用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 校際朗誦如果年年都攞唔到獎...
go

校際朗誦如果年年都攞唔到獎...

如果年年都攞唔到獎, 係咪應該繼續參加呢?因為所有同學仔都知去比賽, 但攞唔到獎回來, 被同學仔取笑, 真係好打擊架。

如果參加比賽係一定要攞到獎,咁不如唔好再繼續了。。。無謂加添無謂壓力!

如果參加比賽係為咗攞經驗,志在參與,又睇得開得失,知到人外有人,咁就可以繼續。。。

CAP    發表於 13-12-17 09:17

比賽唔係因為要拎抽獎架播,有當然開心,但係無既做媽媽睇住佢練習至上台,成個過程都陪佢一齊努力,一個好既記憶.

況且朗誦呢啲野好睇個評判個人要求,有人喜歡木頭,有人著重咬字所以仲要睇埋運氣

任何比賽,只有冠、亞、季。幾十人參加,自己有幾好,心裏有數。點會俾人笑呀?禁呼淺的同學,洗乜上心呢?家長喺咪應該灌輸一d正確既觀念俾小朋友呢?就算o力到可以參加奧運,都唔一定贏o咼。輸左又有無人笑?大家會欣賞比賽者所負出的努力,同面對壓力的勇氣。

jc2009    發表於 13-11-27 12:21
swcon    發表於 13-11-25 17:49

醒目開學勳章

回覆:小藍莓 的帖子

簽名被屏蔽

好機會教小朋友面對。

人如果怕輸吾嘗試,損失的一定多過得到到好多好多。

回覆:校際朗誦如果年年都攞唔到獎...

上星期帶囡比賽,評判話不太介意獎項,企得上台已經十分有勇氣。她說朗誦很講天份,有人天生把聲靚,溫柔。有些天生好笑容,不怕面對多人,有些只需讀幾次已掌握,拿高分,有些讀一百次也如是。所以不是多勞多得。我囡小一已參加至今小四。在家中背誦很好,但上台得返六成,太緊張了。四年都是拿八十多分,沒有獎項,但我很高興見她有進步,現在站台已放鬆多,更是有自信的。其實,我相信她在這方面天份不高,但明年後年都會再鼓勵她參加。比賽過程應該帶給小朋友自信,享受,不應是負擔。

tina2007    發表於 14-1-3 12:52
CAP    發表於 13-12-17 09:18
comemon999    發表於 13-11-29 12:29
jc2009  講得很好  發表於 13-11-27 12:22
親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

大家不要誤會, 我不在意獎項, 對比起第一年參賽, 已經進步了很多, 這是感安慰的。只是同學們的開玩笑, 反而給了無型的壓力。

Yanamami  那就教她別跟無聊人一般見識,咪理他們,因為笑人這行為不好。  發表於 13-11-25 19:38

回覆 小藍莓 的帖子

我對阿仔講 - 只要他努力練習,在爸媽心目中就是贏,贏了自己嘛。當然,除了阿 Q 精神,也要教他欣賞學習其他參賽者的長處。仲有,在他比賽后不論賽果,我都會安排一些小獎勵,例如帶他到他喜歡的餐廳吃一頓。所以我仔每次比賽都是開開心心的。

回覆:小藍莓 的帖子

同學仔怎會這樣想,他們成日拿獎嗎?很少參加比賽。

親子王國及教育王國禁止用戶於簽名檔內張貼宣傳連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

玩第二样law
Singing solo duet
Piano

Bible reading

Why would you or your child care about what other think?  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

我仔仔參加六年, 只有一年拿獎
so what, 已經訓練到佢似老演員,完全唔惊上台, 是我們最大的得著

Yanamami  我都希望阿女可以禁~~~  發表於 13-11-26 08:09

朗誦其實是一項挺主觀的活動,很難知道評判喜歡什麼,小朋友盡力就好。有時大人怎麼想,多少都會影響孩子。

jc2009  同意  發表於 13-11-27 12:22

It's not an issue at all if not receiving an award.  It's more important on participation.  Afterall, winniers are minority in a competition.  Majority is those who have not got award.  So, don't worry.  As long as your kid enjoys, this count.

其實校際朗誦只得一個評判,所以好主觀,我看到有D表現很出色的同學反而落敗,表現普通又有冠軍(或者我不懂評審)不過上得台上朗誦的小朋友都好叻,不要太看重得失,享受過程最重要

其實就算今次能拿獎,可能下次拿不到,誰敢保證有勝無負,盡力就夠了!

由小一那次, 仔仔只得79分開始, 他已經跟我說, 他以後不想再去參加朗誦。我說好, 待你有興趣再去, 才再跟我說吧。那他便一直不參與,同時亦看到妹妹這幾年來的朗誦獎, 心裡滿不是味兒。

今年老師選了他參加英詩, 我問他, 你怕輸嗎? 他說不怕, 因為他想要得到評判的comments, 用來改善自己。我再跟他說, 每個人的天資不一樣, 妹妹這方面厲害,他就在數學方面,不用比較。所以,盡自己能力去表現就好了。

妹妹的心態一直都很好, 有時輸了, 她都很輕描淡寫, 說下一次我會做得更好。以前唔係架! 輸左會喊架! 但上小學後就唔會啦! 所以有時比小朋友輸下, 亦是一件好事。

今年妹妹已經比完賽, 幸運地有獎。哥哥睇到, 竟然被激發努力練習的心, 願意夜晚同我練下。雖然他知道自己勝算不高, 但都唔想比妹妹拋離太遠呢! 哈哈!

jc2009    發表於 13-11-27 12:23
swcon  good:  發表於 13-11-26 11:00
HKTHK    發表於 13-11-26 10:54

我諗我小朋友可以在比賽時能夠有進步,好好地完成賽事,已經係我最想睇既地方,雖然唔係咩大規模比賽,但始終有5、6十人,要攞獎,始終有難度,有好多因素,所以只要努力左就夠

要教導小朋友輸得起,因為人生有太多比賽麻!

阿仔都喜歡上台朗誦,但他不看重拿奬,他喜歡上可以了,D奬第時只有你睇....
唔使理人地,佢地都係多口話人~