用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你會幫女女選擇仁立還是崇小?
樓主: samima
go

你會幫女女選擇仁立還是崇小? [複製鏈接]

回覆:你會幫女女選擇仁立還是崇小?

留意林金殿好大班,成40人·

引用:請問你報了那七間私學,可否分享? +

原帖由 cwst 於 13-12-05 發表
請問你報了那七間私學,可否分享?
我報咗聖芳濟各;崇小;禮小;真光;
九龍塘小學;德雅;宣小;但得一間收咗!

回覆:samima 的帖子

仁紀真的比仁立差咁多嗎?我正考慮放仁紀為大抽獎的首位。阿女希望所讀小學的空間感大些...

回覆:kingting 的帖子

每個人要求都不同,只是本人住附近留意到仁立同仁紀嘅學生有啲唔同!再加上我唔選擇仁紀而選擇仁立原因都是唔想與那麼多人競爭!因為一般人喜歡千禧學校!!

kingting 發表於 13-12-6 08:56
仁紀真的比仁立差咁多嗎?我正考慮放仁紀為大抽獎的首位。阿女希望所讀小學的空間感大些...

...
睇下升中派位,ek過往comments. 留意仁紀比仁立少人啲

回覆 samima 的帖子

您囡囡讀緊邊間幼稚園呀?

仁立同仁紀分別有5班, 林護中學有4班, 就算啲學位俾晒兩間小學, 升到林護機會率都係唔多過50%, 更何況唔可能淨收晒兩間小學學生, 其他入唔到林護嘅學生會點呢? 到時一係大抽獎抽同區其他中學, 一係要同其他包括埋讀私小直資出嚟嘅學生喺語文學術上較量競爭考私立/直資中學. 呢點都要考慮考慮!

引用:回覆+samima+的帖子 您囡囡讀緊邊間幼稚園

原帖由 StoneK 於 13-12-11 發表

您囡囡讀緊邊間幼稚園呀?
領報!

聽說領報是愉快教學,而仁立小學是傳統小學,囡囡都需要時間去適應,我會選擇一間比較近自己家,囡囡和自己有多D時間去玩,休息和參加課外活動.您囡囡真叻考到崇小.
可否分享一下您如何為您囡囡準備升小,如讀英文,數學補習班,

引用:回覆+samima+的帖子 聽說領報是愉快教學,

聽說領報是愉快教學,而仁立小學是傳統小學,囡囡都需要時間去適應,我會選擇一間比較近 ...
因為我家不是住在荃灣!喜歡較大的校舍而選擇每天搭校巴返學囉!但我女原來佢唔喜歡搭校巴想我地接佢放學!所以問我女選擇那一間時佢係比較喜歡仁立佢話工人姐姐同我地可以接送返學!

引用:回覆+samima+的帖子 聽說領報是愉快教學,

聽說領報是愉快教學,而仁立小學是傳統小學,囡囡都需要時間去適應,我會選擇一間比較近 ...
至於補習就冇只學由細到大都上英文興趣班!到今暑假八月先為面試去學普通話!

回覆:DJfamily 的帖子

DJfamily, 我都有這concern..讀雙仁的,通常目標中學都是林護,聯繫小學,學生自然有合理期望會入林護,亦為這目標奮鬥。最後入唔到的,尤其marginal cases, 相信都幾難受。讀其他學校,會唔會反而可以把目標廣闊一些,看得開一些,壓力也少一些?

引用:DJfamily,+我都有這concern..讀雙仁的,通

原帖由 kingting 於 13-12-11 發表
DJfamily, 我都有這concern..讀雙仁的,通常目標中學都是林護,聯繫小學,學生自然有合理期望會入林護,亦 ...

仁紀 真的 較多 新移民 嗎??? 本人 女女 已 有 私小 backup... 但 同 樓主 相反, 我 地 住得 唔 近 仁紀... 但有 20 分... 目標中學 其實唔係林護 , 而係 2 所 女校 ...

kingting 發表於 13-12-11 22:10
DJfamily, 我都有這concern..讀雙仁的,通常目標中學都是林護,聯繫小學,學生自然有合理期望會入林護,亦 ...

所以除非:1)林護中學係你第一目標, 你想獲得最大機會入讀呢間中學; 2)仁小係你心目中理想選擇, 其實你可以考慮用小學本身各方面因素比較埋其他小學. 好似祟真佢嘅強項係品德教育同語言環境. 你可以睇吓邊間適合自己小朋友再去決定. 當然其他實際因素如家庭負擔, 車程等都要考慮埋呢.

引用:仁紀+真的+較多+新移民+嗎???+本人+女女+已

原帖由 marie2008 於 13-12-12 發表
仁紀 真的 較多 新移民 嗎??? 本人 女女 已 有 私小 backup... 但 同 樓主 相反, 我 地 住得 唔 近 仁紀... ...
升中我心目中係區內兩間女校!但到時都要睇睇個女想去讀邊間!

到時.. 都 未必 到 我地 選... 但 最重要係 要 抉擇 ... 私小 定 仁紀...

‹ 上一主題|下一主題