用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs St Cath
go

學之園 vs St Cath

小兒讀緊學之園, St Cath 剛收了, 該如何選擇 ?

回覆:學之園 vs St Cath

大難題……两間都好……憑感覺邊間會使小朋友開心D?

有無弟妹?如有,學之園好些,因包收弟妹!st cat 則唔寫包單

引用:有無弟妹?如有,學之園好些,因包收弟妹!

原帖由 csy_0101 於 13-11-25 發表
有無弟妹?如有,學之園好些,因包收弟妹!st cat 則唔寫包單
學之園都唔包架

我阿女有同學3兄弟都是讀LH, Lh 學校班數較st cat少,老師和同學,以及跟校長的關係都很融洽,個時校長講明有兄姐係Lh讀緊,弟妹一定優先取錄,我相信弟妹面試只要表現不是太差,都很有機會!

我2年前幫大女由Lh轉左st cat....今年妹妹考k1都有些頭痕,st cat太多人in, 妹妹又不出眾,最後只有waiting....

雖然我唔係親身經歷,係一個好朋友,堅friend, 唔係聽返黎,佢大女入左青衣分校,細女中b, 話當日表現好好,但最後唔收。

個人意見,差不多級數的學校,如果小朋友讀緊,讀的開心,熟悉了環境,便不要轉。
又唔係龍校,仲要同類型,小朋友就算轉學,得到的野也差不多(幼稚園學術分別大得去邊?)
何必重新適應新環境,始終有風險

其實LH讀PN嘅小朋友都在短短幾個月時間被train得好smart先有咁多名幼稚園收讀K1,即係學校灌輸嘅教育好好啦。若果兩間都係非龍校,顧慮比較少,如果小朋友讀得開心,一動不如一靜?

ksyip  Agree !  發表於 13-11-26 15:55