用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼想子女讀教會學校?
go

為什麼想子女讀教會學校? [複製鏈接]

呢幾日睇咗好多人談論宗教五分。有人信教有人唔信,但大部份都係想子女入教會學校。
但係有無諗過點解想呢?非教會學校都有好㗎。教會學校有乜好呢?好係邊呢?教會學校會教好貴子女D乜呢?

1    0    0    0

其他人我唔知, 我自己就因為一家都係基督徒, 非教會學校好多會慶祝halloween, 呢個係其中一個原因, 最重要當然係因為教會學校係以聖經去教導兒童, 理念一致

Kungfuli  Agree  發表於 13-12-1 01:39
kizzez_irene  Totally Agree!!  發表於 13-11-29 18:01
zanezane  Agree  發表於 13-11-29 09:34
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:為什麼想子女讀教會學校?

因為父母都係基督徒!

醒目開學勳章 王國長老

我係反方:由細到大讀教會學校,好吾鐘意果種封建思想,好stubborn。我吾想仔女俾人咁管(咩都吾敢試),放棄教會學校

因為大部份名校,以至乎神校都係教會學校

lypoon    發表於 13-11-29 10:38

引用:因為大部份名校,以至乎神校都係教會學校 +

原帖由 conniemar 於 13-11-28 發表
咪就係咁簡單囉

引用:其他人我唔知,+我自己就因為一家都係基督徒

回覆 louisachausw 的帖子

Me 2
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我另願簡非教會學校,起碼輸咗都心甘命抵,好過比假五分的人呃自己。

我想囡囡在教会中長大,特別为她揀有宗教背景的学校。

遵守我讓子女領洗時的承諾,我本人嘅成長亦有賴教會嘅靈性培育

希望生活有聖經作依靠,學校和家庭宗教一樣,灌輸同一理念及價值觀,好像聖誕節是記念耶穌基督,不是只記起聖誕老人,禮物及party,應當分享愛,所以我地只會選天主教學校。

Mybaby03    發表於 13-11-29 17:54

讀返同宗教學校是人之常情,但小一派位中某d人因而多5分就好唔公平!

引用:因為大部份名校,以至乎神校都係教會學校 +

原帖由 conniemar 於 13-11-28 發表

回覆:MASAYA 的帖子

讚成

人心籌算自己的道路;惟耶和華指引他的腳步(箴言16:9)

We are christian that's why prefer christian schools only.

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

但係有無諗過教會學校點解可以成為名校?除在歷史長久有無其他因素呢?
我個人覺得教會學校比其他非教會學校優勝之處不在於學術只係德育。我由幼稚園到中學都在教會學校讀但無接受過天主所以只覺得我學校幾“名校“。但直至我接受了天主後再諗翻以前學校先發覺其實father同老師教咗我地好多做人的要素。所以我覺得教會學校優勝在全人發展而不只學術成就。而我亦希望我仔仔先學好做人就自然知道讀好書的重要性。好過迫死佢。

lypoon  agreed  發表於 13-11-29 10:41

其實我很懷疑呃5分那些的成效, 不相信而返教會兼領洗是一件苦差, 不會甘於報屋村學校, 至於報那些神校名校, 20分都未必有機會抽, 因為還有一大堆25分的, 教會學校舊生不信神又想子女回母校讀我覺得很矛盾... 教會學校的歸屬感多來於上帝
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

引用:其實我很懷疑呃5分那些的成效,+不相信而返

原帖由 MASAYA 於 13-11-29 發表
其實我很懷疑呃5分那些的成效, 不相信而返教會兼領洗是一件苦差, 不會甘於報屋村學校, 至於報那些神校名校, ...
Yes.  so even my schools, especially secondary school is no longer famous or top school in district, I am still proud of being an old boy there. And I also hope my kid could be a student there to treasure what our lord gave us.

‹ 上一主題|下一主題