用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 迦密愛禮信小學 有冇 88區 迦密 自行收左
go

有冇 88區 迦密 自行收左

收左丫, 真係好開心丫

回覆 amy_beckham 的帖子

恭喜,你是20分嗎?

回覆 yipki 的帖子

YES, 20分

恭喜恭喜!

恭喜!

引用:回覆+yipki+的帖子 +YES,+20分

原帖由 amy_beckham 於 13-11-25 發表
回覆 yipki 的帖子

YES, 20分
請問有無20分也入不到?

onionpig  跟著我上網睇到~有唔係111都入到~所以覺得阿校長好自打咀巴囉  發表於 15-9-13 23:24
onionpig  我20分入唔到~再聽埋校長講111~佢話必收~都唔入
幼稚園聽簡介講到好好~校長係咁叫人111~之後簡介會講到有幾   發表於 15-9-13 23:23

I want to know too!

引用:Quote:原帖由+amy_beckham+於+13-11-25+發

原帖由 auscarma 於 14-07-10 發表
請問有無20分也入不到?
係呢!有無20分入唔到呀

auscarma 發表於 14-9-10 17:40
係呢!有無20分入唔到呀
BK個邊有人話問過校長,今年有少量20分入唔到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

請問往年有沒有在網頁公布,還是要親身看?

auscarma 發表於 14-11-24 07:09
請問往年有沒有在網頁公布,還是要親身看?
之前要親身去,而家學校網頁都係話要親身去,good luck
Learning to Read, Reading to Learn.

我仔也收左,但其實呢間OK嗎?因見有人話功課超多校長又有問題

bbiibbii 發表於 14-11-25 17:50
我仔也收左,但其實呢間OK嗎?因見有人話功課超多校長又有問題
現在初小,功課比想像中多,每天六樣以上,每星期有三日有功課堂,可以完成一半,放學後去完公園玩,回家沖涼和茶點後做功課,通常六點完成未計溫習,因為要看叮噹。中默隔星期一次,英文就一星期默書一星期小測,中文範圍開始多,要分兩日溫,每日一小時左右,一次英默就用一小時溫。考試很多,四次,不過範圍暫時不多,基本上每星期的小測默書等同拉長時間溫考試,所以考試期間反而不用太多溫習
但聽說高小會質變量變,不是初小可比,希望到時順利度過

很少接觸校長,但班主任很好,開頭以為很惡很嚴厲,其實很有耐性很用心教

我遇到的情況大致這樣

我只能說, 外同內係兩個樣, 一D都唔好, 有得轉, 我都想轉

hyma 發表於 14-11-26 08:28
我只能說, 外同內係兩個樣, 一D都唔好, 有得轉, 我都想轉
可否了解多些? 是功課不好?

回覆:mamath 的帖子

一間越來越重名利嘅小學!

功課多到小朋友無晒時間休息, 玩, 又多測驗, 默書, 範圍又多!
比小朋友參加學校的課外活動, 之前又同小朋友講到點好, 點好, 攪到個小朋友不知幾開心, 一句唔該都無, 就話個小朋友唔得, 唔可以同學校一齊出去表演, 攪到個小朋友返到屋企唔開心, 係度咸, 完全唔理個小朋友心理, 只為攞獎, 一覺得你唔得, 就話之你, 我比小朋友參加活動係為學習, 為開心, 唔係為你學校攞獎, 所以我以後都唔會比個小朋友参加學校D 活動了
而且學校好大細超, 好架學生就多D 學習機會, 無咁好的, 就另一個面孔, 做教育, 我覺得唔可以咁囉, 個校長朝朝都黑面神, 佢要對小朋友有威嚴可能要咁, 但對家長一樣係咁就叫無禮貌(不過對一D 攞到好成績架家長及同學仔又會突然變瞼)
唉.....總之仲有好多好多啦

回覆:hyma 的帖子

吓!唔係嘛?又要成绩好,又要課外活動好???

係呀, 總之幫佢學校爭到光先至係好學生啦

想請教,從何時開始發現不如當初想像?

另外,如果給你們再選擇一次,88網哪間學校會適合你們?