用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你會幫女女選擇仁立還是崇小?
樓主: samima
go

你會幫女女選擇仁立還是崇小?

回覆:pmapble 的帖子

那麼真光或禮小offer 我那麼要怎樣選擇呢?

rainbowcov    發表於 13-11-28 14:19
rainbowcov    發表於 13-11-28 14:19
rainbowcov    發表於 13-11-28 13:49
rainbowcov    發表於 13-11-28 13:49

pmapble 發表於 13-11-27 18:11
一年40個係多,但唔係大部份…

Yes, 我想講話精英班大多會博入林護, 不過入得精英班都成績有番咁上下先可以博入林護, 非精英班當然好難博啦~

回覆:你會幫女女選擇仁立還是崇小?

仁立

各位我決定選仁立了!放棄其他私學offer !因為唔想個女晨咁早起身!

引用:各位我決定選仁立了!放棄其他私學offer+!

原帖由 samima 於 13-11-28 發表
各位我決定選仁立了!放棄其他私學offer !因為唔想個女晨咁早起身!

...

引用:好感恩!我自行第一輪就得咗!雖然仁立比較

原帖由 samima 於 13-11-25 發表
好感恩!我自行第一輪就得咗!雖然仁立比較近屋企!但佢始終比較傳統我怕我女女唔太適合!但係大人來說選擇 ...
崇小一樣係傳統喎。

引用:仁立在全港最具競爭力小學排名都有34位,+以

原帖由 All_is_well 於 13-11-25 發表
仁立在全港最具競爭力小學排名都有34位, 以下資料當作參考.
http://www.hkpep.com/2013/index.php#3 ...
似乎你好熟葵青區,知唔知林金殿如何呢?

Elisecherry 發表於 13-11-28 21:23
抱歉, 其實我冇研究葵青區其他小學, 只留意仁立同仁紀兩間小學去二選一
都好少人討論林金殿小學, 上網Search到有關林金殿小學嘅討論可參考, 希望幫到你吖~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1188201

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2393331

http://www.schooland.hk/ps/lkt

引用:Quote:原帖由+All_is_well+於+13-11-25+發

原帖由 Elisecherry 於 13-11-28 發表
林金殿因為宗教唔同所以我冇選擇佢!但係葵青區咁少選擇中佢算唔錯呀!本人覺得佢係好過仁立紀念!至少升中都唔錯!

samima 發表於 13-11-28 22:25
林金殿因為宗教唔同所以我冇選擇佢!但係葵青區咁少選擇中佢算唔錯呀!本人覺得佢係好過仁立紀念!至少升中 ...
好過仁紀?……雙仁係雙提並論,好多家長在雙仁中好難揀…

引用:Quote:samima+發表於+13-11-28+22:25+林金

原帖由 pmapble 於 13-11-28 發表
好過仁紀?……雙仁係雙提並論,好多家長在雙仁中好難揀…
因為你不要忘記仁紀係屋村裡面!村內好多新移民!!佢咁大又咁靚大部份村內人士睇表面會都想入讀仁紀多過舊校仁立!再加上04年沙士出生率低佢又新校啲人就冇哂競爭對手入哂去讀!你話啲學生質素如何?再加上佢地好多世襲!所以我要如幾好多嘅舊校唔選擇新校!而 林金殿都唔算新選擇佢多是葵芳區內人士同舊生!升中你睇返都唔錯!起碼舊村冇咁多內地人住啦!

samima 發表於 13-11-28 23:18
因為你不要忘記仁紀係屋村裡面!村內好多新移民!!佢咁大又咁靚大部份村內人士睇表面會都想入讀仁紀多過舊 ...
仁立都對住屋村喎,林金殿我唔評論點,但我沒聽過林金殿同雙仁一樣咁難入。或者我見識少…但曆年我在ek見唔少家長問仁立好定揀仁紀好

引用:Quote:samima+發表於+13-11-28+23:18+因為

原帖由 pmapble 於 13-11-28 發表
仁立都對住屋村喎,林金殿我唔評論點,但我沒聽過林金殿同雙仁一樣咁難入。或者我見識少…但曆年我在ek見唔 ...
因為仁立都有好多外來生!再加上新移民佢地只選擇外觀夠大嘛!所以佢地會首選!至於仁立因係top 50內外來生會選擇去入讀!我住係附近眼見仁立同仁紀學生質素真係有啲唔同呀!

All_is_well  我先前都有咁諗過, 怕多附近新移民入讀仁紀....  發表於 13-11-29 02:10

計荔景/葵涌/大窩口 65校網排名, 仁立:1, 仁紀:2, 林金殿:3 , 基真:4.... (作參考)
除了比較升band1英中比率外, 亦應留意升band1A英中比率, 相信仁立在葵青荃灣區是最高的。

論名氣,一定係仁紀高過林金殿, 但論學生質素就真係...唔清楚咯, 要問下街坊或親身實地觀察先得..., 不過我識得有仁紀讀緊嘅小朋友質素,教養都唔錯的~

咁就唔知道啦!!不過你真係要係放學同返學時親身了解過先最好!

引用:咁就唔知道啦!!不過你真係要係放學同返學

原帖由 samima 於 13-11-29 發表
咁就唔知道啦!!不過你真係要係放學同返學時親身了解過先最好!

...
我只知林金殿升中唔錯,有6位外籍老師,一般官津都只有一位。小一至小三乃普通話班主任,小四至小六乃外籍班主任。所以英普環境不錯!但校風唔知,所以想請教大家!

引用:Quote:原帖由+samima+於+13-11-29+發表咁就

原帖由 Elisecherry 於 13-12-01 發表
我只知林金殿升中唔錯,有6位外籍老師,一般官津都只有一位。小一至小三乃普通話班主任,小四至小六乃外籍 ...
講真我完全冇諗到20分可入到仁立!所以報咗七間私校去考!但亦作最壞打算就係諗定大抽獎點寫排位!但林金殿宗教唔同我會排咗好後!如果唔係我會放仁立第一林金殿第二而基真第三!

去年基真放第2都入唔到. 今年多了好多人選基真, 所以放第3, 應該一定入唔到.

回覆:samima 的帖子

請問你報了那七間私學,可否分享?