用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼想子女讀教會學校?
樓主: wskngai
go

為什麼想子女讀教會學校?

引用:其實教會除了辦學,還對社會作出很多貢獻,

原帖由 Gerard 於 13-11-30 發表
其實教會除了辦學,還對社會作出很多貢獻,例如社區中心,老人院,綜合大樓,辦學是對社會作出貢獻之一,不 ...
agree!  可以睇返一些反對有宗教分既人既舊post, 好多都係一些非教徒但想仔女高攀入神校的,而不是只想仔女入稍好,有愛心或教會學校,統一派位吾貪心第一志願選二線教會學校必入,北區除外,其他十七區no problem ,不要再大大聲說不公平,有新移民攞到41區美東村,阿仔入喇沙,女入埋Maryknoll, 難道其他人甚至我地d 港人要去投訴,大大聲說不公平。(申報,本人小孩非神校生,只是不想浪費錢搬屋才熟讀各區自行及流一入學命中率及排位,大仔最後一擊即中,吾貪心,入到校風好,程度適中又有聯繫中學既教會學校,私校也報了backup 必備即九成都收既學校,直資報了一些六月都有位有得扣門既學校,全程一d 壓力都無。)

回覆 Gerard 的帖子

>>只不過有些人沒有宗教分,想別人都沒有吧I wonder if those parents that have religion, they are ok to give up the religion points.

回覆:為什麼想子女讀教會學校?

引用:我想囡囡在教会中長大,特別为她揀有宗教背

原帖由 Dwarfs28 於 13-11-29 發表
我想囡囡在教会中長大,特別为她揀有宗教背景的学校。
十分同意,信宗對身心發展好有影響力。

引用:+本帖最後由+Gerard+於+13-11-30+22:39+編

原帖由 Gerard 於 13-11-30 發表

如果心目中的學校好過有宗教的學校都相信有的,例如將軍澳景 ...
如果我上年選校唔係有25分,我會用20分報將天,我唔鍾意保良局學校

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+13-11-30+發表本帖

原帖由 tsesuki 於 13-12-01 發表
如果我上年選校唔係有25分,我會用20分報將天,我唔鍾意保良局學校
他不是說將天,而是景天,好有愛心但校舍細無家長鐘意,寧願入區內一線如保記馮晴及黃永樹(有泳池),即好多父母其實吾係有心想送仔女入教會學校,而係名校或師資及設施好甚至升中有超過五,六成入英中既學。最後,34區嶺島天主教,40區聖公會基愛,43伍華天主教,聖公會日修,靜山,31基道,大把教會學校無人選,個個用20or 25 抽名校,無位比15分個d 學生家長米嘈話吾公平lor!

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+13-11-30+發表本帖

原帖由 tsesuki 於 13-12-01 發表
and btw, 如你用20分揀景天,無人會話吾公平。但你用20分揀將天,大把人出聲話吾公平。

引用:Quote:原帖由+tsesuki+於+13-12-01+發表如

引用:我另願簡非教會學校,起碼輸咗都心甘命抵,

引用:Quote:原帖由+wskngai+於+13-11-28+發表呢

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+13-11-30+發

原帖由 halflower 於 13-12-01 發表
如果上帝話只有信主的人先上到天堂,你會唔會話上帝唔公平,壟斷天堂,排劑非信徒呢?

...
不會壟斷。他們要成佛成仙,沒有「天堂」的存在,那會壟斷

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+13-11-30+發

原帖由 halflower 於 13-12-01 發表
如果上帝話只有信主的人先上到天堂,你會唔會話上帝唔公平,壟斷天堂,排劑非信徒呢?

...
這個比喻不切貼,因為每個宗教均有不同解釋的夭堂。現在是選校,不是講天堂。在香港優質的學校十居八九都是教會學校,這是15分家長的局限。有一點可以肯定教徒覺得自己有特權,教會霸道。

教會都仲有比機會你信。
我吾係惠州人都吾知點入惠州同鄉會~~~

小小山  Ha Ha. 我都想知!  發表於 13-12-2 10:01

引用:Quote:原帖由+halflower+於+13-12-01+發表

原帖由 cherrieshum 於 13-12-02 發表
這個比喻不切貼,因為每個宗教均有不同解釋的夭堂。現在是選校,不是講天堂。在香港優質的學校十居八九都是 ...
我反而覺得, 香港優質的學校十居八九都轉做直資,有錢人有特權,霸道,睇下St Paul's co-edu 收生,St Paul's catholic and St Stephen's 都想轉直資,英華,DGS 及good hope 等一早轉左就知.雖然自己比到學費,但窮人止步呢。的確違背以前建校做福人羣,普及教育既宗旨!有獎學金都只係比優資窮人,平民普通資質都吾洗唸。

我係教友, 我希望學校教的, 不會偏離聖經的教導

引用:我係教友,+我希望學校教的,+不會偏離聖經的

原帖由 meia 於 13-12-02 發表
我係教友, 我希望學校教的, 不會偏離聖經的教導
我都希望,但現實吾保證老師既教導吾偏離聖經始終有好多老師只當打份工

chanti 發表於 13-12-2 10:41
我反而覺得, 香港優質的學校十居八九都轉做直資,有錢人有特權,霸道,睇下St Paul's co-edu 收生,St Pau ...
我無正式做統計, 不過好似轉左或者想轉直資的天主教學校都係修會學校, 香港教區辦的學校好似無轉呀.  好多區的天主教熱門學校都仲係津校播.

chanti 發表於 13-12-2 12:10
我都希望,但現實吾保證老師既教導吾偏離聖經始終有好多老師只當打份工 ...
不過呢幾年入得教會學校教都差唔多實係教友, 特別教倫理宗教科都應該係虔誠教友啦.

chanti 發表於 13-12-2 12:10
我都希望,但現實吾保證老師既教導吾偏離聖經始終有好多老師只當打份工

...
的確如此,我參觀過一間地區教會名校,校長同老師畀我既感覺唔似基督徒,校風有點功利主義,當然可能係我看漏眼,但覺得唔適合就無謂勉強報讀,名氣未必幫到選校,有時反而係遮擋物,只在校外看著光環,結果甚麼都看不到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wskngai 發表於 13-12-2 13:26
我無正式做統計, 不過好似轉左或者想轉直資的天主教學校都係修會學校, 香港教區辦的學校好似無轉呀.  好多 ...
Sorry, 係有的.  高主教.