用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine vs 樂基
樓主: galaxybag
go

St Catherine vs 樂基 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+bbrmb+於+13-11-29+發表樓主

原帖由 galaxybag 於 13-11-29 發表
是pods 佢係九龍塘樂基分校,課程跟九龍塘一樣,校長同一人,所以教法及師資一樣,pods師資好好,上個星期 ...
可介紹多些pods嗎?我也為囝囝報了PN

引用:Quote:原帖由+mimwing+於+13-11-27+發表樂

原帖由 chi99 於 13-11-27 發表
我隔離屋個小朋友九龍塘樂基畢業,派咗去喇沙小學,每晚做功課做到十一、二點,老豆都覺得佢慘!

...
朋友仔九龍塘樂基,上年考直資私小零 offer, 靠自行抽中官小

引用:Quote:原帖由+annayu+於+13-11-27+發表以下

原帖由 picture 於 13-11-27 發表
的確晤错……

話分兩頭,之前咁惡劣都考到St Cat  佢都好好彩下
係啦,我都想知

回覆 DevilPig 的帖子

大部份人自行抽中左都會take(SC同樂基無異), 除非自行揀左間自己唔想入架啦(機會極少,因take左就冇得大抽獎)。始終到自行派彩果刻,大部份一線直資都未出offer,自行收左唔能夠繼續考直資唔出奇。自行抽得入唔多唔少有d分,所以考私校直資冇咁進取亦大有人在。
我見升小一果版好多人自行入左都唔去直資2nd in,唔知係咪咁既原因。

(純個人想法)

引用:回覆+DevilPig+的帖子 大部份人自行抽中左

原帖由 teambuilder 於 13-11-30 發表
回覆 DevilPig 的帖子

大部份人自行抽中左都會take(SC同樂基無異), 除非自行揀左間自己唔想入架啦(機會極 ...
佢係真係零 offer, 到九月開學,都無 call waiting

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+13-11-30+發

原帖由 DevilPig 於 13-12-02 發表
佢係真係零 offer, 到九月開學,都無 call waiting
你呢個情況間間都有架啦,even sc, kv 都會有。

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+13-12-02+發表佢

rgalc 發表於 13-12-2 09:13
Yes, 邊有入名幼包上名小㗎!有啲家長以為考入咗名幼,乜都交晒比學校,自己乜都唔理。到時小一零offer唔好 ...

同意. 其實讀邊間都好, 都係要靠家長操, 一心單靠學校等食糊真係妙想天開.

picture 發表於 13-11-27 21:32
的確晤错……

話分兩頭,之前咁惡劣都考到St Cat  佢都好好彩下

惡劣唔代表唔醒目的.

引用:Quote:picture+發表於+13-11-27+21:32+的確

原帖由 explorerhk 於 13-12-02 發表
惡劣唔代表唔醒目的.
有道嘿

引用:Quote:原帖由+explorerhk+於+13-12-02+發表

原帖由 picture 於 13-12-02 發表
有道嘿
有道理

回覆:St Catherine vs 樂基

回覆:galaxybag 的帖子

咁樓主你要好好諗吓你想你嘅小朋友小學條路同性格,邊間會係最合適喇!

引用:咁樓主你要好好諗吓你想你嘅小朋友小學條路

回覆 teambuilder 的帖子

因見佷少樂基家長講讀書情況,想請問可否分享下樂基功課是否深及多?小朋友會讀得辛苦嗎?會否K2已讀小一的課程呢?

回覆:St Catherine vs 樂基

其實2間都一定係好學校 既然你係樂基都咁滿意 何必要轉?細校比你既care唔係大校咁容易比到架!

Pods hv branch in kowloon tong? I thought pods 8n hk island

引用:Pods+hv+branch+in+kowloon+tong?+I+though

SiuSiuGut 發表於 13-12-11 02:46
回覆 teambuilder 的帖子

因見佷少樂基家長講讀書情況,想請問可否分享下樂基功課是否深及多?小朋友會讀 ...
功課唔多唔深, 但為著競爭力和小一面試需要, 跟前幾屆比較是深了. k3開始重組句子, 中英文寫字要寫句子, 但無論學校操唔操, 家長操是必須的. 讀邊間幼稚園都好, 面試結果取決於學生和家長努力和表現, 多於學校質素, 番學都係3個鐘姐. 樂基的強項係師資和語境, 唔補都能應付面試的英普對答. 學校有免費面試班, 入到神級2nd in校長會再親自教授要決. 細校好處是師生親密, 家長亦很投入, sc vs hkps要看你喜歡那個模式, pods係新校就要點時間建立校譽.

學之園LV英普班offer + SC + HKPS offer  , 你女好叻
‹ 上一主題|下一主題