用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦如果年年都攞唔到獎...
樓主: 小藍莓
go

校際朗誦如果年年都攞唔到獎...

回覆:校際朗誦如果年年都攞唔到獎...

有勇氣上台已經贏咗自己^-^

nieualma    發表於 13-11-27 14:11

引用:有勇氣上台已經贏咗自己^-^ +

原帖由 小藍莓 於 13-11-26 發表
有勇氣上台已經贏咗自己^-^
Yes   be positive

揾下適合自己的舞台。

回覆 小藍莓 的帖子

Well said.  Very agreed with you

以我多年現場觀察的經驗, 普通話的評判真係大部份都好主觀, 小朋友攞唔到獎唔等於差, 因年年都係比賽完後評判賽後分析才知呢場評判的口味, 有的鐘意小朋友有動作, 手勢, 有的唔like有動作, 手勢. 啲評判八成九的時間都低頭寫評語好少望小朋友演講, 所以比賽結果都要跟即場評判的口味而定. 加埋每場比賽一下子要聽五六十個小朋友的演講, 結果編號後的小朋友就更唔著數了. 都見識過佢哋有偏頗的地方. 所以對小朋友來講, 參加比賽最緊要係見識吓啲埸面, 志在參與, 攞唔攞到獎則不必太在意.

有個戊利,性格特別,中了100元獎卷就高興得好像中了100萬一樣;家中死了其中一尾金魚就好像死老豆一樣傷心。他常令人啼笑皆非。

有一次,我女兒對我說:「今天試後活動,要聽班際朗誦比賽。真要命,冠軍的肯定是抑揚頓錯得極之離譜,令人毛管棟篤企,簡直是精神虐待的那一種。」

我同意她的說法,從小學到中學,朗誦比賽的參賽隊伍都是將感情無限放大,完全脫離實際,每次聽到這些得獎的朗誦,都希望這些噪音快一些完畢。

在電台裡,有大量朗誦人材,其中一個是香港電台的梁家永。通常在早晨烽煙節目中,遇有需要朗讀的文章都是由他操刀。他朗讀時,一分喜悅就表達出一分喜悅、一分哀傷就表達一分哀傷,絕不過火,恰如其分地牽動著聽眾的情緒,讓人十分舒服。不過,如果梁家永用這種風格去參加中小學的朗誦比賽,必敗無疑。另一方面,如果用朗誦比賽的風格在烽煙節目朗讀文章,廣管局必然接到很多投訴。

花時間學一些脫離現實,毫無應用價值的朗誦,有甚麼作用?

回覆:小藍莓 的帖子

我自己由小至大係朗誦及合0昌比賽常客,未有一次攞獎,反而入了高中大学就不停攞辯論奖及研究奖,放長目光,練習胆量台風对長大後更得益。

上台的項目有演講比賽、歌唱比賽、辯論比賽.......何苦要學朗誦呢?

醒目開學勳章

回覆:eviepa 的帖子

簽名被屏蔽

態度吾好就不如吾好參加了。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

其實我都唔識欣賞莫華侖之類男女高音歌手,但他們都有好多人俾錢去聽,真係各花入各眼,藝術就係可以百花齊放

Twins 媽咪

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 13-11-28 09:25
我女雖然攞過幾次獎,但上台都會驚的。未能做到老演員,亦唔想過早做老演員。

我所謂的老演員是佢一點都唔會怯場, 並不代表佢唔惊,

佢只是可以控制到自己的惊,

把平時訓練的最好的狀態表現九成出來,哈哈

天瑜  相信我女暫時未能做到。遲些应该可以。  發表於 13-11-28 15:59

白領麗人 發表於 13-11-27 16:28
以我多年現場觀察的經驗, 普通話的評判真係大部份都好主觀, 小朋友攞唔到獎唔等於差, 因年年都係比賽完後評 ...
絶對認同, 我囝囝都試過一次普通話獨誦和多次集誦, 老實講我囝囝獨誦時表現中上, 有獎攞既小朋友水準有些比我囝囝還要差
每個老師喜愛不同風格, 仲要係只有一個評審, 公平有限, 所以我沒有再叫囝囝參加了.

但朗誦確實訓練小朋友的膽量.

今年改變了,比賽成績是第四第五的分數,亦會叫他們出來,對小朋友來說,亦是一種鼓勵

小朋友應該多參與比賽, 其實分鐘並不重要, 小女每年都與季軍只相差幾分,
我教囡囡就算比人笑都不要介要, 就如改花名一樣, 是小學生必經階段

真的,每個評審都5同,以我囡參加咁多次,有拎奖,冇拎奖,我們大人可以知得一個評審,所以唔会說不公平(在小孩面前),只會說每個評審要求唔同,奖5奖是好次次次要,在過程中你得來的更加多,更加有意思!所以囡兒好喜歡參加!現在大了小小,佢自己都識聽識欣賞了,我們只有從旁討論,正面的傾下,從討論中,就朗誦中佢自己領略的更多,更深入(當然领略的有正面,也有負面);那也是成長!

很想說一點,只得一個評審無疑是帶有主觀成份,但不能將之歸納為不公平。所謂不公平,是指大會造馬,但評審要求的風格不同,又怎能叫做不公平呢?

呀女參加了五年,有贏有輸,有些評判注重咬字,有些注重感情,有些注重意境,某一點做得特別好,對某些評判來說的確是可以蓋過其他的缺點。是否遇到和參賽者風格相合的評判,有時要講運氣。但每次評判在宣布成績時,都會講出她/他的要求和評審準則。每年我都可以從評判的說話中領略到一些朗誦的技巧和竅門,頗感受用。

參加這類比賽多了,就會發現很多在校際朗誦節經常得獎的小朋友,參加其他公開的朗誦比賽都會有不俗成績,這也可以反證了,朗誦雖然是主觀的藝術,但也有一定的客觀標準。

pingpingping  有咁樣心態、見解,佩服!仔囡好榜樣。  發表於 13-12-21 19:24

引用:很想說一點,只得一個評審無疑是帶有主觀成

原帖由 mother904 於 13-12-18 發表
很想說一點,只得一個評審無疑是帶有主觀成份,但不能將之歸納為不公平。所謂不公平,是指大會造馬,但評審 ...
這位媽咪講得有理,其實真系主觀,也不是不公平,我就希望小朋友在過程頒略欣賞.....

今年我改了策略,讓她在外上幾堂,最後星期自己才提醒要項,女兒反而取得不錯成績。以前一早花時間練習,練多了聲音沙啞,又未必符合評判口味,試過失望而回,何必呢? 今年人長大了,聲音控制好了,女兒於獲獎後更得到學校垂青,入了普通話戲劇會,來年一月有份參演話劇,她興奮不已,因她最喜歡上台表演。學習朗誦令她得到機會,激發她努力練習發音,學習感情由心而發,達致不浮誇,增加文章的領悟,不是一文不值的活動。大家不要太集中獎項,要明白