用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat同民生點揀?
樓主: testingabc
go

St Cat同民生點揀? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+explorerhk+於+13-11-28+21:18

原帖由 explorerhk 於 13-11-28 發表

我同樓主case差唔多, 已收到SC 上午offer,一樣有考民生. ...
Agree!

我係民幼家長,上年亦有2間OFFER,但我會考慮有BACKUP呢個因素。坦白講,民幼現在的水平,又不覺得會比下去。只是參考過朋友小孩SC和民幼的學習範疇,個人觀感,不喜勿插!

因我有不少朋友小孩讀SC,眼見普遍係自己谷到爆,小孩更爆。其中一位朋友小孩今年K2, 佢媽媽K1時同我講,自己比得太少興趣班個仔,比其他媽媽叫佢再加把勁,但佢個仔當時已經係星期一至六都要上堂,英文而家仲返兩間,數學,中文,普通話更加一早已經有。佢話而家都係好擔心,因小朋友在SC係中遊,要搬博大抽獎。另一人就比個仔返兩間,星期六都係興趣班。個人感覺上SC的家長比較緊張學業。

睇下樓主想要D咩,同想小朋友點,那間幼稚園最好,無一定答案。去一間最合適自己家庭理念的吧 !

ottomum  Absolutely Agree!!  發表於 13-11-30 04:54

回覆:St Cat同民生點揀?

朋友說MSC 好多人情位,無期望過

SC好睇家長職業收生(緊次於維亞),草根家庭基本上唔洗諗,因為佢地知道家庭俾得起錢交學費之餘,家長仲會有多餘錢幫小朋友報N個興趣班,咁先可以確保小朋友有一定成積,保持學校水準

引用:朋友說MSC+好多人情位,無期望過 +

原帖由 bb7788 於 13-11-29 發表
朋友說MSC 好多人情位,無期望過
咩叫人情位?

回覆 Vlone778 的帖子

I am sorry but your information is absolutely 100% incorrect !

咁要睇民小,民中係唔係你杯茶

我選民生

引用:SC好睇家長職業收生(緊次於維亞),草根家

原帖由 Vlone778 於 13-11-29 發表
SC好睇家長職業收生(緊次於維亞),草根家庭基本上唔洗諗,因為佢地知道家庭俾得起錢交學費之餘,家長仲會 ...
你自己諗架:?hehehe:

回覆 eebabyma 的帖子

民幼唔止300人喎,朋友k2話有360人左右

回覆 tsangnamnam 的帖子

但今年 K1 只得 300人

引用:SC好睇家長職業收生(緊次於維亞),草根家

原帖由 Vlone778 於 13-11-29 發表
SC好睇家長職業收生(緊次於維亞),草根家庭基本上唔洗諗,因為佢地知道家庭俾得起錢交學費之餘,家長仲會 ...
大獲,我係草根家庭,而家有sc offer喺手

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+13-11-29+發表SC

原帖由 好有問題 於 13-11-30 發表
大獲,我係草根家庭,而家有sc offer喺手

‹ 上一主題|下一主題