用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 研究靈糧堂
go

研究靈糧堂 [複製鏈接]

靈糧堂給人第一印象是Happy School,,想有更深入研究,邀請各位在學的,畢業的,準備入學的也來分享一下,讓有心入讀或考慮中的可了解多些。謝謝。
我有教小學的朋友,聽我講考慮讀靈糧堂,佢話讀完都未識寫字喎!
又另一教幼稚園的資深教師跟我分析過,靈糧堂主張啓發思考,而事實上學校無論師資,教材資源各方面都配合得很好,這方面是家長在家很難做到的,至於學術上她認為家長是可以在家替孩子提升的,一般來說更深的幼稚園課程家長自能應付,當然前提是家長孩子合作到,兩者不能兼得。
我自己則在面試過程中,對老師表現很有好感,相信囡囡會愉快三年,但又同其他媽媽一樣考慮將來考小一的困難,明白難有完美決定,好在還有BK這個平台比我探下路,甚至一齊行。
   27    0    2    0

讀完都未識字?實在無可能wor。。。

K1開學無幾耐已經派發學校自製的字卡,又有請聽我讀呢項貫穿幾年的作業。學校門口有高班作文展示,小朋友不僅會寫字,而且寫的很整齊漂亮。

我囡囡三歲都識咗幾十個字(我無特意教,4歲前都唔會特意教識字)

引用:讀完都未識字?實在無可能wor。。。K1開學

原帖由 luckyveronique 於 13-11-27 發表

K1開學無幾耐已經派發學校自製的字卡,又有請聽我讀呢項貫穿幾年的作 ...
請問係咪真係一個字/一個故事都讀俾十幾廿人聽然後要人簽名?我對靈糧有興趣,但聽到呢樣野令我有啲卻步

lilbabe 發表於 13-11-27 23:03
請問係咪真係一個字/一個故事都讀俾十幾廿人聽然後要人簽名?我對靈糧有興趣,但聽到呢樣野令我有啲卻步

...

呢個學習計劃幾好,點解會卻步呀?其實都無咁嚴格,只是簽滿24個簽名的小朋友會得到額外獎勵,其實媽媽一個人都可以一日簽一次,前提是小朋友真的有讀比你聽。
另外,好多小朋友會在朝早上堂前讀比學校里的任何一位老師或者EE聽,而她們都是100%願意協助小朋友讀完整本!我囡囡都是如此,提前去到學校15分鐘,便有時間獲得一個老師的簽名~
學校借的圖書有時是英文,有時是中文,幾好。

luckyveronique 發表於 13-11-27 22:14

K1開學無幾耐已經派發學校自製的字卡,又有請聽我讀呢項貫穿幾年的作 ...
謝謝分享,這方面我放心了,其實我也不贊成太細個要寫太多字,小孩子愛講愛寫就好了。請問英文課程如何?會教拼音嗎?拼音我沒信心自己教。

luckyveronique 發表於 13-11-27 23:27
呢個學習計劃幾好,點解會卻步呀?其實都無咁嚴格,只是簽滿24個簽名的小朋友會得到額外獎勵,其實媽媽一 ...
因為我聽聞係同一個字/故事要重覆讀...次數好似太多咁。我聽到有D家長會幫小朋友簽哂就算。不過只係傳聞, 如果係真都係家長問題。

其實唔簽夠都可以照交啊....都係一個學習計劃黎姐.....其實除左識字外, E個計劃仲可以訓練倒小朋友主動, 同埋禮貌.

點為之唔識寫字?
1-9, a-z, A-Z, 一至十,自己名,爸媽哥姐弟妹上下出入呢類常用字都一定識,可能討論區,選校攻略,發帖回覆呢d未必識。
請聽我讀呢個學習計劃可培養小孩溝通能力,如果小孩極度內向或家長是屬於學術至上,咁同靈糧堂既教學方法不同步的確需要考慮係咪適合,除左家校雙方理念一致,其實仲要配合埋小孩性格,係睇三方面
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:研究靈糧堂

題外話,九龍靈糧堂係獨立分家,咁其實邊間好d,有乜唔同?

咁難先入到,我會珍惜哩個學位。
係阿囝20-22個月時,為應付面試,我自己教佢圖型,英文字,顏色等,佢都學會,我覺得要質佢學哩啲,只要佢吸收到,我日日係家自己重覆又重覆咁教佢佢都會識,有啲所謂谷嘅學校都係逢星期一教完學生字跟住果個星期每日再重覆又重覆同佢溫架啦!
但係學校裡有專業嘅教師門負責啓發啲方面,我唔係專家,所以真係唔識,所以我會覺得哩方面比返靈糧堂做係最好!
老老實實,講英文方面我就唔掂,所以等佢大啲會出去同佢補英文,同埋我同意英文係易學過中文的。
我覺得如果家長想放晒手乜都唔理,靈糧就唔適合你,我聽過有職員講校長好睇親子,家校合作,我諗如果家長肯出啲力嘅,就可以讀到靈糧囉。
我想阿囝出年入學,熟綷我個人愚見,大家討論下,不喜勿插。

我鍾意你這句:不喜必插

我係靈糧堂家長,對學校99滿意,唯一要挑剔的就係沒有小學,不能直上靈糧堂小朋友開心、主動、自信,佢地識得分析推理,舉一反三,呢D唔係硬記生字就學到的。

引用:題外話,九龍靈糧堂係獨立分家,咁其實邊間

原帖由 alsonl 於 13-11-29 發表
題外話,九龍靈糧堂係獨立分家,咁其實邊間好d,有乜唔同?
我都想知,九龍靈糧堂都係一間happy school, 教學理念會唔會同其他既一樣呢?

引用:我係靈糧堂家長,對學校99滿意,唯一要挑剔

原帖由 peachcreamy 於 13-11-29 發表
我係靈糧堂家長,對學校99滿意,唯一要挑剔的就係沒有小學,不能直上靈糧堂小朋友開心、主動、自信 ...
May i know you are talking about 九龍靈糧or others? I got offer from九龍靈糧,but still considering... Could you tell me more about this school? Thanks!

引用:Quote:原帖由+peachcreamy+於+13-11-29+發

原帖由 Himchumama 於 13-12-03 發表
May i know you are talking about 九龍靈糧or others? I got offer from九龍靈糧,but still considering. ...
My kid is in HKLLC!

請問"九龍靈糧堂"同"香港靈糧堂"是否有別?

請問藍田靈糧堂好嗎?

個人最鐘意以兒童為本既學校. 尊重小孩為首要. 小朋友返學一定會好開心, 好吸收.

請問所有靈糧分校係咪課程一樣,有英普時間嗎?

‹ 上一主題|下一主題