用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 今日cky有無人同我一樣都唔去
樓主: fanhl0416
go

今日cky有無人同我一樣都唔去 [複製鏈接]

引用:目的去考驗女兒的能力,考到80%都係照讀協

原帖由 fanhl0416 於 13-11-28 發表
目的去考驗女兒的能力,考到80%都係照讀協恩
何苦浪費學校人力物力?你係 st cat 家長?

唉,仲諗住等到六月,何必呢

回覆:marcuscyrus 的帖子

fanhl0416 發表於 13-11-30 11:39
咁考到都可以諗到六月諗清楚讀唔讀,多幾個月觀察學校那間合適
Oh...u said u have 8 offers, u will hold all offers till June??? Sorry, I really have to say u r really a inconsiderate person!  

回覆:2heimami 的帖子

引用:我只+hold+2+個諗多幾個月 +

原帖由 fanhl0416 於 13-11-30 發表
我只 hold 2 個諗多幾個月
邊兩間學校咁幸運收到你的offer?

其實自行派到協恩真係好好好。

你女兒有如此好成績,相信你一早就做準備啦,還真的分不出高下嗎?

ameinahor 發表於 13-11-30 02:10
既然已有一間非常心儀的學校收,點解仲要藉interview考小朋友能力。難唯還沒有offer的小朋友。 ...

I agree. They are setting a very bad example for their children.

引用:咁考到都可以諗到六月諗清楚讀唔讀,多幾個

原帖由 fanhl0416 於 13-11-30 發表
咁考到都可以諗到六月諗清楚讀唔讀,多幾個月觀察學校那間合適

各校既Offer 陸續出,係bk見晒人性百態。有人中多個offers依然謙遜,有人沒有offer但係保持健康心態堅持下去。人生路漫長,一路行落去,心態健康,贏面最大。反而樓主這句令我覺得咁講既人才是真正輸了,我只覺得好可笑!

回覆:今日cky有無人同我一樣都唔去

引用:Quote:fanhl0416+發表於+13-11-30+11:39+咁

原帖由 2heimami 於 13-11-30 發表
Oh...u said u have 8 offers, u will hold all offers till June??? Sorry, I really have to say u r rea ...
真係唔明白人家心態!有時間點解唔同小朋友去玩或休息、還要去排隊,等interview.   大人都感覺辛苦啦!(自我申報、我小朋友不是今年考小一,已是上年的事了).  就算俾你考到,又代表什麼實力呢?不竟只是幾歳小朋友

不用試實力啦,你都未出手,女兒已幾個offers在手,肯定實力非凡。

Gerard 發表於 13-11-30 12:05
宣道和九小的學生去到中學咪又係選擇協恩中學,如果係協恩小學夠勁一定去到DG ,又用不著放棄協恩去宣小和 ...
絕對同意,一條龍真的很重要。

fanhl0416 發表於 13-11-30 12:00
但神校 dgs 無2nd interview, 所以只係其他的 offer, 講真心中很失望。我只會 hold 宣道及協恩 or 九龍塘學 ...
我一心只想兒子讀宣小,見到你這樣,我更失望

身在福中不知福.....if both schools are almost the same level, then i will understand that you need time to consider....but....i think HY is better

引用:目的去考驗女兒的能力,考到80%都係照讀協

原帖由 fanhl0416 於 13-11-28 發表
目的去考驗女兒的能力,考到80%都係照讀協恩
其實樓主話DG(J)S冇2nd in應該已知道女兒的能力,何不開開心心讓女兒享受餘下的K3快樂時光,一心上大部份家長都冇你咁幸運抽到的協恩?

‹ 上一主題|下一主題