用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生一問
go

自行收生一問 [複製鏈接]

今日朋友問咗一個問題,令我好迷茫,請高人指點。

一直我的認知係:
1st choice - A校
2nd choice - B校
如A,B都收 →一定入硬A
如A唔收B收 → 一定入硬B

但朋友演繹係:
如A唔收B收 → 由於B校是我的2nd choice,  教局會先派位給將B校列為1st choice嘅取錄生,有位剩才輪到2nd choice的取錄生
到底哪個講法正確?

2    0    0    0

丸媽媽 發表於 13-11-26 18:19
今日朋友問咗一個問題,令我好迷茫,請高人指點。

一直我的認知係:

嘩,這問題好簡單,冇位唔會收你小朋友!學校唔會知系1st choice or 2nd choice。佢只會收最好+小朋友。之後如果A校也取錄你小朋友,你入梗A校。之後B校知道你唔讀,就搵後備生中最叻+頂替你小朋友+位。
換言之,就算系waiting list,都可能入讀此校。而A校waiting list要你,你都會去A校唔系B校。
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

明呀,下正就係學校唔知自己係考生1st or 2nd choice, 假如有40個自行位,應該唔止剛好取錄40個學生,因為有機會取錄學生入咗1st choice學校

應該咁問,其實每間學校係咪應該會將全部正選及後補學生名單交教局,唔會事先知邊個正取冇咗再自己揀後補生補上?

YES, 如果學校收40個自行學生, 佢有40個正選, 幾十個後備(數字不詳), 一次過交教處的,  如正選入了另一間學校, 就由後備第一位補上

引用:YES,+如果學校收40個自行學生,+佢有40個正

原帖由 moniquechoy 於 13-11-26 發表
YES, 如果學校收40個自行學生, 佢有40個正選, 幾十個後備(數字不詳), 一次過交教處的,  如正選入了另一間學 ...

可能我表達得唔好,我朋友所講意思係話,當正取生填唔晒自行學位,剩餘自行學位假設只剩10個,而後補生有20個,教局就會把剩餘10個自行學位先分配給選該校為第一志願的後補生,選該校為第二志願的後補生就未必入到,意味後補生獲派與否是取決於選校次序

cow  後補生獲派與否是取決於選校次序  發表於 13-11-27 16:19

丸媽媽 發表於 13-11-27 01:01
可能我表達得唔好,我朋友所講意思係話,當正取生填唔晒自行學位,剩餘自行學位假設只剩10個,而後補生有2 ...

全對。只不過係說話的技巧不同,跟你的認知沒分別,只是更加詳盡。

cow  後補生獲派與否是取決於選校次序  發表於 13-11-27 16:19
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:丸媽媽+發表於+13-11-26+18:19+今日

原帖由 candyhmama 於 13-11-26 發表
嘩,這問題好簡單,冇位唔會收你小朋友!學校唔會知系1st choice or 2nd choice。佢只會收最好+小朋友。之 ...
抱歉,我不是很明白。我一直的理解是:自行A校與B校同時收,就會按揀的次序派;如果第一志願A校不收,第二志願B校收,就會去B校。為何要等選B校為第一志願的備取生分完後才派B校第二志願的同學?

ohnono, sorry 我都唔明了, 在後備名單中, 咩唔係是由中學自行排一條隊咩, 就好似考完試排1-60 名(假設), 1-40名為正選, 如其中有人由其他學校收左, 就由41開始後補上, 那不是中學決定嗎? 當然若41名的第1志願收了他, 就由42補上, 就算42名是第二志願, 但他的第一志願沒有收他, 他應該可入這間中學, 對嗎?

若排43名的小朋友是第一志願, 但42名的小朋友也可以先入, 不對嗎?

引用:ohnono,+sorry+我都唔明了,+在後備名單中,+

原帖由 moniquechoy 於 13-11-27 發表
ohnono, sorry 我都唔明了, 在後備名單中, 咩唔係是由中學自行排一條隊咩, 就好似考完試排1-60 名 ...
好難明呀!那麼自行2nd的都機會微

如A,B都收, 一定入A
如A唔收B收, 一定入B

Sasaalan  對 , 就是這麼簡單!!  發表於 13-11-27 11:38

引用:Quote:原帖由+candyhmama+於+13-11-26+發表

原帖由 cwaisum 於 13-11-27 發表
抱歉,我不是很明白。我一直的理解是:自行A校與B校同時收,就會按揀的次序派;如果第一志願A校不收,第二 ...
Yeah!你終於幫我表達咗最唔明嗰點,其實朋友就係想提醒我,如果第一志願唔收而第二志願收,教局都會先派所有把該校作為第一志願的取錄學生(包括後補生) ,然後才派第二志願學生,即使係正取都係第二輪才派

回覆 丸媽媽 的帖子

http://www.edb.gov.hk/attachment ... web_part2A-cant.wmv

Watch this video from EB.  You will better understand the allocation system.^^

引用:1st+choice+-+A校2nd+choice+-+B校如A,B都

原帖由 cow 於 13-11-27 發表
如A,B都收, 一定入A
樓主和我的疑惑,是B 校會收完揀他為1st choice的學生才收2nd choice的同學。咁即係未必一定入到B校?

mybaby2002  會唔會A,B 校都不知你放1st choice or 2nd choice而按學校排位,有空缺時由上至下填補。  發表於 13-11-27 12:23

回覆:自行收生一問

根本學校係唔知你揀佢係1st choice or 2nd choice! 只有你自己同教統局先知排位!

引用:根本學校係唔知你揀佢係1st+choice+or+2nd+

原帖由 NurseSally 於 13-11-27 發表
根本學校係唔知你揀佢係1st choice or 2nd choice! 只有你自己同教統局先知排位!

...
我也是這樣認為。不過收到樓主的信息,產生一些疑惑。

我唔明...我暈了.....

其實全件事係好簡單。

-我地將自行時收生的階段分開兩半,一是正取生,一是後補生。
上面大部份家長都明白正取生時的派位先後了,這裡不再重覆。

-問題是出在第二部份,亦即是樓主的朋友所說的,關於備取生的收生先後。

正如樓主在第#6帖的例子,假若B校剩餘自行學位只剩10個,而後補生有20個,咁好明顯這20個同學會因應學校所排列的後補收生次序,揀選了10個同學補上。

不過,問題就出現在這裡,這10個後補被選中的同學,他們當中有的以B校為第一志願,有的以B校作第二志願。這班以B校作第二志願的同學,可能會有機會如下:一就是在正取生階段已被A校取錄了(因B校沒法得知這名同學已被A校取錄的),一就是在後補階段,這名同學同樣被A校作為後補首選而後補被取錄了,而最終都不可能進入B校。

所以,當你填寫第二志願的學校時,就要清楚只有在你的第一志願不會在正取和後補選擇你的時候你才會有機會進入第二志願的學校。你自行填寫的第一志願和第二志願不單會影響正取的次序還會影響後補時的取錄次序和機會。

-所以樓主這句「選該校為第二志願的後補生就未必入到,意味後補生獲派與否是取決於選校次序」,我是同意而且係正確的。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

多謝高人詳細解釋!

回覆 ohnono 的帖子

多謝ohnono詳盡解答,即結論係:1. 即使是第二志願學校,凡正取生都必入!學位"不會"先給予第一志願的後補生!
2. 後補生並不一定依足後補排列次序獲派,而是因應後補生選校次序而獲派!

終於明晒,多謝大家幫忙解答
‹ 上一主題|下一主題