用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph or SPCCPS
樓主: superben2648
go

St Joseph or SPCCPS  

bbalau 發表於 13-12-1 15:36
除了保住細佬之外,st Jo 也給你孫兒一個保障。

哈哈, 一個好好的理由,
吾想斷龍; 吾想佢將來有揾小學壓力.............   
(假如佢問)

引用:Old+boy+自行派到St+Joseph,幸運地收到SPC

原帖由 superben2648 於 13-11-30 發表
Old boy 自行派到St Joseph,幸運地收到SPCCPS offer,真是很開心!請問如有一弟弟現在一歳,應如何選擇? ...
如果錢不是問題,而細佬屬於大仔就会揀神級spccps。

回覆:St Joseph or SPCCPS

V diff decision. I will opt st joe. 除了细佬升小無煩惱,可悭錢,第時升不到st joe中也可考直資中學,好把銀.st paul co edu 中學個個都是小學全級第一才考到入去,小學上的易比下去。

Although I am a St Jo alumni, I will definitely choose St Paul Co-Ed.

引用:Although+I+am+a+St+Jo+alumni,+I+will+def

原帖由 柔情爸爸 於 13-12-01 發表
Although I am a St Jo alumni, I will definitely choose St Paul Co-Ed.
可以講吓點解嗎?

SPCCPS,好多人考都考吾到呀!

柔情爸爸 發表於 13-12-1 21:09
真係好想知原因,請告之!

It is extremely tough now in St Jo Primary School, many home works and tests. You may say that many top primary schools are like this, but we old boys treasure the most is the liberty and positive learning atmosphere, and these core values have been replaced with over-emphasis of academic result. Too bad! In contrast, I quite like the learning atmosphere of St Paul Co-Ed and it appears that its core values are well maintained - students are humble, intelligent and polite.

讀得名校,有邊間唔辛苦!
以功課量,St Joe唔算多!問心句佢嘅功課量同好多直資比,小巫見大巫!
反而係家長們對小朋友栽培嘅決心同拼勁,真係令人佩服。

回覆:SCKnight 的帖子

我個女讀spccps,我親戚個仔同年st joe, 我好肯定咁話你聽,st joe谷好多!資助小學始終不是所有學生直升中學,有排鬥。

有千萬個scenarios, 一定諗到頭爆。

最終你想要怎麼樣的family, hero or zero(當然我不是說細佬一定比阿哥差,父母的取態才是重點), 還是會互相幫忙。決定了方案,其他問題都是一定有方法解決的。

superben2648 發表於 13-11-30 13:55
Old boy 自行派到St Joseph,幸運地收到SPCCPS offer,真是很開心!請問如有一弟弟現在一歳,應如何選擇? ...

兩間都係 Dream School

講開小一選校, 其實小學都冇公開試數據, 好難以成績定奪, 我始終覺得聖保羅男女在認受性方面係最頂班, 如果錢唔係問題, 而聖保羅男女和聖約瑟呢兩間 Dream School 都收, 我一定選聖保羅男女

聖保羅男女收好貴的學費, 當然學校師資, 教學質素, 校園設施真的很好, 記得參觀過佢地黃竹坑校舍的設施真的很完善, 尤其個 OrchestraRoom, swimming pool and library真係好 impressive.  憑其貴到飛起的學費都依然引來全港家長熱烈追捧, 其吸引力可見一斑, 位處灣仔活道街尾堀頭路的聖約瑟在整體軟件和硬件上真的很聖保羅男女同級數

我覺得聖保羅男女是真正 top notch, 有機會 Weekday 放學時段從麥當勞道坐12A 巴士或遊走金鐘 PP 島或長中心電梯向匯豐方向, 此時均充斥聖約瑟和聖保羅男女兩校學生, 觀察於微, 就會領略兩間學校學生的分別, 聖保羅男女超班學術成績和歷史不用多談, 其培養出學生整體上有氣質有修養才是一種王道

引用:+本帖最後由+lugano+於+13-12-2+11:13+編輯

原帖由 lugano 於 13-12-02 發表
同意。

感覺同係培正道附近看見培正中學生的好品行及修養相類似。只是神校的學生整體更有氣質,impressive。

My friend was in same situation 3 years ago and she choice St Paul Co-ed.  Her little boy needs to go through P1 interveiw next year and she is worried as well. (BTW, the father is SP old boy, so have more reason to go to SP)
Is a happy problem for  you but really tons need to consider.  

醒目開學勳章

恭喜樓主我會揀聖若瑟。

引用:Quote:原帖由+superben2648+於+13-12-01+發

原帖由 Christi 於 13-12-01 發表
就係因為咁。都唔想二兄弟既學校因為差太遠而日後互相比較影響感情。講到話放棄coed會令大哥將來嬲你,我睇 ...
我都覺得哥哥唔一定要嬲。細既時候,小朋友唔會亦唔識 compare st joe SPCC,到大個仔做人老豆時,可能多謝你都黎唔切

引用:Quote:原帖由+Christi+於+13-12-01+發表就

原帖由 ffaye 於 13-12-02 發表
我都覺得哥哥唔一定要嬲。細既時候,小朋友唔會亦唔識 compare st joe SPCC,到大個仔做人老豆時,可能多謝 ...
雖然無人知20年後係點,但以現在制度睇,佢第時自己仔你個孫起碼有20分。

見到St Joseph學生媽媽好努力,
SPCCPS 學生好積極,
睇孩子性格

樓主註冊定放棄?應該過咗註冊時限啦喎!可否交代一下!?

回覆:St Joseph or SPCCPS

樓主可能是被call waiting 掛