用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. CAT 是好但貴, 創價好但有學書卷, 点選擇好? ...
go

ST. CAT 是好但貴, 創價好但有學書卷, 点選擇好? [複製鏈接]

ST. Cat 收了囝囝A.M. class. St. Cat是好, 但$47XX學費是否物有所值? 創價聽聞都好但可能英文水準無st. cat. 咁強. 但價錢相差大約$3800. 一年就$38000. 3年就十幾萬. 想問你會点選擇?
   2    0    0    0

sure sc, in 得 sc 預左要比$, 唔好慳囝囝 , 自己慳d

回覆:ST. CAT 是好但貴, 創價好但有學書卷, 点選擇好

回覆:ST. CAT 是好但貴, 創價好但有學書卷, 点選擇好

俾得起當然揀St. Cat,仲系am添

引用:如果系我會選ST+CAT,但我老公會選創價。 +

原帖由 jannychan 於 13-11-26 發表
如果系我會選ST CAT,但我老公會選創價。
X2

引用:如果系我會選ST+CAT,但我老公會選創價。 +

原帖由 jannychan 於 13-11-26 發表
如果系我會選ST CAT,但我老公會選創價。
識人創價拿好多獎,所有面試就算有second in 都唔收,最後等大抽獎

創價有耐都未出offer啦

回覆:^GGmami^ 的帖子

引用:如果讀創價忍得住唔出去參加任何學術性加強

原帖由 剛果公主 於 13-11-26 發表
如果讀創價忍得住唔出去參加任何學術性加強班,咁就真係平過SC,否則唔會差太遠!

...
agree, 另外,究竟樓主有冇睇過創價考小一的成績?  如未睇過,建議樓主努力揾吓先,先再決定st cat 定 創價。如一心官津校,就無所謂。

Soka 中和maths 不差,st cat eng 就强好多,巳cover phonics, 如果加返上英文,可能個difference 唔係咁大。兩間都是good kg, 若can afford school fees和對考小一有要求, st cat is a better overall package.

唔係諗好條數先考?

我自己會揀小朋友鍾意既學校.....貴就自己慳d 囉

我覺得睇下係咪真係好緊,若只係每個月儲少了錢就讀SC,如不是既話就創價,冇吟大經濟壓力,始終唔知會不會突然要用錢,有時很難說

回覆:ST. CAT 是好但貴, 創價好但有學書卷, 点選擇好?

你報嗰時唔睇學校現時學費參考咗先咩?報得就要預咗㗎啦?

引用:Quote:原帖由+jannychan+於+13-11-26+發表

原帖由 webpaupau 於 13-11-26 發表
識人創價拿好多獎,所有面試就算有second in 都唔收,最後等大抽獎
其實間間學校都會有呢d人,包括st cat。

引用:Quote:原帖由+webpaupau+於+13-11-26+發表

原帖由 lc1010 於 13-11-26 發表
其實間間學校都會有呢d人,包括st cat。
Agree. But, 這小孩是創價最top頭幾位。我知SC也有好多考不到心儀小學,但他們不是SC的最top。

引用:你報嗰時唔睇學校現時學費參考咗先咩?報得

原帖由 AJH 於 13-11-26 發表
你報嗰時唔睇學校現時學費參考咗先咩?報得就要預咗㗎啦?
贊同。否則唔好考啦,仲要有am offer! 大把人想要

引用:Quote:原帖由+lc1010+於+13-11-26+發表其實

原帖由 webpaupau 於 13-11-26 發表
Agree. But, 這小孩是創價最top頭幾位。我知SC也有好多考不到心儀小學,但他們不是SC的最top。

...
是品學兼優的那些嗎?

引用:Quote:原帖由+webpaupau+於+13-11-26+發表A

原帖由 lc1010 於 13-11-27 發表
是品學兼優的那些嗎?
Yes

‹ 上一主題|下一主題