用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日沙田樂基面試
樓主: 秋啪頭
go

今日沙田樂基面試

引用:Quote:原帖由+Aphrodite+於+13-12-02+發表

原帖由 puipui20030910 於 13-12-02 發表
我仔本來係playroom玩有軌車玩得好投入,沒有五分鐘就要著番鞋去隔離房,跟著坐係張台玩積木沒有三分鐘就有 ...
我同你差不多,我個小朋友,去到老師枱前,又見有件玩具,想玩,老師又吾俾佢玩,收起左,老師又問佢問題,小朋己驚,想走,吾想答,小朋友一共失望三次沒有得玩玩具,但又有玩具見到,希望下次學校可檢討個面試流程。

回覆:今日沙田樂基面試

唔知有幾多小朋友可以成功坐低答晒問題先走呢?

引用:唔知有幾多小朋友可以成功坐低答晒問題先走

原帖由 lilykksw 於 13-12-02 發表
唔知有幾多小朋友可以成功坐低答晒問題先走呢?
我女中途想落地但最終都坐返好,都叫坐足全程。但有部分問題唔肯答

引用:Quote:原帖由+cwtlovelkm+於+13-12-02+發表

原帖由 puipui20030910 於 13-12-02 發表
咁對一個歲幾嘅小朋友太苛刻了
同意,歲半BB咋,點識控制自己吖!

cwtlovelkm 發表於 13-12-2 22:03
我估佢想考小朋友可不可以在玩得好開心的時候,叫停可以即停,同埋睇小朋友會不會收拾玩具。第日返學時常出 ...

我記得當時我同C6個位原來背住左個老師架,阿女自己玩左成5分鐘,老師先走黎叫佢收玩具,係肯收,但一坐到埋去IN,真咩都的無野玩,一黎問叫咩名,鬼識咩

lilbabe 發表於 13-12-2 23:23
我女中途想落地但最終都坐返好,都叫坐足全程。但有部分問題唔肯答

...
哈哈我女又係IN到一半要落地.......

回覆:lilykksw 的帖子

我女1月大b,可以做到8成,有hello,, clean up 拖老師,有講名,手,腳,指碗同毛巾,同mama抹面,講bye bye .

我個女識泊櫈,去到老師張枱坐定定,識叫自己名⋯⋯做到8、9成指令!仲要kiss kiss n hug hug老師先走⋯⋯唯獨太早in,未瞓醒,冇乜笑容!希望收到好消息!

今年多左校舍, 算係多左機會..

cwtlovelkm 發表於 13-12-2 19:04
你們的小朋友可不可以玩玩下即刻stop?由waiting room 去interview room? 去到interview room玩完肯收拾嗎 ...
可以呀,老師叫佢收返好d積木我地去隔離枱玩,佢都肯。Waiting room玩左10分鐘左右,interview room大約玩3分鐘都冇問題。

assado 發表於 13-12-2 22:25
我同你差不多,我個小朋友,去到老師枱前,又見有件玩具,想玩,老師又吾俾佢玩,收起左,老師又問佢問題, ...
其實我又唔覺佢要求好高,幾千人報名,佢考d野已經好易,主要想睇下小朋友服從性如何,人人都做到咁佢又點揀人呢?我眼見同時間in果另外3個小朋友都冇扭計,有冇答問題我就冇留意喇,,所以大家係同樣情況、條件下interview,我又唔覺得學校有需要檢討個面試流程。

回覆:c_heidi 的帖子

Yes.所以我答老師我個b不怕陌生環境,因為自小搬過幾次屋又同佢四圍同不同的人接觸佢都ok.....之後老師話我個女好可愛,臨完抱起左佢,同我個女講下次好快再來玩過,當時我心想,係咪即是k1面試再見

我個女又係waiting room 2分鐘,interview room 1分鐘就埋檯in, 好似玩小朋友咁,歲半B有幾多個可以唔比玩具引誘到,問兩條問題其中一件都係玩具,老師未問我都知阿女會拎乜,環境又嘈有B爆喊,講野快到趕收工咁!唉,冇眼睇!

我都覺得佢面試考既野好基本丫,hello,clean up,拍椅,拖老師,叫名舉手,講名,喂爸爸老師食野……我個囝6月尾B都做到,不過每樣野老師都要我囝跟住講,到走我囝講byebye..但係老師都要佢講byebye老師先得~呢間學校咁多人in..肯定好多小朋友做得梗好,我都係當去玩下算lu!

引用:Yes.所以我答老師我個b不怕陌生環境,因為

原帖由 yiu_fire 於 13-12-03 發表
Yes.所以我答老師我個b不怕陌生環境,因為自小搬過幾次屋又同佢四圍同不同的人接觸佢都ok.....之後老師話我 ...
老師都有同我囝講下次見,可能同個個都係咁講

引用:Quote:原帖由+yiu_fire+於+13-12-03+發表Ye

原帖由 Carolelam2005 於 13-12-03 發表
老師都有同我囝講下次見,可能同個個都係咁講
無錯,平常心啦^_^我個女係8月尾出細的小b,一比較下個樣真係好bb,不過好在考師好有耐性亦好encouraging , 所以其實我都幾enjoy個面試過程的

回覆:Carolelam2005 的帖子

咁老師有無讚你個小朋友性格好好?

回覆 chanel_bb 的帖子

請問1個家長去定要兩個?

引用:Quote:原帖由+Aphrodite+於+13-12-02+發表

我仔本來係playroom玩有軌車玩得好投入,沒有五分鐘就要著番鞋去隔離房,跟著坐係張台玩積木沒有三分鐘就有 ...
我囡同你小朋友情況一樣,不過佢冇喊,但全程唔合作in 得最差係今次
佢d流程真係好差

回覆:Cocc 的帖子

可兩個