用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 直至現時 all waiting
樓主: 米仔媽咪
go

直至現時 all waiting

回覆:直至現時 all waiting

出年四月開始會有大量後補位,我仔仔上年一様

dorothywong75 發表於 13-11-26 07:30
排長龍又關政府事?
依家實在太多雙非b,北區極嚴重排長龍(新聞都有講,黃金週自由行都來香港排隊報名,有個阿伯早1個星期來排隊),報九龍塘的都超多,好多到小學時還來香港住....,小學又攪大抽獎,個個家長都想入龍校...如果要講係關"正苦" 事,我o念可以寫論文

回覆:直至現時 all waiting

不要氣餒。我上年報PN時,報了差不多10間,亦是很多waiting。最後,囡囡都有學校收,雖然不是最心儀的學校,但囡囡讀得也不錯。到今年,我嘗試再考心儀的K1學校,我沒有報太多間,亦只是面試了3間。每次面試前都同自己講,去玩玩,收就係bouns。最後,呢個禮拜一收到我最心儀學校的取錄信。我相信,whichever places she gets will be the right place.

heidya    發表於 13-11-29 00:00

happywangbb 發表於 13-11-27 05:06
依家實在太多雙非b,北區極嚴重排長龍(新聞都有講,黃金週自由行都來香港排隊報名,有個阿伯早1個星期來排隊), ...
今年真係多左好多big 6。去年我為亞囝報九龍區pn收左,但因家庭問題突然要搬返北區住。搬後11月才逐間問截止未,好彩仲有2間可以報於是慢慢填表、interview、入學。今年settled down家庭問題決定搬返出九龍,報協和的k都有人紮營,很誇張

我個囡細b, 都報咗十幾間,有啲撞期要放棄,暫時都係一間收,其餘後備,唔好氣餒,實有offer,時間問題啫,讀書好似跑馬拉松,唔好比太多壓力自己。我大仔細個時差到嚇死人,現家未讀大學

heidya    發表於 13-11-29 00:10

happywangbb 發表於 13-11-27 05:06
依家實在太多雙非b,北區極嚴重排長龍(新聞都有講,黃金週自由行都來香港排隊報名,有個阿伯早1個星期來排隊), ...
B6人在B6有錢, 嫌棄上面學校唔夠香港好, 落來排隊比錢就以為有書讀, 樣樣驚蝕底, 乜都要搶,....搶奶粉, 搶床位生BB, 而家搶埋學位...遲D會搶埋墓位同靈位 TIM 呀.,

sunsunday 發表於 13-11-27 09:31
不要氣餒。我上年報PN時,報了差不多10間,亦是很多waiting。最後,囡囡都有學校收,雖然不是最心儀的學校 ...
您好過我地, 上年報幾間PN, WAITING 都無, 全部REJECT, 初時有DD擔心....而家1星期2堂PG, 玩左大半年, 有少少進步, 今年報K1, 有OFFER, 喜出望外
whichever places she gets will be the right place., 您岩, 有時隨緣,  仲好過刻意求結果

回覆 sunsunday 的帖子

引用:唉,見別人有幾個offer,+煩惱怎選擇的同時

原帖由 米仔媽咪 於 13-11-25 發表
唉,見別人有幾個offer, 煩惱怎選擇的同時,自己小朋友一個 offer都無, 有點失望,自己怎努力申請和安排, ...
Totally agree!!! 小朋友而加讀N 嗎?

引用:Quote:原帖由+米仔媽咪+於+13-11-25+發表唉

原帖由 阿豬ma 於 13-11-29 發表
Totally agree!!! 小朋友而加讀N 嗎?
唔好意思, 睇漏左上面, 我囝果都係讀n 唔gtd 原校收番, 詅住報3 間做後備, 同原校chance 大, 點第一間就in 衰左原校, 我幾徬徨呀,重俾人炳話我報得小。。。 真係命都短幾年。。。

引用:唉,見別人有幾個offer,+煩惱怎選擇的同時

原帖由 米仔媽咪 於 13-11-25 發表
唉,見別人有幾個offer, 煩惱怎選擇的同時,自己小朋友一個 offer都無, 有點失望,自己怎努力申請和安排, ...
我阿仔係2010年9月尾細B, 作為細B家長,我好明白你感受,舊年我同你一様,都有心灰意冷過!后來同朋友大家互相鼓勵努力求位, 最終五月waiting階段收LH同KV offer! 朋友中亦有人收到KM, st cat, 甚至聖公會call waiting!

現階段你可以做既只有求位!吾好放棄!the best is yet to come!

回覆:Macylau 的帖子

多謝你你鼓勵,不過今日又多一間 waiting 了