‹ 上一主題|下一主題