用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼想子女讀教會學校?
樓主: wskngai
go

為什麼想子女讀教會學校? [複製鏈接]

Just as simple as I am a Catholic and my boy is a Catholic so I want him to grow up in a Catholic school.  Luckily that he got in a Catholic school.

引用:其他人我唔知,+我自己就因為一家都係基督徒

原帖由 MASAYA 於 13-11-28 發表
其他人我唔知, 我自己就因為一家都係基督徒, 非教會學校好多會慶祝halloween, 呢個係其中一個原因, 最重要 ...
說對。 理念一樣好重要。

我不是教徒,但偏向有宗教背景的學校,因為有宗教的學校德育和生命教育較好

引用:其實我很懷疑呃5分那些的成效,+不相信而返

原帖由 MASAYA 於 13-11-29 發表
其實我很懷疑呃5分那些的成效, 不相信而返教會兼領洗是一件苦差, 不會甘於報屋村學校, 至於報那些神校名校, ...
我自己本身沒有信仰, 小學是天主教, 中學是基督教, 娘家是拜神! 嫁了個傳統基督教家庭, 已三代信基督教!
老公只是小時候跟父母上教會, 長大至現在也沒有上過! 他說心底裡相信已可以!

女兒今年小一自行, 我們選擇了我的天主教母校!我們只是二十分, 並沒有去呃5分宗教分! (明白兄姊父母畢業分不公平, 但目前制度是這樣)
香港有宗教背景的學校也佔頗多, 如果要近屋企, 選擇範圍都會少了!

幾年前已有朋友為子女入天主教學校鋪路返教會, 還多次叫我一同去, 如果多5分宗教分, 就十拿九穩小一自行成功, 及神父說為宗教分而信教的人很多, 這也是神的旨意, 讓他們有接觸天主教的機會!

老公都有頗多傳導人親戚, 女兒出生後, 也有游說上教會, 以便小一自行有利! 教會亦有辦幼稚園, 只要和牧師說就可以順利入讀!

最終我們並沒有用任何捷徑入學, 因為相信身教是非常重要! 至於女兒的宗教取向, 我們會由她自行領略和決定!

sweethoho 發表於 13-11-29 10:33
我自己本身沒有信仰, 小學是天主教, 中學是基督教, 娘家是拜神! 嫁了個傳統基督教家庭, 已三代信基督教!
老 ...

神父說是正確的, 那是神的旨意。10個呃分的家長小朋友入咗教會學校, 這些小朋友當中, 可能有2-3個最後信咗神, 也是一件好事情。至於這2、3個小朋友, 長大後又會感染他身邊的人、伴侶及他們的小孩子相信神。

回覆:為什麼想子女讀教會學校?

首先,我不反對宗教五分,亦同意制度似未完善令非教徒覺得公平,所以有以下想法。

若我無理解錯, 該五分的精神是代表使用者對宗教的熱誠,希望能入同宗教的學校,對嗎?

如果制度改到小朋友用五分宗教分參加自行而未成功者,則大抽獎只會從該區的同宗教學校中隨機派位,若沒有足夠同宗教學位,在其他人派完位後才分派剩餘學位,有 take,亦有 give。

如此,教徒錯配宗教學校機會減少。而非教徒有更大機會抽到沒有宗教背境的心儀學校,甚至名校。

這樣會否平衡一點呢?

引用:Quote:sweethoho+發表於+13-11-29+10:33+我

原帖由 little_yolky 於 13-11-29 發表
神父說是正確的, 那是神的旨意。10個呃分的家長小朋友入咗教會學校, 這些小朋友當中, 可能有2-3個最後信咗 ...
我並沒有因入讀教會學校和嫁了基督教家庭, 而有信仰, 這可能亦是神的旨意!

女兒來年有幸入讀天主教學校, 她的信仰就待神的旨意!

說到尾小一自行最公平應該只有兄姊就讀才有分加, 其他一律抽!

little_yolky  我覺得除咗父母係職員及兄姐就讀有分加, 住在附近應該都要加分, 因為係附近入學原則。  發表於 13-11-29 16:56
little_yolky  唔好咁快下定論, 你都仲有排至去天父度, 以後有咩改變, 唔知的, 可能會信呢, 神會指引你的。  發表於 13-11-29 16:54

唔係刻意要教會學校, 只係咁啱心儀的學校都有宗教背景啫.

MASAYA 發表於 13-11-28 22:24
其他人我唔知, 我自己就因為一家都係基督徒, 非教會學校好多會慶祝halloween, 呢個係其中一個原因, 最重要 ...

我們一家也是

教友們,如果非教會神級學校收了你,你會放棄神級而入差的教會校嗎?

引用:教友們,如果非教會神級學校收了你,你會放

原帖由 anntx3 於 13-11-29 發表
教友們,如果非教會神級學校收了你,你會放棄神級而入差的教會校嗎?
好老實如果差得遠而該非教會學校的教學方針我接受到的話我會選非教會學校。因為平時我可以帶佢返主日學同彌撒。而我亦九成九會幫個仔報我自己畢業的基督教小學而非我信的天主教。
不過如果我有信心入而又心儀的天主教小學只係比大機會的非天主教小學差少少,咁我都係會選該天主教小學。

一個好實實在在的原因,香港有461間官津校,有245間係天主教或基督教,基本上有超過一半以上的係信天主的學校,而且呢個情況喺九龍區尤其嚴重,喺156間學校當中,有105間係天主教或基督教的,即有三分之二係教會的,如41網,11間學校有8間教會學校。教友們,為什麼你們覺得非教友要揀那些少數的學校?而你哋就大條道理話甚麼教學理念相同,唔俾我哋爭?

同鄉會都有5 分.

小小山 發表於 13-11-29 16:21
同鄉會都有5 分.

雖然是同鄉會捐錢建學校....

我係針對天主教同基督教,因為你哋係大比數,但請教友們尊重下我呢啲非教徒,我係冇宗教信仰,唔代表我係什麼同鄉會,佛教,道教的,係咪我呢啲冇“靠山”的人就係唔正常呀,更何況同鄉會唔係攞宗教分,係攞辦學團體分,呢啲你哋教會都有,專俾間小學的中學舊生用嘅,不過呢啲已經係提外話,同呢個topic無關。

引用:我係針對天主教同基督教,因為你哋係大比數

原帖由 Zhuangshinai 於 13-11-29 發表
我係針對天主教同基督教,因為你哋係大比數,但請教友們尊重下我呢啲非教徒,我係冇宗教信仰,唔代表我係什 ...
你又走翻去應否有宗教分呢個係其他post已經好多討論的topic上。但我開呢個post係想了解吓D人覺得教會學校好係邊方面,除咗學業成績仲有乜可以俾到貴子女。
所以應否有宗教分或針對整個計分制可以係真他thread傾。
(立場申報。我信天主但我個仔無呢五分)

引用:Quote:原帖由+Zhuangshinai+於+13-11-29+發

原帖由 wskngai 於 13-11-29 發表
你又走翻去應否有宗教分呢個係其他post已經好多討論的topic上。但我開呢個post係想了解吓D人覺得教會學校好 ...
其實我再對上的一個post係講緊教會學校係佔大多數,就係點解要揀教會學校的原因。係有人無端端講同鄉會,我真係覺得好氣憤囉。

引用:Quote:原帖由+anntx3+於+13-11-29+發表教友

好老實如果差得遠而該非教會學校的教學方針我接受到的話我會選非教會學校。因為平時我可以帶佢返主日學同彌 ...
我也有基督教親戚/朋友的子女(已洗禮), 就讀天主教/沒信仰的小學! 原因不外乎是近屋企, 升中派位好, 喜愛該校學習模式... 所以不是一定會選和自己同一宗教的學校啊!
況且香港真是頗多有宗教背景的學校嘛!

引用:Quote:原帖由+wskngai+於+13-11-29+發表好

原帖由 sweethoho 於 13-11-29 發表
我也有基督教親戚/朋友的子女(已洗禮), 就讀天主教/沒信仰的小學! 原因不外乎是近屋企, 升中派位好, 喜愛該 ...
所以選學校唔好見名牌見多人爭就去爭埋一份。反而諗吓選一間long term對小朋友好的好過。
我身邊都有小朋友入咗神校發覺跟唔上而轉校。又有中學同學入咗理科發覺唔適合而a level轉文科現在反而已經係某大學的department head。亦有同學入咗HKU triple E發覺唔鍾意讀而轉咗讀醫。
所以唔好只顧名牌而令小朋友入咗一間錯的學校。

引用:Quote:原帖由+sweethoho+於+13-11-29+發表

所以選學校唔好見名牌見多人爭就去爭埋一份。反而諗吓選一間long term對小朋友好的好過。
我身邊都有小朋友 ...
Typo mistake. I mean 我朋友的小朋友,唔係我的小朋友.

‹ 上一主題|下一主題