用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 6歲仔, 剛確診ADHD, 開始食Strattera
go

[過動] 6歲仔, 剛確診ADHD, 開始食Strattera [複製鏈接]

6歲仔, 小一剛確診ADHD, 因返下午班, 醫生話先試10mg Strattera, 因藥力是24小時, 比較適合佢.  但效果會比較慢, 而家都係試藥階段. 過2日會加量至18mg, 到12月底會加至25mg

有沒有媽咪小朋友在服食Strattera 可分享.

我小朋友唔尊心, 老師話佢上堂遊魂, 指住叫佢抄都抄錯或抄漏.  補習老師怕了佢, 因佢唔尊心及唔合作.  考試, 測驗更唔洗講, 低分橫行.  上Roller Blade, 有大部份時間唔聽Coach 講, 自己周圍走.

未確認ADHD前開始改善教佢的方法, 盡量以愛及包容行先 (但有時還是忍唔住發脾氣), 見佢行為上有改善.  

食了5日藥左右開始, 家課册開始抄齊 (有老師配合每日幫我check) , 不過喲字依然好唔得.  

中文功課開始可以起學校做小小返屋企, 有進步不過唔太明顯.

希望這藥能幫到佢, 因佢自己都想有好成績 (剛剛英文Dictation, 佢默完返屋企話mama, 我估我會有100分, 因我全部都識, 但結果係佢寫漏了幾個字自己都唔知, 佢好唔開心, 我同佢講下次小心喲, 再努力.

5    0    0    0

加油, 媽媽! 加油, 小朋友

回覆:6歲仔, 剛確診ADHD, 開始食Strattera

你小朋友食在有冇副作用?

我仔同你仔情況差唔多,想問你看私家or政府?我約着政府半年了,没消息

回覆:fomchan 的帖子

請問你小孩是睇私家或政府E生?

我看私家,  另要求私家醫生幫我寫醫生紙排政府.  還未開始排.

我朋友小朋友是A仔, 學校refer, P.2 confirm 但排政府話要好耐, 故我朋友直接找私家 (佢小朋友唔專心+有行為問題).  所以我都唔等, 直接搵佢現家睇緊醫生.

副作用暫時唔多有, 因份量少.  醫生話副作用主要是眼瞓及有機會會有啲頭暈.

醫生有冇解釋點解一閞始就食Strattera, 呢隻藥效果不及Ritalin, 不過就好貴.

醫生話我呀仔返下午班 (12點前上校車), 24小時比較適合佢, 因怕食另外那些時間上難安排, 另驚佢晚上睡不好.

引用:我仔17歲,7月開始睇私家醫生食retalin,好

原帖由 ntefamily 於 13-12-02 發表
我仔17歲,7月開始睇私家醫生食retalin,好大副作用,嘔,無胃口,藥力散的時候會燥,9月開始轉食concerta1 ...
I take Ritalin myself sometimes, it always makes me sick. My stomach always start hurting in about an hour, and I'd start feeling nauseated. But it works magic, so despite all the side effects, I still take it when I really need it.

回覆:ntefamily 的帖子

Hi net family
請問你兒子是睇政府E生或是私人E生?

引用:Hi+net+family 請問你兒子是睇政府E生或是

謝謝大家的分享.

我呀仔食了14日Strattera, 但做功課時都重係遊雲, 好唔專心, 成日做鍇, 好嘔血。

之後如有新進展再向大家報告,

作為媽媽, 真係好迷茫.  希望大家多分享, 互相幫忙, 共勉之.

聽落好似strattera 小D副作用, 貢係米好過Ritalin 呢?

兩種過動症藥物的服用注意

by Sharon • 2009 年 04 月 24 日       

過動症藥物思銳Strattera(Atomoxetine)是一種有選擇性的降腎上腺素以攝取抗化劑,在美國是一種處方藥,有青光眼、肝病、心臟問題的
人不能服用。它的副作用是噁心、嘔吐感、食慾不好、疲倦無力、頭暈等等。另外近年來在美國曾有研究報告指出Strattera(Atomoxetine)
會增加青少年的憂鬱感甚至自殺。

這一篇文章當中,Sharon想提醒大家,服用思銳Strattera(Atomoxetine)與利他能(Ritalin)不同的地方。

大家較熟悉的利他能(Ritalin),在服用之後大概一個小時之內就會出現藥效,大概在三到四小時之內藥效就會消失(時間長短端看藥劑劑量輕重),因此
有些過動症患者在早上服用利他能之後,大概中午時間就會需要看情況而再服用一次。通常在上學上班的期間,如週一到週五才需要服用,假日時候則不需要服用。

但是思銳Strattera(Atomoxetine)則不一樣,它是需要一段時間將藥效累積在過動症患者體內,有的時候時間會長達兩道三個星期,當體內
累積到一個數值之後,就會出現預期的藥效,控制過動症況。但是身體必須要一直保持著這個數值,因此必須要靠不能間斷的服用思銳
Strattera(Atomoxetine),而且是要保持著每一天在同樣的時間服用。

如果過動症患者偷懶或者是忘記,在週末的時候沒有服用思銳Strattera(Atomoxetine),那麼體內所累積的數值就會快速下降,那麼過動症
狀就會出現,要注意的是只要一旦數值下降,那麼就需要幾個星期的時間才能在回復到藥效出現的數值。

每一個廠牌所製造生產的過動症藥物,幾乎都有相同的副作用,因此在服用的時候,請記住一定要留意觀察身體上以及精神上的變化。而只要開始服用過動症藥物,藥品的劑量會隨著過動症患者的年齡的增加以及體重的改變,而調整劑量。同時青少年時期開始可能會增加需要服用抗憂鬱藥物,那是因為過動症藥物的副作用之
一,就是會出現憂鬱症狀。因此,只要開始服用過動症藥物,請不要突然停止服藥,如果考慮停止服用藥物的話,請一定要慢慢的減藥,同時補充多種維他命及補充 品。

唉!其實有頭髮,邊個想做瘌痢。
每種藥物都有副作用,但对每個人的side effect都有所不同。
囡囡每天上午服Ritalin LA 20mg(8小時)半粒,下午4:30再補半粒Ritalin 10mg。
副作用就是體重下降,暑假沒有吃藥,體重上升了5磅。
返學後,又變回「馬拉雞」。

回覆:Carlz 的帖子

我仔剛開始了數天吃Ritalin10mg, 暫時沒有什麼不適, 但上課確實精神了不少, 功課抄齊,回家後很快就完成功課。 這正常嗎?

回覆 JJNC 的帖子

有效果又沒有side effect就好了。我囡囡剛吃藥的頭兩天還有點頭痛,過後就沒有了。

回覆 Carlz 的帖子

謝謝。想請教一下,除了吃藥外,有沒有提升專注力的training可以做呢?

回覆:JJNC 的帖子

有,小童群益會,健苗軒,協康會都有

‹ 上一主題|下一主題