用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat同民生點揀?
go

St Cat同民生點揀? [複製鏈接]

已有ST CAT AM OFFER。。IN左民生覺得IN得幾好,諗緊如果都有民生OFFER應該點揀好呢?仲有細路妹跟尾,大仔入左民生係咪細路妹必收?
入左民生可唔可以冇咁谷,唔使學咁多野同比咁多賽呢?
如果揀ST CAT的話,又係咪課餘都要學好多野先考到好學校?

因為冇世襲冇宗教分,唔想大抽獎,小學都TARGET直資OR私小。。
   2    0    0    0

回覆:St Cat同民生點揀?

民生~coz dragon school~!

民生

引用:已有ST+CAT+AM+OFFER。。IN左民生覺得IN得

如果target 民小就一定係民幼. 不過留意係民幼只得5x %上民小, 問題係萬一上吾到民小, 民幼既程度夠吾夠考其他小學?

引用:已有ST+CAT+AM+OFFER。。IN左民生覺得IN得

原帖由 testingabc 於 13-11-28 發表
已有ST CAT AM OFFER。。IN左民生覺得IN得幾好,諗緊如果都有民生OFFER應該點揀好呢?仲有細路妹跟尾,大仔 ...
有哥哥姐姐都未必收

我係應屆民生家長,民生現在沒有學劵加上新校長上任後,程度明顯教深了,功課量亦多,而且民生家長一樣會在校外參加很多興趣班,同埋學校亦鼓勵學生攞獎回校。民生好處是有多啲機會有民小做Backup。
至於St Cat,和識得的人今年讀K1朋友比較過功課量不及民生,但家長普遍會在校外參加很多興趣班,以在報小一增強實力。

回覆 testingabc 的帖子

上年也有跟你相似的問題,不過有少少不同的是學之園英普下午對民生英粵上午的選擇,最後選了民生,也沒有後悔有此決定。

sysy474  民生英粵後有在外補英普嗎 ? 民生英粵的英文程度好嗎 ? Thank you so much !  發表於 13-11-28 14:14

St cat 出去無邊幾間唔收

我而家都有St Cat am offer,都係等緊民生result!

引用:我而家都有St+Cat+am+offer,都係等緊民生re

原帖由 文文豬豬 於 13-11-28 發表
我而家都有St Cat am offer,都係等緊民生result!
民生最快幾時有信?要唔要等到7號先有?

民生啦,如果佢收你的小朋友,始終入民小有優勢。

其實我唔想幼稚園時太谷小朋友。。但更加唔想小一時大抽獎靠運氣。。仲要有細路妹跟住,但似乎揀民生得5X﹪上得番民小,咁淨番個一半都要出去爭或者大抽獎。。而細路妹又冇著數。。好似唔係好著數。。
定係大個個努力D谷佢,叩門入間好似津小。。再帶埋細路妹一齊入會實際D?

引用:其實我唔想幼稚園時太谷小朋友。。但更加唔

原帖由 testingabc 於 13-11-28 發表
其實我唔想幼稚園時太谷小朋友。。但更加唔想小一時大抽獎靠運氣。。仲要有細路妹跟住,但似乎揀民生得5X﹪ ...
有好多人都好似你咁諗,大果個考入官津,帶埋細果個入去,因為細果個得10分,冇得爭

summato 發表於 13-11-28 10:17
如果target 民小就一定係民幼. 不過留意係民幼只得5x %上民小, 問題係萬一上吾到民小, 民幼既程度夠吾夠考 ...

我朋友係今年民小一家長,佢個女都係由民幼升上黎。佢話今年大部份民幼學生如果想上都民小,都可以上到。並不是5X%咁少。

我都聽聞好似唔係5X%咁少喎.

官方話85%

但大個個入到民小,都幫唔到d細佬妹,係咪操fit d大既叩津小仲好?

我建議等民生真係收先諗, 可以慳返少少腦汁 !
‹ 上一主題|下一主題