用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine vs 樂基
樓主: galaxybag
go

St Catherine vs 樂基 [複製鏈接]

引用:有幸有此兩間學校收了小女,請教有關家長意

原帖由 galaxybag 於 13-11-26 發表
有幸有此兩間學校收了小女,請教有關家長意見,考小一直資那間有優勢?萬分感激

...
如讀緊pn都考sc, 想必樓主都認為sc有比原校有更可取之處。應吾難選擇吧?!

我missed左sc報名日期,但witness同屋苑一小朋友讀sc pn前和後的分別。sc毋疑是一間好學校!

引用:Quote:原帖由+galaxybag+於+13-11-26+發表

原帖由 annayu 於 13-11-27 發表
如讀緊pn都考sc, 想必樓主都認為sc有比原校有更可取之處。應吾難選擇吧?!

我missed左sc報名日期,但witne ...
Please share what sort of improvements gave you witnessed

引用:Quote:原帖由+annayu+於+13-11-27+發表如讀

原帖由 picture 於 13-11-27 發表
Please share what sort of improvements gave you witnessed
以下只講客觀事實(即多數人睇法),我個人屬於好能夠包容小朋友的類型。

未讀前:1.牛王妹臭皮4,屋苑清潔阿姊叫我疏遠佢,話因佢超難頂。她們叫我吾好比小朋友同佢玩埋一齊。她們超喜歡我小朋友。
2. 性格超級自私,只可自己搶別人玩具,不容許其他朋友仔touch或接近佢d野。
3.相對年齢,佢語言表達能力屬於差。
4.會無故打人。
總之,一般人覺得吾應比自己小朋友和佢玩埋一齊。

返學後:
1.比較知道不能對任何人臭4.
2.自私性格可能是天生,但已經知道交朋友要sharing. 通常做到比人接近和玩下佢一d玩具。
3.語言表達和年齡match返,且表現醒目左。
4. 暫未見無故打人。
整體感覺妹妹個人較以前內斂,各方面醒左。禮貌ok左。
皮4性格係天生,但已較能知道要control自己。

佢未返pn前已經返左一年知名playgroup㗎啦,so, improvement一定來自學校。

引用:Quote:原帖由+picture+於+13-11-27+發表Ple

原帖由 annayu 於 13-11-27 發表
以下只講客觀事實(即多數人睇法),我個人屬於好能夠包容小朋友的類型。

未讀前:1.牛王妹臭皮4,屋苑清 ...
的確晤错……

話分兩頭,之前咁惡劣都考到St Cat  佢都好好彩下

引用:Quote:原帖由+annayu+於+13-11-27+發表以下

原帖由 picture 於 13-11-27 發表
的確晤错……

話分兩頭,之前咁惡劣都考到St Cat  佢都好好彩下
佢係大B考,加運氣好。

picture    發表於 13-11-27 22:59

回覆:wellmax 的帖子

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人鍾意ascot,鍾意細校
但如果係分校,假期課程教資一樣,我覺得都值得留低
而且,我相信你都住响沙田啦,如果小學會讀沙田區,唔係心頭咁高讀神級嘅話,樂基
恐龍家

引用:樓主都係發下夢,由佢啦! +

原帖由 alicelki 於 13-11-27 發表
樓主都係發下夢,由佢啦!
咁人地可能pn升上!!!

回覆:St Catherine vs 樂基

樂基!

SC 英普offer VS 樂基..really headache.

回覆:galaxybag 的帖子

上年都有2名家長(PN班)都有post此苦況,最後都是選了樂基

我和褸主有相同的情況,我最後選了sc。不能拿樂基的pn和sc的k1教學內容做對比,所以我很難對比哪所學校好。但我沒後悔改到sc. k1的教學內容很連貫充實。

樓主口中既樂基分校是碧濤樂基還是Pods?

引用:樓主口中既樂基分校是碧濤樂基還是Pods?

引用:我和褸主有相同的情況,我最後選了sc。不能

我會選sc

引用:2間academic都好好,+但考小一可能st+cat+su

原帖由 cyndiwong 於 13-11-29 發表
2間academic都好好, 但考小一可能st cat support多d, 朋友個囡今年k3, 說校內有模擬面試, k1開始已train pr ...
朋友資料,舊年ascot 樂基係有free 嘅 interview 班比小朋友,舊年直頭校長知邊啲女有dg 2nd in, 捉啲女出嚟自己train.

但老實講,樂基只係沙田出名,出去fight除非小朋友好醒,叩門絕對係sc 優勝

‹ 上一主題|下一主題