用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Joseph or SPCCPS
樓主: superben2648
go

St Joseph or SPCCPS   [複製鏈接]

回覆:St Joseph or SPCCPS

SPCCPS 真正一條龍,St. Joe由小學上中學競爭非常大。啱阿哥未必啱細佬,況且Old第二個小朋友都有20分,唔知你有冇天主教5分,如是,25分細佬一樣有

除了DBSPD, 無可能放棄SPCCPS! 入了SPCCPS你一定唔會後悔!

大仔考到無理由唔讀!!!唔公平!!!

只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚第時弟弟Coed唔收,St Jo 20分出年應該冇行!何況是龍b , 到時點面對弟弟..........

superben2648 發表於 13-12-1 01:40
只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚出年弟弟Coed唔收,St Jo 20分出年應該冇行!何況是龍b , 到時 ...

其實明白樓主很難取捨.無論點決定都會對唔住另一方. 不如這樣問自已, 要麼就讓哥哥讀全港最好的學校,細佬就靠自已爭取.要麼就阿哥放棄最好,但還有一個肯定全港出名學校之一就讀.細佬都一定讀到呢間學校.魚與熊掌不能兼得.但點決定都係唔會錯,只需要肯定幾年後你不會為了當初決定而後悔!! 利申:本人子女並不是waiting list!

hecabb 發表於 13-11-30 23:39
SPCCPS 真正一條龍,St. Joe由小學上中學競爭非常大。啱阿哥未必啱細佬,況且Old第二個小朋友都有20分,唔 ...

除了必收生, 廿五分都未必穩勝. 你睇今年喇沙, 25分都要抽....

引用:+本帖最後由+superben2648+於+13-12-1+02:1

原帖由 superben2648 於 13-12-01 發表

只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚出年弟弟C ...
就係因為咁。都唔想二兄弟既學校因為差太遠而日後互相比較影響感情。講到話放棄coed會令大哥將來嬲你,我睇又未必,好視乎點教價值觀。

回覆 superben2648 的帖子

妳仲末註册咩?

細佬而家先一歲,妳仲有4年去準備! 阿哥一定讀咗SPCCPS先! 叫阿哥同細佬講多D學校情況!潛言默化! 做足準備功夫, siblings機會都好大!SPCCPS真的是一所好學校! 校長好有心教導學生!校長能叫出每個學生的名字! 重品行高於分數! 經常教導學生要humble!

引用:Quote:原帖由+superben2648+於+13-12-01+發

原帖由 Christi 於 13-12-01 發表
就係因為咁。都唔想二兄弟既學校因為差太遠而日後互相比較影響感情。講到話放棄coed會令大哥將來嬲你,我睇 ...
一世人流流長,唔知呀哥會遇到咩事,口講唔嬲,唔等於真正唔嬲!
又另一情況,如果細佬在St. Jo讀得掂,呀哥讀唔掂呢?呀哥亦可能會覺得細佬欠佢,一世喎!

第日兩兄弟拗交,哥一句:係我被迫放棄了全港最好的東西來成就你,而家你就好好的,但我……

到時就慘了!

加上,樓主,希望你一心為兩兄弟著想,唔好為了"自己"「唔駛煩」等原因!
你或可以看得更開!

回覆 tinyan1977 的帖子

可能兩年後妳發現細佬啱讀International School or IB School多D呢!
我一定唔會放棄SPCCPS!

俾個仔選擇吧~

引用:+本帖最後由+superben2648+於+13-12-1+08:4

原帖由 superben2648 於 13-12-01 發表

只是old boy, 冇宗教分,如哥哥讀Coed, 最驚第時弟弟C ...
spcc是十分好學校
不過我個細就是今年入不到其中之一⋯
(利申:連wl都沒有,不是wait緊你個位)

當年個大也是放棄名津的。雖然個細也有好offer但你可以想像我心情很差。細的,永遠會面對陌生人問,「點解唔讀埋同一間學校啊?⋯啊喲,你間都好好啊⋯」

你case真是人生交叉點,唉

回覆 interview 的帖子

請問你細仔是邊間呢?

引用:回覆+interview+的帖子 請問你細仔是邊間

請問你細仔是邊間呢?
pm再談

我case,等於去旅行,終點可能一樣,但大的坐first class,細的坐business。

我最唔開心不是終點,而是個細的要乘受的壓力,尤其是,大部分人都會說,細的沒有什麼問題都會收。我聽到好down

引用:樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿

原帖由 hellosunsun 於 13-11-30 發表
樓主請留意,放棄SPCCPS,利益者是一些手拿waiting饑渴的家長。
放棄St. Joe,  利益者是灣仔區或全港大抽獎 ...
咁大決定,要兩公婆諗清諗楚。

我個仔下年先考。
細仔資質反應如何?叻過阿哥先好搏!
龍B多幾多人你心中有数!

引用:回覆+interview+的帖子 請問你細仔是邊間

請問你細仔是邊間呢?
pm唔到啊,你pm 我,我reply啦

引用:Quote:原帖由+superben2648+於+13-12-01+發

原帖由 interview 於 13-12-01 發表
pm再談

我case,等於去旅行,終點可能一樣,但大的坐first class,細的坐business。
家長都傾向一窩蜂追崇超級名校。

這也無可厚非。

我也好想小朋友入名校。

只是,我對於純粹追求神校但忽略了家庭情況好有保留。

我們這些局外人的進諫,大家未必聽得入耳。

你作為局內人,你的分享對樓主很有用。

除了保住細佬之外,st Jo 也給你孫兒一個保障。

‹ 上一主題|下一主題