用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信幼稚園 自行分配入唔返德小
樓主: mmmio
go

自行分配入唔返德小 [複製鏈接]

回覆:ipadress 的帖子

我所知父母可領洗,但小朋友上完小豆芽,好似無講過可以領洗。以我所知是三歲前才有嬰兒領洗。不同學校對宗教個5分要求不同,大家先了解清楚。有d父母及小朋友都必需有領洗紙。

引用:宗教分應該係計小朋友唔係計父母。但有d人

原帖由 ~瑤瑤~ 於 13-11-27 發表
宗教分應該係計小朋友唔係計父母。但有d人話父母領洗後,如果小朋友5歲以下可以跟父母領洗,有d就話3歲以下 ...
其實每間學校可以自己訂宗教果5分點計,而德小校長話接受家長係天主教徒都可以有5分。
(以上資料係我上次去德小聽講座時校長講的)

mmmio 發表於 13-11-27 11:14
其實每間學校可以自己訂宗教果5分點計,而德小校長話接受家長係天主教徒都可以有5分。
(以上資料係我上次 ...

原來小朋友不用領洗成為天主教徒!

但好奇想問:
如不成為天主教徒,
又怎能有5分宗教分呢?
小朋友只有15分,
又如何穩入德小?
請問是否真有實例說明!
謝謝分享.

cmlam12 發表於 13-11-27 13:10

但好奇想問:

cmlam 媽媽,

其實真係 "無穩陣" 這樣擔保, 因為每年情況不同, 如果個年舊生加天主教徒多, 20分or 25分的小朋友都可能入吾到, 就好似st mary & 油天一樣, 而且德信80多年歷史, 其實真係好多舊生, 怎至哥哥就讀中的.
另外亦有家長只得15分, 但大抽獎入左都有.

所以放鬆, 盡了我們父母的努力就可以!

mammyleung 發表於 13-11-27 13:27
cmlam 媽媽,

其實真係 "無穩陣" 這樣擔保, 因為每年情況不同, 如果個年舊生加天主教徒多, 20分or 25分的 ...

是的!  
明白到這個遊戲,
難度實在相當高啊!

雖然我們距離小一升學,
仍有四年時間,
但今年眼見升小一家長們的焦慮, 落空.....
實在感同身受,
好希望明白自己處境形勢,
盡早為小朋友籌劃啊!

這個平台很好,
讓我們這批新手媽媽,
更清楚了解小朋友面對的前路!

謝謝mammyleung 的鼓勵!

回覆:cmlam12 的帖子

大家加油啦!
處於崎型教育制度下,我們有時都要跳出來睇清楚,什麼是對是錯,讓自己思維清晰,不要被周遭環境影響自己或令自己陷入深淵。讀書路好漫長,佔人生1/4, 反而要令小朋友喜歡學習更為重要。

引用:Quote:mmmio+發表於+13-11-27+11:14+其實每

原帖由 cmlam12 於 13-11-27 發表

但好奇想問:
等我入到話你知,因為我都係15分入唔到果堆

其實入唔入番德小我唔係太介意,但自己住係出名既油尖31校網,
出名既原因並唔係名校多,而係油尖31校網好比世界杯既死亡之組,
一邊天堂,一邊地獄,無中間一般既學校揀,係全港其中一個競爭
激烈既校網,如果入唔到頭幾間既熱門小學,就會入左D好差既學校
,呢邊可能比北區較少雙非,但有幾間都有為數不少既南亞裔學生,
所以3年後選小學真係頭痕。

引用:其實入唔入番德小我唔係太介意,但自己住係

原帖由 se6b03 於 13-11-27 發表
其實入唔入番德小我唔係太介意,但自己住係出名既油尖31校網,
出名既原因並唔係名校多,而係油尖31校網好 ...
係喇,最怕派去佐敦道官立同阿差一齊讀咋

se6b03 發表於 13-11-27 16:39
出名既原因並唔係名校多,而係油尖31校網好 ...

請問你,
一邊天堂,
是否包括德信呢?

至於南亞裔學生多的學校,
是哪幾間呢?

我是新手媽咪,
想了解多一點呀,
請指教!
謝謝分享!

回覆 cmlam12 的帖子

其實每個家長心目中都有自己心儀既學校,但油尖31網比較極端,
所以先會有人用天堂地獄來形容,因為學校質素真係好唔平均,德
小屬於熱門但不算最難入既一間,至於邊間收最多南亞裔學生,上
面已經有人答左。

回覆 mmmio 的帖子

加油, 祝你囝囝如願入返德小...

‹ 上一主題|下一主題